Evvel Cevap
Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 53
Adabımuaşeret Meb Yayınları
Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 53

“Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Sayfa 53 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 53

Toplumsal hayatta diğer bireylerle bir arada yaşamanın nezaket, görgü ve ahlaka dayalı davranışlar sergilemek gibi birtakım gereklilikleri vardır. Kişisel bakım ve temizliğe önem verilmesi, bu gerekliliklerin başında gelir. Temizlik kültürel, dinî ve sosyal dayanakları olan bir kavramdır.
İnsanlar yaşadığı, çalıştığı veya eğitim gördüğü alanları temiz tutmalıdır. Söz gelimi evlerin belli aralıklarla temizlenmesi, sokakların ve ortak kullanım alanlarının temiz tutulması, sınıfa veya iş yerine temiz ayakkabılarla girilmesi veya galoş takılması insan ve toplum sağlığının korunmasına katkıda bulunur. Bu tür davranışlar kişinin kendine ve başkalarına saygısını ifade ettiğinden adabımuaşeretle de örtüşmektedir. Bu durum, insanlara temizlik konusunda kendi davranışları üzerinde kontrol sağlama sorumluluğu yüklemektedir.

Bugün “temiz, arı” sözcüklerini karşılayan “temiz, arı(g)” sözcükleri, eski Uygur metinleri, Kutadgu Bilig ve Dîvânu Lugâti’t-Türk gibi birçok eserde yer alır. İlk yazılı belgelerinden itibaren Türk dilinde temizlik sözcüğünün sıkça yer alması, Türk toplum hayatında temizlik kavramına verilen öneme işaret eder. Bugün Türk lehçelerinin birçoğunda “El eli yıkar, iki el de yüzü yıkar.” gibi atasözlerinin hâlâ kullanılıyor olması da Türk kültüründe temizliğe verilen önemin somut göstergeleri arasında sayılabilir.

Kur’an-ı Kerim’in ilk ayetlerinden itibaren vurgulanan ve birçok ayette taharet terimi ile ifade edilen maddi ve manevi temizlik, İslam’ın önem verdiği konulardan biridir. “Elbiseni temiz tut, günahlardan uzak dur.” (Müddessir suresi, 4-5) ayeti hem kalp hem beden temizliğine dikkat çeker. Hz. Muhammed “Temizlik imandan gelir.” (Müslim, Taharet, 1) sözüyle temizliğin önemine dikkat çekmiş, yaşamı boyunca kişisel temizlik konusunda çevresine örnek olmuştur.

Birey ve toplum sağlığının korunması birtakım etmenlere bağlıdır. Bu bağlamda kazanılması gereken bazı alışkanlıklar, birey ve toplum sağlığının korunmasında işlevseldir. Bu alışkanlıklar önce ailede daha sonra okulda öğrenilir. Anne, baba ve öğretmenler çocuğa temizlik bilinci kazandırırken temizlik ve kişisel bakımın gereklerini genellikle uygulamalı biçimde gösterir. Bu uygulamalar zaman içinde bireyde alışkanlık hâlini alır.

Öksürme ve hapşırma sırasında ağız ve burnu bir mendille kapatmak, mendil yoksa dirseğin içine doğru hapşırmak ve hastalığın bulaşıcı olması hâlinde maske takmak temel temizlik alışkanlıkları arasında sayılabilir (Görsel 2.4). Böylelikle hem çevreye rahatsızlık verilmemiş hem de salgın hastalıkların önüne geçilmiş olur.

Kişisel bakımın önemli bir parçası olan ağız ve diş temizliği, adabımuaşeretin de gereğidir. İletişim sırasında yüzün orta bölümü daha çok dikkat çeker. Bu nedenle ağız hijyeni iletişimin sağlıklı bir biçimde devam etmesine katkıda bulunur. Sosyal hayatta diğer insanları rahatsız etmemek adına ağız ve diş temizliğine ve bakımına dikkat etmek gerekir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

Meb Yayınları Adabımuaşeret Ders Kitabı Sayfa 53 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum