Aşağıda verilen çoktan seçmeli soruları cevaplandırınız.
“Aşağıda verilen çoktan seçmeli soruları cevaplandırınız.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Aşağıda verilen çoktan seçmeli soruları cevaplandırınız.
Aşağıda verilen çoktan seçmeli soruları cevaplandırınız.
- Cevap:
1. Maddenin fiziksel hâllerinin tanecikli yapısıyla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? A) Katı hâlde tanecikler arası boşluklar çok azdır. B) Katı hâlde tanecikler belirli bir düzende dizilirler. C) Sıvı hâlde tanecikler bağımsız olarak hareket ederler. D) Sıvı hâlde tanecikler arası boşluklar, katı hâldekine göre fazladır. E) Gaz hâlde tanecikler arası boşluklar, sıvı hâldekine göre çok fazladır.
- Cevap: C
2. l. LPG II. LNG III. Deodorantlar Yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri maddenin hâl değiştirme özelliğinden faydalanılarak elde edilen maddelerdendir? A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III
- Cevap: E
3. Aşağıdakilerden hangisi LPG’yi oluşturan gazlardan biridir? A) Metan B) Etan C) Propan D) Hidrojen E) Helyum
- Cevap: C
4. Suyun fiziksel hâlleri ve önemine ilişkin olarak; I. Su, doğada katı, sıvı ve gaz hâlinde bir döngü içindedir. II. Su buharı iklimlerin belirlenmesine katkı sağlar. III. Suyun dipol özelliği, iyonik bileşiklerin çözünmesini sağlar. ifadelerinden hangisi ya da hangileri doğrudur? A) Yalnız II B) I ve II C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III
- Cevap: E
5. Aşağıdaki ifadelerden hangisi katıların özelliklerindendir? A) Maddenin en az yoğun hâlidir. B) Hacimleri basınçla değiştirilebilir. C) Maddenin en düzensiz fiziksel hâlidir. D) Tanecikleri birbirinin üzerinden kayamaz. E) Tanecikleri titreşim ve dönme hareketi yapar.
- Cevap: D
6. Yukarıda tanecik modelleri verilen katılardan hangisi ya da hangileri kristal katı türlerindedir? A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III
- Cevap: C
7. İyonik katılarla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? A) Katı hâlde iken elektriği iletmez. B) Düşük erime sıcaklığına sahiptir. C) Tanecikleri moleküllerden oluşur. D) Tanecikler düzensiz istiflenmiştir. E) Yumuşak ve esnek özelliğe sahiptir.
- Cevap: A
8. l. Belirli bir erime sıcaklığına sahip değildir. ll. Tanecikleri düzenli ve örgü yapısında istiflenmiştir. lll. Isıtıldıklarında gitgide yumuşayarak akıcılık kazanır. lV. Sertlik, yoğunluk gibi belirli fiziksel özelliklere sahiptir. Yukarıda verilenlerden hangileri amorf katıların özelliklerindendir? A) I ve II B) I ve III C) II ve IV D) I, III ve IV E) II, III ve IV
- Cevap: B
9. Viskozite ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? A) Sıvıların akmaya karşı gösterdiği direncin bir ölçüsüdür. B) Aynı sıcaklıkta bütün sıvıların viskoziteleri aynıdır. C) Aynı şartlarda viskozitesi büyük olan sıvı daha hızlı akar. D) Tanecikler arası etkileşim kuvveti arttıkça sıvının viskozitesi azalır. E) Taneciklerin yüzey alanının artması viskoziteyi azaltır.
- Cevap: A
- Cevap: D
- Cevap: E
- Cevap: C
- Cevap: D
14. Gazlarla ilgili olarak; I. Basınçla sıkıştırılabilir. II. Sıcaklıkla genleşebilir. III. Bulundukları ortamda yayılır. ifadelerinden hangisi ya da hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III
- Cevap: E
15. l. Sisin oluşması II. Buzun erimesi III. Havadan sıvı oksijenin elde edilmesi Yukarıdaki olayların hangisi ya da hangilerinde maddenin hâl değişimi gerçekleşmektedir? A) Yalnız II B) Yalnız III C) I ve II D) II ve III E) I, II ve III
- Cevap: E
16. Yukarıda saf bir maddenin sıcaklık-zaman grafiği verilmiştir. Grafiğe göre aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? A) t1 sıcaklığı maddenin yoğuşma sıcaklığıdır. B) t2 sıcaklığı maddenin kaynama sıcaklığıdır. C) Madde, A ile F noktaları arasında soğumuştur. D) Madde, A noktasında gaz, F noktasında katıdır. E) Maddenin tanecikleri E-F arasında en düzenli hâldedir.
- Cevap: B
17. “Gazların davranışlarını dört temel özellik belirler. Bunlar basınç, hacim, sıcaklık ve miktardır.” Yukarıda verilen temel özelliklerle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? A) Celcius ve Kelvin, sıcaklık ölçekleridir. B) Basınç, birim yüzeye etki eden kuvvettir. C) atm ya da mmHg birer basınç birimidir. D) 1 mol madde 3,01 . 1023 tane tanecik içerir. E) Bir gazın hacmi genellikle L birimiyle ifade edilir.
- Cevap: D
18. Gaz hâlindeki bir madde sıvı hâle geçiyorsa maddede aşağıdaki olaylardan hangisi gerçekleşmektedir? A) Erime B) Yoğuşm C) Buharlaşma D) Kaynama E) Donma
- Cevap: C
19. Maddenin plazma hâli ile ilgili aşağıdaki ifadelerinden hangisi yanlıştır? A) Elektriksel olarak yüklü hâldedir. B) Pozitif ve negatif yüklü tanecikler içerir. C) Pozitif ve negatif yüklerin sayısı eşittir. D) Herhangi bir değişim ışık hızında gerçekleşir. E) Tanecikler bulut şeklinde toplaşma eğilimindedir.
- Cevap: A
20. Aşağıdakilerden hangisi yapay plazmaya örnektir? A) Yıldızlar B) Yıldırımlar C) Neon lamba D) Kibrit alevi E) Kutup ışıkları
- Cevap: C
“9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 184” ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Tam liste ayrı pencerede açılır.
Henüz yorum yok