Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
4. Sınıf Türkçe Özgün Matbaacılık

Arkadaş Metni Etkinlik Cevapları (4. Sınıf Türkçe)

Arkadaş metni cevapları ve soruları, Özgün Matbaacılık Yayınları 4. Sınıf Türkçe Ders kitabı sayfa 10-11-12-13-14 (Erdemler)

Arkadaş Metni Cevapları

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 10 Cevabı

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Kime arkadaş deriz? Arkadaş olarak kabul ettiğimiz kişilerin özellikleri nelerdir? Sınıf arkadaşlarınızla düşüncelerinizi paylaşınız.

  • Cevap: Bizler yaşamı paylaştığımız, beraber vakit geçirdiğimiz, iyi ve kötü günde dertlerimizi sevinçlerimizi paylaştığımız kişilere arkadaş deriz. Arkadaşlarımızın dürüst, samimi, güvenilir, ahlaklı, paylaşımcı olmasını isteriz.

Vurgu, tonlama ve telaffuza dikkat ederek şiiri okuyunuz.

ARKADAŞ

Yalnız oynadığım zaman
Küçülür dünya,
İçine sığamam.
Oyuncaklar güzel ama

Yanıt vermiyorlar sorduklarıma.
El ele tutuşmak için Arkadaş gerek.

Yalnızken de şarkı söylenebilir ama
Daha güzeli,
Birlikte söylemek.

1. ETKİNLİK

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 11 Cevabı

a. “Arkadaş” kelimesinin anlamını önce tahmin ediniz. Sonra bu kelimenin anlamını sözlükten bulup tahmininizle karşılaştırınız.

  • Cevap:

Tahminim: Arkadaş, beraber vakit geçirilen, iyi ve kötü günde duyguların paylaşıldığı kişidir.
Anlamı: Birbirini yakından tanıyan ve birbirine karşı sevgi, dostluk ve anlayış gösterenlerden her biri.

b. Geçen yıl oluşturduğunuz sözlük defterine benzer şekilde kendinize yeni bir sözlük defteri hazırlayınız. Şiirde geçen anlamını bilmediğiniz kelimelerin altını çiziniz. Bu kelimelerin anlamlarını sözlükten bulup hazırlamış olduğunuz sözlük defterine yazınız.

  • Cevap:

Yanıt: sorulan bir soruya verilen karşılık.

2. ETKİNLİK 

“Arkadaş” şiirinin konusunu ve ana duygusunu yazınız.

  • Cevap:

Şiirin konusu: Arkadaşlarla birlikte vakit geçirmek
Şiirin ana duygusu: Arkadaş sevgisi.

3. ETKİNLİK 

Metnin türünü ve bu türün özelliklerini aşağıya yazınız.

  • Cevap: Metnin türü şiirdir. Şiir, duygulardan, düşüncelerden, düşlerden, özlemlerden vb. süzülmüş yaşantı birikimleri olarak, ozanların yazdıkları duygu yüklü metinlerdir. Dizelerle yazılır. Kafiyesi vardır. Sanatlar kullanılır.

4. ETKİNLİK 

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 12 Cevabı

Aşağıdaki soruları şiire göre cevaplayınız.

1) “Yalnız oynadığım zaman
Küçülür dünya,

İçine sığamam.” dizeleri ile ne anlatılmak istenmiştir?

  • Cevap: İnsanlar yalnız yaşadıklarında yaşamdan keyif alamazlar. Sevinç ve kederlerini paylaşacak birini ararlar. Oysa yalnızken her yer dar gelir insana böyle bir dünyada yaşamak istemez, sığamaz içine.

2) Şiire göre neden arkadaş olunması gerekirmiş?

  • Cevap: Şiire göre ele ele tutuşmak için arkadaş olmak gerekirmiş.

3) Şiire göre oyuncaklar neden arkadaşların yerini tutamazmış?

  • Cevap: Çünkü oyuncaklar konuşamaz, konuşamazsa da duygularımızı onlarla paylaşamayız. Onlarla arkadaşlarımız gibi oyun oynayamayız.

5. ETKİNLİK 

Sizce insanlar neden arkadaşlık kurmak ister? Sınıfta arkadaşlarınızla tartışınız. Tartışma sırasında düşüncelerinizi uygun şekilde arkadaşlarınızla paylaşınız. Farklı bakış açılarına anlayışla yaklaşınız.

  • Cevap: Çünkü insanlar sosyalleşmek, duygu ve düşüncelerini iyi ve kötü zamanlarını bir başkasıyla paylaşma ihtiyacı hisseder. Ondan dolayı da arkadaşlık kurmak ister.

6. ETKİNLİK 

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 13 Cevabı

Yakın arkadaşlarınızdan birinin beğendiğiniz özelliklerini anlatan üç cümle yazınız. Yazdığınız cümleleri arkadaşlarınıza okuyunuz.

  • Cevap: Ben arkadaşım Okan’ın beğendiğim üç özelliğini şöyle anlatabilirim. Dürüst, güvenilir ve çalışkandır.

➢ Okan dürüstlüğün en güzel örneğidir.
➢ Okan bu dünyanın en güvenilir insanıdır.
➢ Okan en çalışkan arkadaşımdır.

7. ETKİNLİK 

Arkadaşlığın önemini anlatan, kolay hatırlanıp tekrarlanabilen bir cümleyi bir kâğıda yazınız. Bu cümleyi yazarken harflerin yapısal özelliklerine uygun olarak kendi yazı karakterinizi geliştirmeye çalışınız. Yaptığınız çalışmayı sınıf panosuna asarak arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Arkadaş zor zamanlarda sığınacak bir kapı, yanı başımızdaki en değerli kişidir.

8. ETKİNLİK 

Arkadaşlarınızla konuşurken hangi durumlarda, hangi nezaket ifadelerini kullandığınızı aşağıya yazınız. Yazdıklarınızı okuyarak arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Günlük hayatta en çok kullandığımız nezaket ifadeleri ise, af edersiniz, özür dilerim, rica ederim, günaydın, iyi akşamlar, iyi geceler, üzgünüm, tünaydın, pardon, lütfen, bakar mısınız? gibi ifadelerdir. Sabahları günaydın, bir şey alırken rica etsem, geceleri ise iyi geceler gibi nezaket ifadelerini kullanırız.

9. ETKİNLİK 

Gruplardaki kelimeleri kullanarak yazım ve noktalama kurallarına uygun, anlamlı ve kurallı birer cümle yazınız.

benim-için-değerlidir-arkadaşlarım

  • Cevap: Arkadaşlarım benim için değerlidir.

arkadaşlarımıza-ihtiyacı-etmeliyiz-yardım-olan

  • Cevap: İhtiyacı olan arkadaşlarımıza yardım etmeliyiz.

10. ETKİNLİK 

Şiirden hareketle aşağıdaki neden-sonuç cümlelerini tamamlayınız.

  • Cevap:

İnsanlar arkadaşlık kurmak isterler çünkü: Yalnız yaşamak onların canını sıkar.

Benim arkadaşlarım değerlidir çünkü: Onlar iyi ve kötü günde her zaman yanımda olanlardır.

11. ETKİNLİK 

Aşağıdaki kelimelerin karşıt (zıt) anlamlarını yazınız.

  • Cevap:

kazanmak: kaybetmek
savurgan: tutumlu
içine: dışına
yanıt: soru
tenha: kalabalık
azalmak: çoğalmak

SONRAKİ METNE HAZIRLIK

Günlük yaşantınızdan hareketle yardımlaşmanın önemi üzerine bir yazı yazınız.

  • Cevap: Yardımlaşma ve dayanışma kavramları özellikle toplumun kalkındıran kavramlardır. Yardımlaşma sayesinde birçok kişide olurken yardım eden kişi de mutlu hissedecektir. Eski zamanlarda köy vereceğim bölüm köy meydanlarında İmece usulü yapılan çalışmalar yardımlaşmanın en iyi örneği olarak karşımıza çıkar. Böylece köylerde ortaya çıkan iş gücü tüm insanların Çünkü hakkını yardım etmesi ile çok kısa bir süre içinde çözümlenebilir. Düğünler, bayramlar, sünnetler gibi aktivitelerde halen kırsal kesimdeki insanlar birbirlerine yardım etmekte ve birbirlerinin ihtiyaçlarını gidermektedir.

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları {Erdemler} Sayfa 10-11-12-13-14 Arkadaş Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
44
unlike
36
love
21
clap
19
angry
10
sad
5
happy
4
confused

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!