
“Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Sayfa 70 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 70
Bunların yanı sıra yaşanacak olası sorunların çözümünde yapıcı davranmak, sakin ve insaflı olmak, gönül almak gibi olumlu yaklaşımlar eşler arasındaki bağı güçlendirir. Eşler güzel günlerde olduğu gibi zor zamanlarda da dayanışma içinde olmalı, aidiyet duygusunu sürekli canlı tutmalıdır.
Türk tarihinde eşler arasındaki sevgi, güven, bağlılık ve dayanışma toplumun bütün kesimlerinde kendini göstermiştir. Dede Korkut Hikâyeleri’nin birçoğunda eşler arasındaki muhabbet, sadakat ve dayanışmadan bahsedilmektedir. Söz gelimi Duha oğlu Deli Dumrul Hikâyesi’nde karısı, Deli Dumrul için canını vermeyi kabul eder. Dumrul, eşine kıyamayıp Allah’a “Alırsan ikimizin canını beraber al.
Bırakırsan ikimizin canını beraber bırak,
Keremi çok Kadir Tanrı.” diye dua eder.
Bu dua, Allah’ın hoşuna gider ve karı kocaya 140 yıl ömür verilir.
İslamiyet öncesi Türk devletlerinde hakanın eşi “hatun” unvanıyla onun yanında yer almış, devlet yönetiminde etkili olmuştur. Kağan sefere çıktığı zamanlarda hatun ülkeyi yönetmiş ve elçileri kabul etmiştir. İlk Türk-İslam devletlerinde ise hükümdar eşleri “terken” ünvanıyla devlet yönetiminde söz sahibi olmuştur. Terkenlerin kendilerine ait yurtluk denen toprağı, divanı ve askerî birlikleri olduğu bilinmektedir. Osmanlı padişahları da idari konularda eşlerinin fikirlerine önem vermiştir. Bu örnekler Türk kültüründe tarih boyunca eşlerin birbirine sadık olduğuna ve güven duyduğuna işaret eder.
Sıra Sizde
Soru: Aşağıdaki metinden yola çıkarak soruyu cevaplayınız.
Eşler arasında sevgi ve saygının yanı sıra arkadaşlık ilişkisinin de olması İslam kültüründe önemsenmiştir. Bu durum, eşlerin hayatı paylaşmasının bir yolu olarak görülmüştür. Hz. Muhammed, eşi Hz. Aişe ile koşu yapmış, mızrak yarışlarına katılmış ve onunla güzel vakit geçirmeye özen göstermiştir. Allah Resulü, zekâsıyla ön plana çıkan Hz. Aişe’nin sorularına cevap vermekten büyük keyif almış, onunla her fırsatta sohbet etmeye çalışmıştır. Ashabına da bu doğrultuda örnek olmuş, “İmanca en olgununuz ahlakça en güzel olandır. En hayırlınız eşlerine karşı hayırlı olandır.” buyurmuştur.
Soru: Eşlerin birbirine karşı sergilemesi gereken davranışlar konusundaki düşüncelerinizi ilgili alana yazınız.
- Cevap: Eşlerin birbirine karşı sevgi, saygı ve anlayış göstermesi esastır. Ayrıca, birbirlerine zaman ayırmaları, ortak ilgi alanları bulmaları ve arkadaş gibi hayatı paylaşmaları da önemlidir. İyi bir iletişim kurmak, zor zamanlarda destek olmak ve birbirlerinin duygusal ihtiyaçlarına karşı duyarlı olmak, sağlıklı bir evlilik için gereklidir.
Meb Yayınları Adabımuaşeret Ders Kitabı Sayfa 70 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum