Evvel Cevap
Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 31
Adabımuaşeret Meb Yayınları
Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 31

“Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Sayfa 31 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 31

Yunus Emre; dizelerinde gönüllerin Allah’ın evi/tahtı olduğunu vurgulamış, gönül yıkmayı Allah’ın evi kabul edilen Kâbe’yi yıkmaya benzetmiştir. Yine Hoca Ahmet Yesevî, Hacı Bayram-ı Velî, Hacı Bektâş-ı Velî, Eşrefoğlu Rûmî gibi birçok tasavvuf ehli de farklı üslup ve yollarla kadim Türk irfanının değerlerine ayna tutmuşlardır.

Okuyalım-Yorumlayalım

Soru: Aşağıda Anadolu irfan geleneğinin kökleriyle ilgili bir metin verilmiştir. Metinden yola çıkarak soruyu cevaplayınız.

Anadolu İrfan Geleneğinin Kökleri

Anadolu irfan geleneği; dinin temel ilkelerinin akıl, hikmet ve marifet nazariyle anlaşılıp uygulanması üzerine kurulmuştur. Dinin söz konusu anlaşılma biçimi, insana insan olduğu için değer veren ve onu insanın insanca yaşayabileceği koşulları oluşturmaya sevk eden bir yaklaşıma dayanır. Bu anlayış, tarih boyunca Anadolu’da farklı dillerin, renklerin, dinlerin ve kültürlerin barış içinde bir arada yaşamasına imkân sağlamıştır. Bu bir arada yaşama ahlakı, İslam geleneğinin insanlığa armağan ettiği sevgi, saygı, hoşgörü, şefkat ve merhamet gibi temel ahlaki ilkelere dayanır. Bireylerin ve toplumların huzuru, söz konusu ilkelerin toplumsal yaşama aktarılıp yaygınlaştırılmasına bağlıdır. Bu yolda insanın öncelikle kendini/nefsini ıslah etmesi gerekir. Çünkü kendini ıslah eden ya da kendisiyle barışık olan kişi, Yaratıcısıyla ve kendisi dışındaki herkesle, varlık ve evrenle uyumlu ilişkiler kurabilir. Ancak kendini ıslah etmek, yaşam boyu devam eden kararlı bir çabayı gerektirir. Anadolu irfan mektepleri, bu çabayı sürekli kılacak birtakım ilke ve pratikler geliştirerek insanın kişisel ıslahının yanı sıra, toplum olarak bir arada yaşamasına da rehberlik etmişlerdir.

Soru: Metinde bahsedilen “bir arada yaşama ahlakı”nın devamlılığı için sizce bireylere düşen görevler nelerdir? Düşüncelerinizi sınıfta paylaşınız.

  • Cevap: Bir arada yaşama ahlakının devamlılığı için bireyler hoşgörülü ve saygılı olmalıdır. Farklılıklara saygı göstermek ve empati yapmak da bu ahlakı sürdürmek için gereklidir.

Sıra Sizde

Soru: Aşağıdaki örnek durumlardan yola çıkarak soruları cevaplayınız. Cevaplarınızı ilgili alanlara yazınız.

Hindistan’a yaptığınız turistik bir gezide ülkenin meşhur yemeklerini denemek için bir Hint restoranına girdiniz. Menüyü incelediğinizde çok sevdiğiniz inek etiyle yapılmış bir yemek görememek sizi şaşırttı. Garsona bunun sebebini sordunuz ve mümkünse inek etiyle yapılan bir yemek yemek istediğinizi ifade ettiniz. Çevredekiler size şaşkınlıkla baktı çünkü ineklere saygı duyulan bir toplumda inek eti yemek istediniz.

Soru: Böyle bir durumla karşılaşmamak için seyahat öncesinde ne tür bir hazırlık yapmanız gerekirdi?

  • Cevap: Seyahat öncesinde, gidilecek ülkenin kültürel ve dini hassasiyetlerini araştırmak gerekirdi. Özellikle yemek alışkanlıkları gibi konularda bilgi edinmek, bu tür durumlarla karşılaşmayı önlerdi.

Meb Yayınları Adabımuaşeret Ders Kitabı Sayfa 31 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum