Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
6. Sınıf Türkçe Ata Yayıncılık

Ak Sakallı Bilge Dede Metni Etkinlik Cevapları (6. Sınıf Türkçe)

Ak Sakallı Bilge Dede metni cevapları ve soruları, Ata Yayıncılık 6. Sınıf Türkçe Ders kitabı sayfa 45-46-47-48-49-50-51-52 (Birey ve Toplum)

Ak Sakallı Bilge Dede Metni Cevapları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Yayınları Sayfa 45 Cevabı

Hazırlık Çalışması

1. Kul hakkı konusunda yaptığınız araştırma sonucu edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Cenab-ı Hak kul hakkı için “Benim yanıma her şey ile gelin affederim. Fakat kul hakkı ile gelmeyin, onu ben değil, kulum affeder. ” demiştir. İnsanların birbirleri üzerinde hakları bulunmaktadır. Bir kimse bir kimsenin hakkını yer, malını çalar, hırsızlık yapar ise büyük vebali olan kul hakkını işlemiş olur

2. Haklıyken hakkınızı alamadığınız bir durum hayal ediniz. Hakkınızı almak için neler yapardınız?

  • Cevap: Öncelikle kanunlar çerçevesinde hakkımı arardım. Sonrasında hakkımı almak için avukatlara sonrasında da bir üst devlet kurumlarına başvurularımı yapardım.

Yazarın Biyografisi

Çocuklar için hazırladığı masal derlemeleriyle tanınan yazarın editörlüğünü üstlendiği “Eğlendiren – Öğreten Masallar” adlı masal kitabı birçok farklı masalı bir araya getirmektedir. Ayrıca yine Kaçmaz’ın editörlüğünde Türkçe Sözlük, Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü ve Yazım Kılavuzu gibi yayınlar da çıkmıştır. Kaçmaz hâlen bir yayınevinde editör olarak çalışmaktadır.

Metni okuma tiyatrosu yöntemiyle okuyunuz. Metni okumadan önce öğretmeninizin okuma tiyatrosuyla ilgili açıklamalarını dikkatle dinleyiniz.

AK SAKALLI BİLGE DEDE

Yoksul kadınla genç bir oğlu varmış. Bunlar, kulübeye benzeyen evlerinde birlikte yaşıyorlarmış. Bu yoksul ailenin bir de varlıklı komşuları varmış. Varsıl komşu varlığıyla kibirlenir, komşularının yoksulluğu ile alay edermiş. Onları kendisine hizmet edecek, eğlendirecek basit insanlar olarak görürmüş. Soğuk bir kış günü delikanlıya bir öneride bulunmuş: — Sende kırk para yok. Bende ise istemediğin kadar para var. Paraya çok gereksinim duyduğunuzu biliyorum. Benim canımsa biraz eğlenmek istiyor. Eğer dediğimi yaparsan sana çok para veririm. Yoksul genç sevinmiş bu öneriye: Ne yapmamı istiyorsun, demiş. Adam: Eğer şu göle girer ve sabaha kadar orada kalırsan sana tam yüz altın veririm.

Yoksul genç; “Biraz üşürüm ama sonunda yüz altın sahibi olurum, Annem de rahat eder, ben de.” diye düşünmüş. Havanın ayazına, gölün dondurucu soğuğuna aldırmamış, titreye titreye göle girmiş. Annesi, gün boyu oğlunu evde boşuna beklemiş. Hava kararınca iyice meraklanmış. Eline bir meşale alıp onu aramaya başlamış. Göl kıyısına gitmiş. Bir de bakmış ki oğlu gölün ortasında öylece duruyor. Ne oldu oğlum, demiş. Niçin gölde bekliyorsun? Çocuk olanları anlatmış annesine.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Yayınları Sayfa 46 Cevabı

Kadının gönlü, bu işe pek razı olmamış. Ama iş işten geçmişmiş. Sabaha zaten az bir zaman kalmışmış. “Yedi sekiz saat nedir ki tez gelir geçer. Yüz altını alır, biraz rahatlarız.” diye düşünmüş. Oğlunu gölde bırakıp eve dönmüş. Delikanlı sabaha kadar dona titreye gölde kalmış. Sabah olunca gölden çıkmış, komşusunun evine gitmiş.  Ağam, demiş. Sabaha kadar gölde durdum. Şimdi yüz altınımı istiyorum. Komşusu kötü niyetli biriymiş. Amacı çocukla alay etmekmiş. Gölden hiç çıkmadın mı? Hiç ısınmadın mı? Çıkmadım, demiş genç. Hiç ısınmadım. Kimse gelmedi mi yanına?  Annem geldi. Eve zamanında gitmeyince merak etmiş, elinde meşaleyle beni aramaya çıkmış. Gölün kıyısına kadar geldi, gitti. Adam aradığı bahaneyi bulmuş.  Ne parası be, demiş. Hem annenin elindeki meşaleyle ısın hem de iddiayı kazandığını söyle. Çocuk mu kandırıyorsun sen? Hak ettiği parayı alamamak, üstelik aptal yerine konmak delikanlının çok zoruna gitmiş. Ağlamaklı olmuş. Kentte herkesin saygı duyduğu, akıl danıştığı ak sakallı bir bilge varmış. Genç

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Yayınları Sayfa 47 Cevabı

onun yanına gitmiş. Varsıl komşusuyla girdiği iddiayı anlatmış. Sabaha kadar buz gibi suyun içinde beklediğini söylemiş. Sonuçla iddiayı kazandığını ama komşusunun parasını vermediğinden yakınmış. Ak Sakallı Bilge Dede: Kentimizin dürüst bir yargıcı var. O çok adaletli birisidir. Tüyü bitmemiş yetimin bile hakkını gözetir. Git, derdini ona anlat. O senin hakkını koruyacak, paranı almanı sağlayacaktır, demiş. Delikanlı, doğruca yargıcın yanına gitmiş. Komşusuyla arasındaki iddiayı ona da anlatmış. Gece boyu gölde kalmasına karşın komşusunun sözünde durmadığını, parasını vermediğini söylemiş. Yargıç, hemen komşusunu çağırtmış. Bu delikanlının parasını niçin vermiyorsun, diye sormuş. Varsıl komşu, kendini şöyle savunmuş: Efendim, demiş. İddiayı o değil ben kazandım. Evet, sabaha kadar gölde durdu ama annesi onu meşaleyle ısıttı. Yargıç, her ikisini de dinledikten sonra varsıl komşuyu haklı bulmuş. Çocuk boynu bükük bir durumda eve dönmüş. Ertesi gün yine ak sakallı bilgenin yanına gitmiş: Yargıç beni değil komşumu haklı buldu, demiş. Ak Sakallı Bilge, sakalını kaşımış, biraz düşündükten sonra: — Sen hiç üzülme yavrum, demiş. Yarın akşam bize gel, paranı alacaksın. Bilge, evinde bir şölen vereceğini duyurmuş. Varlıklı komşuyu, yargıcı ve kentin ileri gelenlerini buyur etmiş.

Et yemekleri için birkaç kuzu kestirmiş. Pilav için kazanlar dolusu pirinç ayıklatmış. Börek için tekneler dolusu hamur yoğurtmuş. Salata için marullar, soğanlar toplatmış. Avlunun bir köşesine, kocaman bir ocak kurup ateş yaktırmış. Kuzu etlerini, pilavlık pirinçleri kazanlara doldurtup avlunun diğer ucuna yerleştirtmiş. Akşama doğru çağrılanlar gelmişler. Minderlere oturup söyleşiye dalmışlar. Ak Sakallı’nın bilgeliğinden, konukseverliğinden söz etmişler. Söyleşi koyulaşmaya, karınları da zil çalmaya başlamış. Bir beklemişler, iki beklemişler, ne yemek getiren var ne bir yudum su veren. Yargıç dayanamamış, sormuş: Bre Ak Sakallı, yemekler daha pişmedi mi? Pişiyor, pişiyor, demiş Ak Sakallı. Az sabredin.Bir süre daha beklemişler. Ama yine ne tabak görünmüş ortalıkta ne kaşık. Yargıç dayanamamış, yanına birkaç kişi alarak avluya çıkmış. Bir de bakmış ki ateş bir yerde, ateşin üstünde olması gereken kazanlar bir başka yerde.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Yayınları Sayfa 48 Cevabı

Bre Ak Sakallı, böyle yemek pişer mi? Pişer, demiş bilge. Kazanlar orada, ateş burada. Eninde sonunda bu kazanlar ısınır, kazanların içindekiler pişer. Yalnız biraz sabırlı olmak gerekir. Yargıç kızmış: Senin bu yaptığın ak sakalına, bilge kişiliğine yakışır mı? Sen bizimle alay mı ediyorsun?

Ne haddimize, demiş ak sakallı bilge kişi. Gölün kıyısındaki meşale, gölün ortasındaki delikanlıyı nasıl ısıttıysa bu köşedeki ateş de o köşedeki kazanı kaynatır. Yargıç, bunun bir ders olduğunu anlamış. Verdiği kararın yanlışlığının bilincine varmış. Varlıklı komşuya buyurmuş: Çocuğun hakkını yemeyelim, demiş. İddiayı kazanan delikanlıdır. Hemen hakkı olan yüz altını veresin. Delikanlı Ak Sakallı Bilge’nin verdiği ders sayesinde yüz altınına kavuşmuş. Ak Sakallı Bilge Dede’ye teşekkür edip anasının yanına gitmiş.

1. ETKİNLİK

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Yayınları Sayfa 49 Cevabı

a) Metinde yer alan ve harfleri karışık hâlde verilen aşağıdaki kelimeleri örnekteki gibi bulunuz. Bulduğunuz kelimelerin anlamlarını TDK Güncel Türkçe Sözlük’ten belirleyerek yazınız.

  • Cevap:

b) Anlamını öğrendiğiniz kelimeleri birer cümle içinde kullanınız.

  • Cevap:

➢ Varsıl kişi zengin kişi demektir.
➢ Önerilerimi ciddiye almadı.
➢ Okulda meşaleler yakıldı.
➢ Bilge kişi önemli kişidir.
➢ Yargıç sonunda hüküm verdi.
➢ Derste çok konuşuyordu.
➢ Delikanlı, sınıfı birbirine kattı.

2. ETKİNLİK 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Yayınları Sayfa 50 Cevabı

a) Aşağıdaki cümlelerde “ev” kelimesine getirilen ekleri inceleyiniz. Ardından eklerin kelimeye kattığı anlamları açıklayınız.

  • Cevap:

• Ali aradığı evi buldu. (Belirtme eki)
• Ali okuldan eve geldi. (Yönelme eki)
• Ali hasta olduğu için evde kaldı. (Bulunma eki)
• Ali hızla evden çıktı. (Ayrılma eki)

b) Aşağıdaki cümlelerde yer alan boşlukları “-i, -e, -de, -den” eklerinden uygun olanı ile doldurunuz.

  • Cevap:

Gözde, kırılan kalemi çöpe attı.
Arkadaşlarım sahilden geliyor.
Kardeşimle göle kadar koştuk.
Dün gece kitap okurken kanepede uyuyakalmışım.
Şehirden köye kadar olan yolu asfaltladılar.
Kütüphanede araştırma yaparken kardeşimi gördüm.

Bilgi Kutusu

İsimleri isimlere, fiillere ya da başka türdeki kelimelere bağlayan, bu sayede isimlerin cümlede görev almasını sağlayan eklere hâl eki denir. Dört hâl eki vardır. Bunlar: belirtme (-ı, -i, -u, -ü), yönelme (-e, -a), kalma / bulunma (-de, -da, -te, -ta), çıkma / ayrılma (-den, -dan, -ten, -tan) hâl ekleridir. Ayrıca ismin herhangi bir hâl eki almamış olan yalın hâli de vardır.

3. ETKİNLİK 

Metinde yer alan deyimlerden beşini belirleyiniz. Belirlediğiniz deyimleri metindeki anlamından hareketle cümle içinde kullanınız.

  • Cevap:

Gönlü Razı Olmamak: Arkadaşımın başka bir okula gitmesine gönlüm razı olmuyor.
Akıl Danışmak: Sevdiğim abime yapacağım işle ilgili akıl danıştım.
Karnı Zil Çalmak: Okulda bir şey yemedim, karnım zil çalıyor.
İş İşten Geçmek: Bana bunları söylüyorsun ama; çoktan iş işten geçti.

4. ETKİNLİK 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Yayınları Sayfa 51 Cevabı

a) Aşağıdaki cümlelerde yer alan altı çizili kelimelerin hangi amaçla kullanıldığını arkadaşlarınızla tartışınız.

Biraz üşürüm ama sonunda yüz altın sahibi olurum.
Sonuçta iddiayı kazandığını ama komşusunun parasını vermediğinden yakınmış.

  • Cevap:

ama: İnsanlar kendileri için her zaman en iyisini isterler ama kul hakkına dikkat etmeleri gerekmektedir.
fakat: Kul hakkı başkalarının haklarına saygı göstermektir fakat kendi haklarımızı da unutmamak gerekir.
ancak: Özgürlüğümüz vardır ancak başkalarının haklarına saygı göstermemiz gerekir.

b) Uygun geçiş ve bağlantı ifadelerini kullanarak kul hakkıyla ilgili kısa bir bilgilendirici metin yazınız.

  • Cevap: Kul hakkı çok geniş manalar ifade eder ancak başkasının rahatsız olacağı her şey olarak özetlenebilir. İnsanlar kul hakkını bilirler fakat bu kadar geniş kapsamlara sahip olduğunu bilmezler. Gıybet ve mal çalmaya kul hakkı derler ama yere tükürmenin bile buna gireceğini herkes düşünmez.

Bilgi Kutusu

Konuşmada veya yazıda bir düşünceden başka bir düşünceye geçildiğini, düşüncenin farklılaştığını gösteren “ama, fakat, lakin, ancak, yalnız, bununla birlikte, buna rağmen vb.” ifadelere geçiş ve bağlantı ifadeleri denir.

5. ETKİNLİK 

Okuduğunuz metnin özetini defterinize yazınız. Metni özetlerken aşağıdaki maddeleri dikkate alınız.

• Metni dikkatlice okuyunuz.
• Metnin başlığını inceleyiniz.
• Gereksiz ayrıntıları atlayınız.
• Ana fikir ve konuyu bulunuz.
• Örnekleri, tekrarları özetinize almayınız.
• Özetinizi okuyunuz ve gözden geçiriniz.

  • Cevap:

6. ETKİNLİK 

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Adam, yoksul delikanlıya ne yaparsa yüz altın vereceğini söylemiş?

  • Cevap: Adam, yoksul delikanlıya gölde bir gece beklerse yüz altın vereceğini söylemiştir.

2. Delikanlı, gölden çıkıp hakkı olan yüz altını istediğinde ne olmuş?

  • Cevap: Adam, hem vermemek için bütün gece kalıp kalmadığını , ne yaptığını sormuş.

3. Adam altınları vermemek için nasıl bir bahane bulmuş?

  • Cevap: Annesinin meşalesi ile ısındığını söyleyerek hem bahane bulmuş, hemde alay etmiş.

4. Delikanlı, hakkını aramak için kime akıl danışmış?

  • Cevap: Delikanlı hakkını aramak için , ak sakallı bilgeye gitmiş.

5. Ak Sakallı Bilge Dede, delikanlıya hakkını araması için kime gitmesini söylemiş? Sonrasında ne olmuş?

  • Cevap: Ak Sakallı Bilge Dede, delikanlıya hakkını araması için adil yargıca gitmesini söylemiş. Yargıca durumu anlatmış ama yargıç adamı haklı bulmuş.

6. Ak Sakallı Bilge Dede, yargıca ve zengin adama nasıl bir ders vermiş?

  • Cevap: Ak Sakallı Bilge Dede, yargıca ve zengin adamı çok büyük bir ziyafete çağırmış ama yemekleri bir türlü getirtmemiş. En sonunda beklemekten sıkılan insanlar yemeğin başka yerde ateşin başka yerde olduklarını görmüşler.” Bu şekilde nasıl pişecek” diye sorduklarında ise “meşale nasıl ısıttıysa öyle” diyerek gereken dersi vermiş

7. Dersini alan yargıç, zengin adama ne yapmasını söylemiş?

  • Cevap: Dersini alan yargıç, zengin adama hakkını araması için onun yaptığı gibi adaletli bir yargıca gitmesini söylemiş.

7. ETKİNLİK 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Yayınları Sayfa 52 Cevabı

Ak Sakallı Bilge Dede’nin yerinde siz olsaydınız delikanlıya hakkını araması için nasıl bir çözüm yolu sunardınız?

  • Cevap: Ak Sakallı Bilge Dede’nin yerinde ben olsaydım delikanlıya hakkını araması için onun yaptığı gibi adaletli bir yargıca sevk ederdim.

8. ETKİNLİK 

Öğretmeninizin duyuru metni yazımıyla ilgili açıklamalarını dikkatle dinleyiniz. Daha sonra sıra arkadaşınızla okulunuzda yapılacak bir yarışma organizasyonu kurgulayınız. Kurguladığınız yarışmayla ilgili duyuru metninizi aşağıdaki bölüme yazınız.

  • Cevap:

Gelecek Derse Hazırlık

Fabl türü ve ünlü fabl yazarları hakkında araştırma yapınız. Edindiğiniz bilgileri defterinize not alınız.

  • Cevap: FABL TÜRÜ HAKKINDA BİLGİ

Fabl türü; şiir veya düzyaşı şeklinde yazılıp, bitki ve hayvan gibi canlıların konuşturularak yazılan ders verici yazılardır. Dünyanın en ünlü fabl yazarları Ezop, La Fontaine ve Beydeba’dır.

Jean De La Fontaine (Jan Dö La Fonten): Burjuva ailesinde dünyaya gelen Jean de la Fontaine 8 Temmuz 1621 tarihinde Fransa ülkesinde dünyaya gelmiştir. EserleriAğustos Böceği ile Karınca, La Fontaine Masalları.

Ezop: Milattan önce  6. yüzyılda yaşamış olduğu varsayılan eski Yunan masalcısı olarak kabul edilmektedir. Eserlerinde kahramanları hayvanlar olan masallarıyla büyük ün kazanmış olan Ezop’un yaşamıyla ilgili bilgiler tam olarak kesin değildir. Eserleri; Ezop Masalları, Tavşan ile Kaplumbağa.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Birey ve Toplum Sayfa 45-46-47-48-49-50-51-52 Ak Sakallı Bilge Dede Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2022 Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
29
clap
11
angry
5
unlike
3
love
2
confused
2
sad
1
happy

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!