Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
7. Sınıf Türkçe Özgün Yayınları

Ampulün İlk Yanışı Metni Etkinlik Cevapları (7. Sınıf Türkçe)

Ampulün İlk Yanışı metni cevapları ve soruları, Özgün Yayınları 7. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 234-235-236-237-238-239-240 (Bilim ve Teknoloji)

Ampulün İlk Yanışı Metni Cevapları

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Yayınları Sayfa 234 Cevabı

HAZIRLIK

Thomas Alva Edison hakkında edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız. Yazılarınızı sınıf panosunda sergileyiniz.

  • Cevap: Bütün hayatını bilime adamış Amerikalı mucit ve iş adamıdır. Dünyada en çok patent alan kişilerden bir tanesidir. Yalnızca icat üretmekle kalmayan Edison, bir girişimci olarak da başarılı olmuş, kendi şirketini kurarak buluşlarını ticarileştiren mucit şeklinde nitelendirilmiştir. Çocukluk çağlarında icat yapmasına rağmen Edison’un kabul görmüş ilk icadı 1868 yılında bulduğu elektrikli oy kaydedicidir. Ancak mucit bu icadını pazarlamayı başaramamıştır. 1877 yılında geliştirdiği fonografla ün kazanmış, hatta o dönemlerde yaşadığı şehir olan Menlo Park’ın büyücüsü olarak anılmıştır. Aynı yıl sesi kaydedip yineleyen gramofonu icat etmiştir. Büyük ilgi toplayan bu icadı sayesinde dünya çapında ün kazanmıştır.

AMPULÜN İLK YANIŞI

40-50 adam, koca bir laboratuvara dolmuş, Thomas Alva Edison adındaki çılgın ama bir o kadar da çalışkan bir mucitin liderliğinde, harıl harıl çalışıyordu. Doğrusu o güne kadar, böyle bir bilimsel araştırma seferberliği görülmüş şey değildi.
Cam ampullerin içindeki hava, elektrik akımının kızdırdığı tellerin anında yanıp kül olmaması için boşaltılıyordu ama önemli bir sorun vardı: O teller hangi maddeden yapılacaktı?
Bazıları çok az dayanıyor, bazıları çok pahalıya mal oluyor, bazıları yeterince ışıltı saçamıyor, bazıları daha en başından kararıyor, bırakın ışık saçmayı, ortalığın ışığını sanki içine çekiyordu…
Doğru maddeyi bulmak için neler neler denenmişti. Kömürleştirme işleminden geçirilmiş mukavva, mantar, Hindistan cevizi kabuğu, at kuyruğu, ağaç dalı… Hatta laboratuvarı gezmeye gelen kızıl sakallı bir adamın sakalından, adamcağız “Durun ne yapıyorsunuz!” demeye kalmadan koparılan üç beş tel…
Edison başta olmak üzere herkes bu deneme yanılmalardan çok yorulmuştu. Bine yakın farklı madde denenmiş ama istenilen sonuç alınamamıştı…
Edison’un asistanı, herkesin çok yıprandığına ve bu işe daha fazla devam etmenin bir anlamı olmadığına inanıyordu. “Artık bu işten vazgeçsek!” dedi. “Bine yakın deneme yaptık ama sonuç başarısız oldu…”
Edison ise tüm yorgunluğuna rağmen tarihe geçecek bir yanıt verdi:
“Ne demek hiçbir netice alamadık! Öyle şey olur mu? Bin ayrı madde denedik ve bin tane yanlış maddenin hangileri olduğunu öğrendik!”

1. ETKİNLİK

 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Yayınları Sayfa 236 Cevabı

a. Metinde geçen ve aşağıda harfleri karışık olarak verilen sözcükleri, sözcük gruplarını yazınız.

  • Cevap:

b. Yazdığınız sözcüklerin, sözcük gruplarının numaralarını anlamlarının başına yazınız.

  • Cevap:

Ülke çapında yaygınlaştırılmış ulaşım ve iletişim örgüsü, ağ. (7)
Çok küçük parçacık. (6)
Önemi bakımından unutulmayacak bir durum kazanmak. (8)
Bir olayın doğurduğu başka bir olay veya durum, sonuç. (5)
Çok para, özveri, emek gerektirmek, kolay elde edilememek veya zarara, sıkıntıya yol açmak. (10)
Yeni bir buluş ortaya koyan, icat eden kimse. (2)
Ayrıştırma, birleştirme yoluyla bir sonuca ulaşmak veya teşhis koymak için çeşitli araçlar kullanılarak tıp, eczacılık, fizik, kimya gibi bilim dallarıyla ilgili araştırmaların, deneylerin yapıldığı özel donanımlı yer. (1)
Anahtar, genellikle binaların girişine gelen elektrik akımını açıp kapamaya yarayan araç. (9)
Yardım eden veya gerektiğinde yardım edecek olan kimse, yardımcı. (4)
Bir işi bitirememek, neticelendirememek. (11)
Bir durumun ilan edildiği veya savaşın sürdüğü dönem. (3)

2. ETKİNLİK 

 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Yayınları Sayfa 237 Cevabı

Aşağıdaki soruları metne göre yanıtlayınız.

1- Edison ve ekibinin en önemli sorunu neymiş?

  • Cevap: Cam ampullerin içindeki hava, elektrik akımının kızdırdığı tellerin anında yanıp kül olmaması için boşaltılıyordu ama önemli bir sorun tellerin hangi maddeden yapılacak olmasıydı.

2. Edison ve ekibi, doğru maddeyi bulmak için neler denemişler?

  • Cevap: Doğru maddeyi bulmak için neler neler denenmiş. Kömürleştirme işleminden geçirilmiş mukavva, mantar, Hindistan cevizi kabuğu, at kuyruğu, ağaç dalı denemişler.

3. Edison’un asistanı Edison’a ne söylemiş?

  • Cevap: Edison’un asistanı, herkesin çok yıprandığına ve bu işe daha fazla devam etmenin bir anlamı olmadığına inandığı için “Artık bu işten vazgeçsek!” demiştir.

4. Edison’un, asistanına verdiği tarihe geçecek cevap neymiş?

  • Cevap: Ne demek hiçbir netice alamadık! Öyle şey olur mu? Bin ayrı madde denedik ve bin tane yanlış maddenin hangileri olduğunu öğrendik demiştir.

5. Edison soruna nasıl bir çözüm bulmuş?

  • Cevap: Edison can sıkıntısından, ceketinin düğmeleriyle oynamaya başlamış. Düğmelerden biri düşmek üzereymiş, Edison çekip koparmış bu düğmeyi. Düğme kopunca dikili olduğu yerden bir iplik parçası sarkmaya başlamış. İpliği gören Edison’un kafasında bir anda ampul yanıvermiş! “Bunu denemedik!” demiş ve ekibindeki elemanlara hemen pamuk ipliği bulmalarını söylemiş.

6. 4 Eylül 1882’de hangi olay gerçekleşmiş?

  • Cevap: 4 Eylül 1882’de Edison’un şalteri kaldırmasıyla dünyanın elektrikle aydınlatılan ilk mahallesi, binlerce insanın gözü önünde ışıl ışıl parıldamaya başlamış.

3. ETKİNLİK 

Metnin konusunu, ana fikrini ve yardımcı fikirlerini aşağıya yazınız.

  • Cevap:

Metnin konusu: Edison’un elektriği bulması
Metnin ana fikri: Ne kadar başarısızlığa uğrarsan uğra denemekten vazgeçme başarıyı yakalayacaksın.
Metnin yardımcı fikirleri: Edison’un ne kadar uğraştığı, her maddeyi denemesi, yardımcılarının umutsuzluğa kapılmaları, sonunda tesadüfen de olsa aradıkları maddeyi bulmaları ve ilk ışıklandırılan mahalleyi oluşturmaları anlatılmaktadır.

4. ETKİNLİK 

Aşağıdaki görsel ve özdeyişin metnin ana fikri ile ilgili olup olmadığını arkadaşlarınızla tartışınız.

  • Cevap: Bazen çok çalışır çok didinir ama tam başarıya ulaşacağı o anda vazgeçer ve belki de çok az kalan hedefinden sonsuza dek uzaklaşır. Bazen tek bir hamle bile önceki 1000 hamlenizi neticelendirmek için şarttır. Bu görsel metinde ye alan Edison’un mücadelesini ve vazgeçmeden hep denemesini güzel örneklemektedir.

5. ETKİNLİK 

 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Yayınları Sayfa 238 Cevabı

a. Görsellerdeki aydınlatma araçlarını, gelişimine uygun olarak geçmişten günümüze doğru numaralandırarak sıralayınız.

  • Cevap:

Teknolojinin hiç ilerlemediğini düşününüz. Bu durumda nasıl bir yaşantımız olurdu? Yazınız.

  • Cevap:  Eğer teknoloji gelişmeseydi rahat yaşam, rahat iş hayatı, sağlık, rahat ulaşım, rahat iletişim gibi daha pek çok rahatlık olmaz Teknoloji olmasaydı tarih boyunca insanların yaşantısı hep aynı şekilde süregelirdi. Çünkü insanların hayatı teknolojinin gelişmesiyle yenilenmektedir. Teknolojinin her geçen gün artması, hayatımızda işlerimizin kolaylaşmasını ve yenilikleri sağlamaktadır.

6. ETKİNLİK 

 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Yayınları Sayfa 239 Cevabı

Aşağıdaki işaretlerin anlamlarını altlarına yazınız.

  • Cevap:

7. ETKİNLİK 

Tablodaki fiillerin hangi kip ve kişi ekiyle çekimlendiğini örnekteki gibi yazınız.

  • Cevap:

8. ETKİNLİK 

 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Yayınları Sayfa 240 Cevabı

a. Sizce yapılmış en önemli icat hangisidir? Nedenini de belirterek aşağıya yazınız.

  • Cevap: Bence yapılmış en önemli icat cep telefonudur. Çünkü hem telefon, hem bilgisayar hem de oyun oynama aracı olarak kullanabildiğimiz cep telefonları hayatımızı kolaylaştıran en önemli icattır bence.

b. Toplumun belli bir ihtiyacına yönelik yapılması gereken yeni bir icat olduğunu düşünüyor musunuz? Bu icat ne olabilir? Düşüncelerinizi aşağıya yazınız.

  • Cevap: Toplumlar ve tarih var oldukça icatlara gereklilik hep olacaktır. Çünkü teknoloji demek gelecek demektir. Bence en önemli icat toplumlar arasında kardeşliği ve barışı sağlayacak ortak bir formülün icadı olacaktır. Bu sayede savaşlar bitecek herkes mutlu yaşayabilecektir.

c. Yazınızı yazım ve noktalama açısından inceleyip varsa yanlışlarınızı düzeltiniz.

  • Cevap: Herhangi bir yanlış yoktur.

SONRAKİ METNE HAZIRLIK

1. İbni Sina’nın tıp alanındaki çalışmalarını araştırıp sunum hazırlayınız.

  • Cevap: Avrupa’da “Avicenna” (Avisenna) adıyla tanınan İbni Sina farklı bilim dallarında eserler vermiş çok yönlü bir insandı. “El-Kanun Fi’t-Tıb” adlı eseri 12. yüzyılda Latinceye çevrildi ve yedi yüzyıl boyunca Avrupa’nın tıp fakültelerinde okutuldu. İbni Sina, İslam ve Yunan filozoflarının görüşlerini yorumladı ve eleştirdi. Aristo ve Farabi’den etkilendi. Çoğu fizik, astronomi ve felsefeyle ilgili yaklaşık 150 eser yazdı.

2. İbni Sina’nın yazdığı eserlerin adlarını ve içeriklerini araştırıp defterinize not ediniz.

  • Cevap:

1. Kitap: Anatomi, fizyoloji, hijyen ve genel tedavi prensiplerini
2. Kitap: Farmakoloji ve materya medikayı
3. Kitap: Organik hastalıkların 22 bölüm halinde anatomi-patolojik bakımdan incelenmelerini
4. Kitap: Ateşli hastalıklar, iltihaplar, kaşıntılar, cerrahi ve kırıklar, zehirlenmeler ile cilt hastalıklarını
5.Kitap: Tedavi metotları ile 800’e yakın ilacı ve tesir mekanizmalarını ihtiva eder.
Eserde, menenjitin bir beyin zarı iltihabı olduğu, santral ve periferik yüz felçlerini, meme kanserlerinde göğsün sağlam dokuyu da iğne alacak şekilde geniş olarak çıkarılması, suların kaynatılarak veya filtreden girilerek içilmesi gibi daha birçok bugün dahi geçerli fikirler vardır.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Yayınları 8. Bilim ve Teknoloji Sayfa 234, 235, 236, 237, 238, 239, 240 Ampulün İlk Yanışı Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
184
clap
36
love
22
unlike
14
happy
13
angry
11
sad
8
confused

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!