Evvel Cevap
Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 18
Adabımuaşeret Meb Yayınları
Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 18

“Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Sayfa 18 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 18

“İnsanlarla bir arada yaşayan ve onların eziyetlerine sabreden mümin, insanlarla bir arada yaşamayan ve onların eziyetlerine sabretmeyen müminden daha büyük ecre nail olur.” hadisişerifini kendilerine rehber edinen Müslümanlar, sabrı hayatlarında egemen kılmıştır. Türklerin değer dünyasında da önemli bir yere sahip olan sabır, her dönemde insan ilişkilerini düzenleyen erdemlerden biri olmuştur. “Sabır acıdır, meyvesi tatlıdır.” atasözü, kişinin üzücü bir söz veya tutum karşısında davranış ve tepkilerini kısıtlamasının iyi sonuçlar doğuracağını ifade eder. Bu bağlamda öz denetimi güçlü insanların insan ilişkilerinde daha mutlu olacağı söylenebilir.

Toplumların adabımuaşeretini şekillendiren kendine özgü dayanakları vardır. Adabımuaşeretin kültürel ve felsefi dayanaklarının yanı sıra dinî dayanakları da toplumların hayatında etkilidir. Ayet ve hadisler, İslam toplumlarında adabımuaşeret konusunda kılavuz niteliğindedir. Hucûrât suresi başta olmak üzere Kur’an-ı Kerim’deki pek çok sure adabımuaşeret hakkında bireysel ve toplumsal bilgilere yer verir. Hz. Muhammed zamanında İslamiyet’i kabul eden insanlar “Şüphesiz ki Allah’ın Resulünde sizin için güzel örneklik vardır.” (Ahzab suresi, 21) ayetinin de gereği olarak peygamberi gözlemlemiş ve onu örnek almışlardır. Hz. Muhammed de yeni oluşan toplumun eski uygunsuz davranışlarını terk etmesini sağlamıştır. Ayrıca toplumda ibadet etmekten yemek yemeye, kişisel temizlikten bayramlaşmadaki inceliklere kadar birçok hususu öğreterek yeni bir kültürün inşasına öncülük etmiştir.Sosyal ilişkilerde insanların benimsemesi gereken terbiye, nezaket ve ahlak kavramlarıyla ilgili toplumsal kabuller olarak görülen adabımuaşeret, geleneksel toplumlarda ahlakın temel konuları arasında değerlendirilir. Ahlak, toplumda “iyi” ve “kötü” olarak nitelendirilen davranışların ayırt edilmesiyle oluşur. Davranışı ortaya çıkaran niyet ve düşünceye de önem veren ahlakın hukuk, din kuralları gibi insan davranışları ile toplumsal hayatı düzenleme işlevi vardır. Toplumsal hayatta sergilenmesi gereken davranış biçimlerini belirleyen değer yargıları toplamı olan ahlak ile insan ilişkilerinde sınır ve usulleri düzenleyen adabımuaşeretin iç içe girmiş ilkeler bütünü oldukları söylenebilir.

Günümüze yüzyıllar öncesinden gelen adabımuaşeret kabullerinin ortaya çıkmasında felsefi, kültürel ve dinî dayanaklar etkili olmuştur (Görsel 1.3).

Adabımuaşeretin Felsefi Dayanakları

Görgü kuralları üzerine kitaplarıyla tanınan Emily Post (Emili Post), “Görgü kuralları, etik üzerine inşa edilmiş bir evdir.” diyerek felsefenin bir alt dalı olan etiği görgü kurallarının temeline oturtmuştur. Bu bakımdan etiğin çıkış noktası, “Doğru ve iyi nedir?” ve “Nasıl yaşanır?” sorularıdır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

Meb Yayınları Adabımuaşeret Ders Kitabı Sayfa 18 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum