
“Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Sayfa 27 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 27
Bu bilgi Türklerin yaşlılara duyduğu saygının İslami dönemde de varlığını sürdürdüğünü gösterir. İbni Fadlan, seyahatnamesinde Türklerin konukseverliğine değinmiş; İtil Bulgar hanı İlteber Almış Han’ın kendileri için düzenlediği davetten bahsederken İtil Bulgarlarının sofra adabı hakkında bilgiler aktarmıştır. İbni Battûta Seyahatnamesi, Selçuklu adabımuaşeretine ışık tutan bir diğer önemli eserdir. İbni Battûta, Anadolu’ya seyahatler düzenlemiş ve bu seyahatler sırasında yakını ölenlerin yas tutarak eğlenceden uzak durduğunu gözlemlemiştir. Bunun yanı sıra başsağlığı dilemek için gelenleri kabul ettiğini, yas tutanların komşu ve yakınlarının ise yasevinin ihtiyaçlarını karşılamada ev sakinlerine yardım ettiğini seyahatnamesinde belirtmiştir. İbni Battûta eserinde ahilerin konukseverlik, yardımlaşma gibi değerlerinden de bahsetmiştir.
Türk ve İslam kültüründe önemli bir yer tutan adabımuaşeret konusuyla ilgili pek çok eser kaleme alınmıştır. Hadis kitaplarının “kitabü’l-edep” bölümleri bu bağlamda zikredilebilir. İbnü’l-Mukaffa’nın El-Edebu’s-Sağir ve’l Edebu’l-Kebir, Gazali’nin İhyâu Ulûmi’d-Din, Osmanlı Dönemi’nde Kınalızâde Ali Efendi’nin Ahlâk-ı Alâî, Muallim Naci’nin Mekteb-i Edeb, Lütfi Simâvi’nin Teşrîfât ve Âdâb-ı Muâşeret eserleri konuyla ilgili önemli örneklerdendir. Söz gelimi bu eserlerden İhyâu Ulûmi’d-Din’de ilmin öğretilme usulünden su içmenin inceliklerine kadar pek çok konuda bilgi verilmiştir.
Ahi Evran tarafından 13. yüzyılda kurulan Ahilik; Anadolu’da ekonomik, ticari, askerî, toplumsal, kültürel vb. faaliyetlerde bulunan bir esnaf ve sanatkâr birliğidir (Görsel 1.8). Türkiye Selçukluları Döne- mi’nde kurulmuş; Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda, genişlemesinde önemli roller üstlenerek son dönemine kadar varlığını sürdürmüştür. Ahilik teşkilatında iş ahlakı ön plandadır. Teşkilata mensup esnaflar kusurlu ürünler satmamalı, tartıda dürüst olmalı, müşteri memnuniyetini dikkate alarak helal kazanç elde etmelidir. Ahiliğin usulleri gereği bir esnaf, kendinden sonra komşu esnafın da siftah etmesini sağlayarak onu gözetir. Bu zarif tutum, ahiler arasında adabımuaşerete önem verildiğine işaret eder.
Ahiler “can ve mal birliği” ilkesi doğrultusunda şekillenen ve dayanışma ruhunu yansıtan “orta sandığı” uygulaması ile sermaye toplamışlardır. İhtiyacı olan esnaf ve sanatkârlar, orta sandığında biriktirilen sermayeyi kullanarak gerekli ham madde ve araç gereci temin edebilmiştir. Ahi teşkilatı; devlet ile millet, üretici ile tüketici, zengin ile fakir arasında köprü oluşturarak toplumsal ve ekonomik adaletin tesisine katkı sağlamıştır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
Meb Yayınları Adabımuaşeret Ders Kitabı Sayfa 27 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum