Evvel Cevap
Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 91
Adabımuaşeret Meb Yayınları
Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 91

“Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Sayfa 91 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 91

Sofralar insanların inceliğini, zevkini ve hayata bakışını yansıtır. Sofra düzenlemeleri kişinin kültür ve zevkine göre farklılık gösterebilir. Dünyanın birçok yerinde ve Anadolu kültüründe yer sofrası geleneğine rastlanır (Görsel 4.8).

Sofra kurmaya yere veya masaya temiz bir örtü sermekle başlanır. Bu örtü hem temizliğin sağlanması hem çatal bıçak seslerinin hafifletilmesi yönünden işlevseldir. Tabaklar; masada sandalyelere, yer sofrasında ise oturulacak yerlere denk gelecek şekilde dizilir. Kaşık, çatal ve bıçakların tabağın hizasına, bardakların tabağın sağ üst tarafına, peçetenin ise tabağın soluna yerleştirilmesi şeklindeki sofra düzeni yaygındır. Aile sofrasında salata, meyve tabağı, biberlik ve tuzluk ortaya konabilir.

Sofralarda misafirlerin rahatça oturmasını sağlamak, adabımuaşerete uygun davranışlar arasındadır. Sofraya oturma sırasında yaşlı ve özel gereksinimli bireylere yardım etmek, nezaket ve yardımlaşma duyarlılığını yansıtan ince davranışlardandır.

Yemekten önce elleri yıkamak, aile içinde bile sofraya temiz, uygun kılık kıyafetle oturmak, ortamdaki diğer bireylere saygının göstergesidir. Bunun yanı sıra sofra kurulurken aile fertlerinin yardımlaşma içinde olması, ailede birlik ve beraberlik duygusunu pekiştirir. Türk-İslam kültüründe yemeğe başlamadan önce sofradakilere “Afiyet olsun.” denilerek birlikte yemek yiyen insanların sağlıklı olmaları dilenir. İslam dininin sofra kültürüne bir diğer yansıması da yemeğe besmele ile başlanmasıdır. Besmeleyle yenen yemeklerde bereketin artacağı belirtilmiştir. “Bizi yediren, içiren ve bizi Müslüman eden Allah’a hamdolsun.” (Ebû Dâvûd, Et-ime, 52) hadisi yeme içmede Allah’ı anmanın önemini ifade eder.

Yemek sırasında kaşık, çatal, kepçe, servis için maşa gibi gerekli araçları masada bulundurmak; elle servis yapmanın önüne geçeceği için sağlık, görgü ve nezaket bakımından önemlidir. Yemek servisine büyüklerden ve misafirlerden başlamak, onlara saygıyı gösteren bir davranıştır. Doldurulan kâse ve tabakları elden ele geçirerek ailenin diğer fertlerine ulaştırmak, sofra kurmayı ve servisi kolaylaştırır. Aile büyüklerini sofranın başına buyur etmek, özel gereksinimli bireyler varsa bunların rahat yemek yemesini sağlamak muaşeret adabına uygun davranışlardandır.

Sofraya evin büyükleri ve misafirlerin önce oturması, sofra adabının gereklerinden biridir.

Kur’an-ı Kerim’de “Ey iman edenler! Allah’ın size helâl kıldığı iyi ve güzel şeyleri haram saymayın, sınırı da aşmayın. Allah sınırı aşanları sevmez.” (Maide suresi, 87) buyrularak gereğinden fazla yemenin uygun olmadığı ifade edilir. Hz. Muhammed ortak kullanım alanlarına girileceğinde çevreye rahatsızlık verebilecek kokulu gıdaların yenmemesini de tavsiye etmiştir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

Meb Yayınları Adabımuaşeret Ders Kitabı Sayfa 91 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum