
“Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Sayfa 98 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 98
Faizden kaçınmanın, ihtiyaç sahiplerine kazanç sağlama amacı gütmeden borç vermenin toplumda yardımlaşma ve dayanışma kültürünü güçlendirdiği söylenebilir (Görsel 4.13). Böylelikle toplumda birlik ve beraberlik kültürünün yaygınlaşmasına katkıda bulunulur.
Ahilik fikrinin devamı niteliğindeki lonca kuruluşu, ilk Türk-İslam devletlerinde görülen esnaflar arası yardımlaşma ve dayanışma kültürünün Osmanlı Devleti’nde sürmesinde büyük rol oynamıştır. Loncalar; üyelerine doğum, vefat, hastalık, kaza, iş kurma, evlenme, işsizlik gibi durumlarda maddi destek sağlamıştır. Oluşturdukları ortak bütçe aracılığıyla üyelerine sosyal güvenlik hizmeti vermiş, finansman bulma ve ham madde tedarik etmede destek olmuştur. Böylelikle esnafı tefecilerden korumuştur.
Okuyalım-Yorumlayalım
Soru: Aşağıdaki ayetten yola çıkarak soruyu cevaplayınız.
Ey iman edenler! Belirlenmiş bir zamana kadar bir borç ilişkisi kurduğunuzda bunu yazın. Aranızdan bir kâtip bunu adaletle yazsın. Kâtip Allah’ın kendisine öğrettiği gibi yazmaktan geri durmasın. Artık o yazsın, borçlu da yazdırsın; Rabb’i olan Allah’tan korksun ve borçtan hiçbir şeyi eksik bırakmasın. Eğer borçlu akılca zayıf veya eksik yahut kendisi yazdıramaz durumda olursa velisi adaletle yazdırsın. (…) Borç küçük olsun büyük olsun vadesini belirterek onu yazmaktan üşenmeyin. Böyle yapmanız Allah katında daha adaletli, şahitlik için daha destekleyici ve şüpheye düşmemeniz için daha uygundur. Borç ilişkisinin, aranızda alıp vererek bitirdiğiniz peşin ticaret olması müstesnadır; onu yazmamanızda sizin için bir sakınca yoktur. Alışveriş yaptığınızda şahit tutun. Kâtip de şahit de zarar görmesin. (…)
- Cevap:
Soru: Kur’an-ı Kerim’de borçlanma konusunun detaylı şekilde ele alınmasının sebepleri neler olabilir? Düşüncelerinizi sınıfta paylaşınız.
- Cevap: Kur’an-ı Kerim’de borçlanma konusunun detaylı şekilde ele alınmasının sebebi, toplumda güveni ve adaleti sağlamaktır. Yazılı ve şahitli borç anlaşmaları, taraflar arasındaki olası anlaşmazlıkları önler ve şüpheyi ortadan kaldırır. Bu, hem bireyler arası ilişkilerin hem de toplumsal huzurun korunmasına katkı sağlar.
Meb Yayınları Adabımuaşeret Ders Kitabı Sayfa 98 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum