
“Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Sayfa 22 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 22
Konuşanın sözünü kesmeden dinlemek, özel günlerde hediyeleşmek, özür dilemek, çanta ve telefon gibi özel eşyaları izinsiz açmamak, kişinin kusurunu yüzüne karşı söylememek, birinin evine gitmeden önce haber vermek gibi nazik davranış biçimleri bireylerde mutluluk ve güven hissi uyandırır. İletişim sürecinin hassasiyetle sürdürülmesi kısa vadede bireyleri mutlu ederken uzun vadede toplumsal hayatta huzurlu bir atmosfer oluşturur (Görsel 1.4).
Her toplumun kendine has bir yapısı vardır. İnsanların benzer biçimde davranan ve konuşan insanları kendinden kabul ettiği, aksi şekilde davranıp konuşanları farklı görme eğiliminde olduğu bilinir. İş ve aile ortamı başta olmak üzere pek çok sosyal ortamda insanlarla iç içe olunduğundan ağızdan çıkan her söz, sergilenen her tavır kişinin çevresi üzerinde bıraktığı izlenimi etkiler. Görgü kurallarını içselleştirip hayat biçimi hâline getirmek ve nazik olmak toplumda saygınlık kazanmayı beraberinde getirir.
Davranışları düzenleyen adabımuaşeret, aynı ortamı paylaşan insanların birbirleriyle uyum içinde yaşamalarını sağlar. Bireylerin adabımuaşerete duyarlı, medeni ve zarif insanlar olarak yetişmesi toplum için büyük bir kazanımdır. Yemek yeme, konuşma, dinleme, saygı gibi konularda çocukluk döneminde öğrenilmeye başlanan adabımuaşeret, sosyalleşme sürecinde hayat boyu eğitimle devam eder. Adabımuaşeret bireylerin farklılaşan toplum ve çalışma hayatına etkili ve yapıcı biçimde katılmalarına imkân tanır. Bu da bireye toplum nezdinde değerli bir kimlik kazandırır. Söz gelimi çalışkan ve güvenilir bir bireyin toplumun genel kabulü olan değerleri çalışma hayatına yansıtması, onun iş ortamındaki ilişkilerini güçlendirir ve saygınlığını artırır.
Adabımuaşerete uyan bireyler, toplumları etkileme, dönüştürme gücüne sahip, erdemli ve seçkin kişilerdir. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de Hz. Muhammed’in işaret edildiği bir ayette “Kaba ve katı kalpli olsaydın, hiç şüphesiz etrafındakiler dağılır giderlerdi.” (Al-i İmran suresi, 159) buyrularak adabımuaşerete uymanın toplum üzerindeki etkisi vurgulanmıştır.
Adabımuaşeret, insan ve toplumun görgü, ahlak ve nezaket anlayışını yansıtan bir aynaya benzetilebilir. İnsanın görgülü, ahlaklı ve nazik davranışlar sergilemesi, toplumsal hayatta bireylerin birbirleriyle iyi geçinmesine büyük katkı sağlar. Bu ise toplumsal dayanışmayı ve birlik duygusunu, bir diğer ifadeyle “biz” bilincini oluşturur.
6 Şubat 2023’te gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremde Türk milleti can ve mal kaybına uğrayan bütün vatandaşların acısını paylaşmış, elindeki bütün imkânları kullanarak deprem- zedelere maddi, manevi yardımda bulunmuştur. Yardımlaşma, evrensel bir değer olup güzel ahlak ve görgünün göstergelerinden biridir (Görsel 1.5). Nitekim İslamiyet de yardımlaşma erdeminin toplum hayatında hâkim kılınmasının önemini vurgulamıştır. Hz. Muhammed, insanların birbirlerinin derdiyle dertlenmesinin önemini şu sözüyle dile getirmiştir: “Komşusu açken tok yatan, bizden değildir.” Bu hadis, adabımuaşeretin gereği olan yardımlaşmanın İslam dini açısından da değerli Görsel 1.5: Yardımlaşma olduğunu ortaya koymaktadır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
Meb Yayınları Adabımuaşeret Ders Kitabı Sayfa 22 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum