Evvel Cevap
Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 19
Adabımuaşeret Meb Yayınları
Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 19

“Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Sayfa 19 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 19

Etik, insan eylemlerini konu edindiğinden bu eylemlerin hangi temellere dayandığı, hangi eylemlerin daha erdemli olduğu gibi sorular sorar. Filozoflar, felsefenin ortaya çıktığı MÖ 6. yüzyıldan beri insanlar arası ilişkilerde değerlerle ilgili sorunları incelemiştir. Örneğin “İyi nedir?” sorusuna Sokrates (Sokrat) “bilgece yaşamak”, Epikuros (Epikür) “mutluluk veren şey”, Platon (Platon) “iyi ideasına uygun olan”, Aristoteles (Aristo) “ölçülü olmak”, Bentham (Benthım) “faydalı olan”, Kant (Kant) ise “ahlak yasasına uygun davranmak” demiştir. İslam filozoflarından Fârâbî, İbn Sînâ ve Kınalızâde Ali Efendi’ye göre ise “İnsan, akıl ile dünyaya gelmiş en yüce varlıktır.” Bu nedenle onlar insanların birtakım ahlaki sorumlulukları olduğunu belirtmişlerdir. Söz konusu ahlaki sorumluluklar adabımuaşeretin de kapsamına girmektedir. Yığılımlı ilerleme özelliği gösteren felsefi bilgi, bugün de doğru ve iyi bir yaşamın nasıl olması gerektiğiyle ilgili düşünceler üreterek adabımuaşerete yol göstermeye devam etmektedir.

Adabımuaşeretin Kültürel Dayanakları

Kültür; bir toplumu diğer toplumlardan farklı kılan, kendine özgü değer ve ürünleri ile onun kimliğini oluşturan yaşam ve düşünme tarzıdır. Başka bir deyişle kültür, topluma kimlik kazandıran, dayanışma ve birlik duygusuna katkıda bulunarak toplumsal düzeni sağlayan maddi ve manevi değerler bütünüdür. Toplumsal değer ve davranış biçimlerine işaret eden bir terim olan kültür, belirli bir halkın “yaşam biçimi” anlamında da kullanılmaktadır. Kültürün temelinde bir toplumun varlık ve evren konularındaki çerçeve açıklamalarını oluşturan inançlar vardır. Bu inançlar, belli toplumsal alışkanlıkları, sorun çözme yöntemlerini biçimlendirerek değerleri oluşturur. İnsan eylemleri iyilik-kötülük, doğruluk-yanlışlık, adaletlilik-adaletsizlik, haklılık-haksızlık vb. çerçevesinde değerlendirilirken bu değerler ölçüt kabul edilmiştir. Toplumsal düzenin sağlanması, değerlerin yaptırım gücü kazanarak norm hâline gelmesiyle mümkün olur. Adabımuaşeret; gelenek, görenek, inanç ve âdetleri kapsayan, toplumsal uzlaşma ve bütünlük sağlayan, insan hayatını düzenleyici bir unsur olan kültürden beslenir.

Adabımuaşeret kültürel etkilerle doğar, kültürlerden etkilenerek büyür ve toplumla- rın yaşayış biçimiyle şekillenir. Evrensel yönü olmakla birlikte büyük oranda ait olduğu topluma özgüdür. Bu bakımdan adabımuaşeretin toplumdan topluma değişiklik göstermesi kaçınılmazdır. Söz gelimi Türk kültüründe tanışma sırasında iletişimin bir parçası olan “hâl hatır sorma”, bazı Batı toplumlarında nezaket sınırlarını aşan bir davranış olarak algılanabilmektedir.

Soru: Yandaki karekodda yer alan Teoman Duralı’nın eğitim, edep ve adabımuaşeret konulu videosunu izleyerek soruyu cevaplayınız. Farklı kültürlerin/ülkelerin adabımuaşeretini bilmek insana ne katar? Cevabınızı ilgili alana yazınız.

  • Cevap: Farklı kültürlerin adabımuaşeretini bilmek, insanın hoşgörüsünü artırır ve farklılıkları daha iyi anlamasını sağlar. Bu bilgi, uluslararası ilişkilerde daha rahat iletişim kurmayı ve toplumsal uyum sağlamayı kolaylaştırır.

Meb Yayınları Adabımuaşeret Ders Kitabı Sayfa 19 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum

  • Rümeysa tang
    Rümeysa tang

    Soru var cevabı yok bune sacma sapan