
“Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Sayfa 96 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 96
Alışverişte alıcı ve satıcının adabımuaşerete uyması beklenir ancak dinî kaynaklarda nasihat ve uyarılar daha çok tüccar ve esnaflara yöneliktir. “Eksik ölçüp tartanların vay hâline! Onlar, insanlardan ölçerek bir şey aldıklarında tam ölçerler. Kendileri başkalarına vermek için ölçüp tarttıklarında ise haksızlık ederler (eksiltirler). Onlar, o büyük gün için -insanların âlemlerin Rab- binin huzuruna çıkacakları gün için- diriltileceklerini akıllarına getirmiyorlar mı?”
(Mutaffifin suresi, 1-6) ayetinde esnafların ölçüde adil ve dürüst olmaları gerektiği vurgulanmıştır (Görsel 412) Görsel 4.12: Alışverişte güven ve dürüstlük Müslümanların alışverişte örnek alacağı kişilerin başında Hz. Muhammed gelir. Hz. Mu- hammed hayatının belirli dönemlerinde ticaretle uğraşmıştır. O, dürüstlüğe dayalı ticaretin örneği olarak Medine pazarını kurmuş ve birçok hadisinde alışverişte ahlaki ilkelere bağlılığı öğütlemiştir. Müslümanlara örnek oluşturan bu hadisler; alıcı ve satıcının birbirine kolaylık sağlaması gerektiğini, ticarette dürüstlüğün ve güvenilirliğin önemini, alışverişte aldatmanın ve haksız kazancın eleştirisini konu edinir. Hz. Muhammed “Dürüst ve güvenilir tüccar; peygamberler, sıddıklar (dosdoğru kimseler) ve şehitlerle beraberdir.” (Tirmizî, Büyu’, 4) diyerek dürüst ve güvenilir tüccarları peygamberler ve şehitlerle birlikte anmış, ticaret ve alışverişte doğruluğun ne denli önemli olduğunu vurgulamıştır.
Dürüst alışverişin önemli bir gereği de pazarlık etmeye açık olmaktır. İslamiyet’te sünnet olan pazarlıklı alışverişte dürüstlük, güvenilir olma ve karşılıklı rıza gibi ilkelere uymak önem arz eder. Tarafların birbirine kolaylık sağlaması alışveriş adabının önemli bir gereğidir. Alıcı tarafın satıcıyı zora sokacak bir pazarlıktan kaçınması ve satıcının belli ölçüde kâr elde etmesi gerektiğini hatırlaması önemlidir.
İslamiyet’in temel kaynaklarından olan Kur’an ve sünnetten yola çıkarak alışverişte güven, helal haram ölçüsü, kul hakkına dikkat edilmesi gibi konuların toplumsal huzurun sağlanmasında önemli rol oynadığı söylenebilir. Söz konusu ilkelere uyulmasının toplumsal birlik ve beraberliği güçlendirme işlevi vardır.
Sıra Sizde
Soru: Aşağıdaki metinden yola çıkarak soruyu cevaplayınız.
Allah Resulü bazı ihtiyaçlarını temin etmek için zaman zaman Medine pazarına gider, bu vesileyle gelip gidenlerden ve alınıp satılanlardan da haberdar olurdu. Yine bir gün pazarda dolaşırken bir buğday yığını dikkatini çekti. Hububatı satan adamın yanına gelerek buğday yığınına elini daldırdı.
- Cevap: Bu etkinliğin cevabı diğer sayfadadır. (Bkz. Sayfa 97)
Meb Yayınları Adabımuaşeret Ders Kitabı Sayfa 96 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum