
“Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Sayfa 155 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 155
Ön yargılı olmak yerine insanları tanımaya ve onlarla arkadaşlık kurmaya çalışmak, iş ortamındaki ilişkilerin hoşgörü zeminine oturmasını sağlayan olgun davranışlardır.
Bir işin başarıyla yürütülmesinde çalışanlar arasındaki iyi ilişkilerin payı büyüktür.
Yardımlaşma, dayanışma, istişare gibi erdemli davranışlar, yalnızca insani ilişkileri değil kurumun başarısını da olumlu etkiler (Görsel 7.2). Böyle bir ortamda çalışan bireyler mutlu ve verimli olur, işleri ve iş arkadaşlarıyla ilgili olumlu duygular geliştirir. Bu olumlu ruh hâline mesleki tatmin denir. Mesleki tatmini yüksek olan çalışanlar iş yerlerinde görgü ve nezaket kuralları çerçevesinde davranışlar sergiler. Bu durum iş ve meslek hayatında huzur ortamının oluşmasını sağlar. Dolayısıyla toplumsal barışın sürdürülmesinde etkili etmenlerden birinin iş ve meslek hayatında adabımuaşerete verilen önem olduğu söylenebilir. İş hayatındaki paydaşlar yönetici, iş veren, çalışan, müşteri veya vatandaş olarak sıralanabilir. Paydaşların adabımuaşerete hassasiyet göstermesi, iş ortamında huzurlu bir atmosfer oluşturur.
Yöneticilik, kişilerin belirli bir süreyle yürüttüğü bir hizmet alanıdır. Yöneticilerin çalışanlar üzerinde kontrol ve gözetim hakkı vardır. Bunları yaparken yöneticilerin dikkat etmesi gereken birtakım hususlardan söz edilebilir.
Yöneticinin adil, dürüst, yapıcı ve hoşgörülü olması, iş ortamının huzurlu olmasına ve çalışanların iş motivasyonunun artmasına katkıda bulunur. Kişisel çıkarlar yerine kurum çıkarlarını gözetmek, yöneticilerin kurumda güvenilirliğini ve çalışanlarının nezdinde saygınlığını artırır. Yöneticilerin çalışanlarına karşı alçak gönüllü olması ve gerekli durumlarda onlarla istişare ederek sorumluluğu paylaşması, kurum içi dayanışmayı kuvvetlendirir. Ayrıca belirli aralıklarla çalışanlarının hâlini hatırını sorması, gündelik durumları hakkında bilgi alması, onların iyi ve kötü günlerine ortak olması, çalışanların kurumu bir aile olarak görmesi bakımından önemlidir. Yöneticileri tarafından sevildiğini, sayıldığını ve kendilerine güvenildiğini hissetmeleri, çalışanların kuruma bağlılığını artırır.
İş hayatında yöneticilerin gerektiğinde çalışanlarını ödüllendirmesi onların iş motivasyonunu artıran nazik bir davranıştır. Sorunlara yapıcı bir tavırla yaklaşarak çalışanlarla birlikte çözüm üretmesi, iş ve meslek hayatında adabımuaşeretin bir gereğidir. Bunun yanı sıra iş ortamında huzurun sağlanabilmesi için yöneticiler özel hayatlarındaki sorunları iş hayatına yansıtmamalı ve çalışanların özel hayatının iş yerinde konuşulmasına müsaade etmemelidir. Yöneticiler çalışanlarına konumları ne olursa olsun “siz” diye hitap etmeli, onlara yapamayacakları görevler vermemeli, onların haklarını her zaman koruyup gözetmelidir. İş adabına uygun bu davranış biçimleri, çalışanların motivasyonunu artırır. Yöneticiler astlarının yetişmesini sağlamalı; bir işin inceliklerini öğrenmenin zaman aldığını unutmamalı ve onlara karşı sabırlı olmalıdır.
Yöneticilerin talimatlarını ve kararlarını kısa ve özlü cümlelerle ifade etmesi, konunun anlaşılırlığını artırır. Ayrıca yöneticilerin bayram, kandil gibi özel günleri kutlaması; böyle günlerde çalışanlarına çikolata, şeker, lokum gibi ikramlarda bulunması iş hayatındaki insani ilişkileri kuvvetlendirir. Bunun yanı sıra yöneticilerin de diğer çalışanlar gibi vatandaşlarla ilişkilerinde nezaketi elden bırakmaması önemlidir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
Meb Yayınları Adabımuaşeret Ders Kitabı Sayfa 155 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum