
“Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Sayfa 16 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 16
İslam dini terbiye konusuna önemle eğilmiştir. Kur’an-ı Kerim, anne babaya hürmetten alışverişte dikkat edilmesi gereken esaslara kadar birçok konuda insanlara terbiyeli olma yolunda rehberlik etmiştir. Nitekim Allah “Şüphesiz ki insanı en güzel biçimde yarattık.”
(Tîn suresi, 4) buyurmuştur. Dinî emir ve yasaklar, söz konusu güzel hâlin korunmasını amaçlar.
Türk-İslam devletlerinde terbiyeye büyük önem verilmiş, şehzadelerin teorik ve pratik eğitimlerinin yanında adap yönünden gelişimlerine de dikkat edilmiştir. Bu amaçla şehzadelerle bire bir ilgilenen, “atabey” ve “lala” adı verilen hocalar görevlendirilmiştir.
Görgü, toplum içinde nasıl davranılması gerektiğini belirleyen, rahatsızlık uyandıracak söz ve davranışlardan kaçınmayı ifade eden toplumsal kabuller bütünüdür. Evin sahibinden izin alarak içeriye girmek, misafire ikramda bulunmak, yapılan iyiliği başa kakmamak, başkasının eşyasını kullanırken izin istemek, uygunsuz şakalardan ve el hareketlerinden kaçınmak, emanet alınan eşyaya sahip çıkmak, insanlara kişisel sınırları ihlal edebilecek sorular sormaktan kaçınmak, söz verildiğinde tutmak toplumsal kabullerin örneklerindendir.
Nezaket; görgünün de ötesinde samimi bir yaklaşım çerçevesinde anlayış, duyarlılık, kibarlık, incelik kavramlarını ifade eden bir değerdir. Genelgeçer kurallar bütünü değil kişinin içtenliğini ortaya koyan bir tercihtir. Toplumsal huzura katkı sağlar, kişiler arası ilişkileri iyileştirir, iyiliği yayar ve insanları birbirine karşı olumlu duygular beslemeye sevk eder. Selamlaşmak görgünün bir gereği iken, yüzü ve bedeni iletişim hâlinde olunan kişiye çevirmek ve konuşurken gülümsemeyi ihmal etmemek birer nezaket göstergesidir (Görsel 1.2).
Adabımuaşeretle ilgili söz konusu kavramlar, toplumsal hayata birbiriyle ilişkili biçimde yansır. Söz gelimi otobüste yaşlı birine yer vermek kişinin görgülü ve edepli olduğunu gösterir. Ayrıca kişi bu davranışla iyi bir terbiye almış olduğunu ortaya koyar. Davranışı sırasında göz kontağı kurması ve gülümseyen bir yüz ifadesi sergilemesi kişinin nezaketine işaret eder. Nezaket, adabımuaşereti üst düzeye taşıyan önemli bir bileşendir ve ancak nazik insanlar sayesinde adabımuaşerete uyma kültürü toplumda yaygın olur.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
Meb Yayınları Adabımuaşeret Ders Kitabı Sayfa 16 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum