Evvel Cevap
Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 92
Adabımuaşeret Meb Yayınları
Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 92

“Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Sayfa 92 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 92

Yemeği tabaktan küçük lokmalar şeklinde almak ve bunları yavaşça çiğneyerek yutmak, sofrada uygun ses tonu ile konuşmak ve gerektiğinde peçete ile ağzı silmek, sofraya ve yemek yiyenlere saygının göstergelerindendir (Görsel 4.9). Ayrıca yemeklerdeki kabuk, çekirdek, kemik gibi kısımları masanın üzerine değil tabağın bir köşesine veya peçeteye koymaya özen göstermek sofrada insanların temiz ve düzenli şekilde yemek yemesini kolaylaştırır.

İslamiyet’te yiyecek ve içeceklerin önemli nimetlerden sayılması, israf konusuna dikkat etme geleneğini de beraberinde getirmiştir. “(…) Yiyiniz, içiniz, fakat israf etmeyiniz; çünkü Allah israf edenleri sevmez.” (Araf suresi, 31) ayetiyle insanlar israf konusunda uyarılmıştır. Bu bağlamda yeteri kadar yemek almak ve tabakta yemek bırakmamaya dikkat etmek, israfın önüne geçen davranışlardandır.

Yiyecek ve içeceklere saygı gösterme, israftan kaçınma, kanaatkâr olma, geçmişten bugüne Türk kültüründe hâkim olan davranış biçimleridir. “Fazla aş, ya karın ağrıtır ya baş.”, “Misafir umduğunu değil bulduğunu yer.”, “Yemeğin hayırlısı bulduğundur.” atasözleri, Türk kültüründe yeme içme adabına işaret eden ilkeler niteliğindedir.

Sıra Sizde

Aşağıdaki metinden yola çıkarak soruyu cevaplayınız.

‘Ortak Evimiz Dünya İçin Sıfır Atık’ temalı programda, konuklara sunulan yemek menüsü sıfır atık prensibine uygun olarak, Anadolu Mutfağı kitabının yazarı Ömür Akkor ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi şeflerinin iş birliğinde hazırlandı. Menüde, değerlendirilen bayat ekmekler, ıspanakların köküyle yapılan ‘pırtike çorbası’ gibi atığı olmayan yemekler yer aldı. Akkor da programda Anadolu mutfağının medeniyet tarihinde sürdürülebilen tek mutfak olduğunu anlattığı bir konuşma yaptı.

Soru: Siz de israfı önlemek adına büyüklerinizin yaptığı bir yemek tarifini ilgili alana yazınız.

  • Cevap: Büyüklerim, israfı önlemek için bayat ekmeklerle yapılan “ekmek kavurması” tarifini sıkça kullanırdı. Bayat ekmekler küp küp doğranır, tereyağında kızartılır ve üzerine yumurta kırılarak karıştırılırdı. Böylece bayat ekmekler değerlendirilir ve lezzetli bir yemek elde edilirdi.

Meb Yayınları Adabımuaşeret Ders Kitabı Sayfa 92 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum