Evvel Cevap
Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 89
Adabımuaşeret Meb Yayınları
Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 89

“Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Sayfa 89 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 89

Geliri bir köy veya mahalle halkının veya esnafın beklenmedik ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan vakıflara avârız vakfı denilir. Bu vakıflar, bir köy veya mahallede ya da esnaf loncasında düşkünlüğü nedeniyle çalışamayanların geçimini karşılamak; fakirlerin cenazelerini kaldırmak, fakir kızları evlendirmek, fakir delikanlılara iş kurmak, evi yanan veya yıkılanlara yardım etmek, köy ve mahallenin yol ve köprü gibi bayındırlık ihtiyaçlarına kaynak sağlamak gibi amaçlarla kurulurdu. Savaş ve doğal âfetler gibi beklenmedik hallerde devlet tarafından hâne başına toplanan avârız vergisi de devlete bu vakıflardan ödenirdi.

Komşuların görgü ve nezakete duyarlılığı, birbirine karşı memnun edici yaklaşımları, komşuluk ilişkilerinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi bakımından önemlidir. Türklerin yaşadığı coğrafyalarda iyilik, güven, yardımlaşma ve dayanışma; yüzyıllar boyunca komşuluk ilişkilerinde önemli görülen hususlardan olmuştur. Söz konusu tutum ve davranışlar, komşuluk kültürünün günümüze kadar gelmesini sağlayan etmenlerin başında sayılabilir. Sanayileşmenin ardından nüfusun kırsal bölgelerden kentlere kayması, kalabalık şehirler meydana getirmiştir. Yaşanan yoğun kentleşme sonucunda komşuluk ilişkileri birçok bölgede zayıflamıştır. Komşular arası paylaşma ve yardımlaşmadan doğan güzel duygular, az nüfuslu bölgelerde canlılığını korumuştur. Komşuluğun kalabalık şehirlerde de gözetilmesi, kent hayatının getirdiği stres faktörleriyle baş etmede bireylere yardımcı olabilir.

Komşuların bazı özel durumlarında onları ziyaret etmek adabımuaşeretin gerekleri arasında yer alır. Düğün, nişan gibi özel günlere komşular davet edilir. Çağrılan komşunun da davete katılarak sevinci paylaşması, beraberinde -imkânları dâhilinde- bir hediye götürmesi ve uygun bir süre sonra oradan ayrılması nazik davranışlardandır.

Komşunun desteklenmesi gereken hastalık, kaza ve taziye gibi durumlarında onun yanında bulunmak önemlidir. Söz konusu zamanlarda komşuya moral vermek, işlerinde ona yardımcı olmak ve taziyeevine yemek götürmek komşuluk adabındandır. Ayrıca komşunun zor günlerinde neşeli tavır takınmaktan kaçınmak, ziyarete uygun bir kıyafetle gitmek, üzüntüsüne saygı duyulduğunu ve onunla empati kurulduğunu gösteren duyarlı davranışlar arasındadır. Söz konusu nedenlerle ziyaret edilen komşu, adabımuaşeret gereği konuklarını örf ve âdetler çerçevesinde iyi ağırlamaya özen gösterir.

İnsanlar yaşlılık döneminde ekonomik sıkıntıların yanı sıra sağlık, ulaşım ve yalnızlık gibi problemlerle karşı karşıya kalabilir. Yalnızlık sorunu, her kesimden yaşlıyı belirli bir oranda etkilemektedir.

Yalnız yaşayan yaşlılar, maddi ve manevi gereksinimlerini karşılamada diğer bireylerin desteğine ihtiyaç duyar. Eş kaybı yaşamış yaşlılar, diğerlerine göre yalnızlık duygusuyla daha çok mücadele etmektedir. Böyle durumlarda Türk-İslam kültürüne göre insanlar, yaşlı komşusuna ilgi gösterir ve destek olur. Küresel kültürün yaygınlaşması ve kentleşmenin artmasıyla büyük şehirlerde komşuluk ilişkilerinin zayıflama eğilimi gösterdiği bilinmektedir. Hatta bazı yaşlıların vefatı, çok sonra fark edilebilmektedir. Benzer durumların yaşanmaması için toplum, yaşlılara vefa duygusuyla yaklaşmalı ve onları gözetmelidir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

Meb Yayınları Adabımuaşeret Ders Kitabı Sayfa 89 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum