Aşağıdaki soruları cevaplayınız.
“Aşağıdaki soruları cevaplayınız.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Aşağıdaki soruları cevaplayınız.
Aşağıdaki soruları cevaplayınız.
1. Küre şeklinde olmasına rağmen Ay’ın günden güne şekil değiştiriyormuş gibi görülmesinin nedeni nedir?
- Cevap: Ay sürekli hareket halindedir ve hareket ettikçe üzerine gelen güneş ışınlarının da yönü değişmektedir bu yüzden Ay'ın hareketleri ve güneş ışınlarının gelme şeklinden dolayı Ay'ın bazen bir yüzüne güneş ışını vurmamakta ve o kısım görülmemektedir bazen de güneş ışınları tüm yüzüne vurmaktadır.
2. Ay’ın evreleri nelerdir? Yeni ay evresinde Ay görülmez. Buna iki neden yazınız.
- Cevap: Yeniay evresinde uydumuz gerçekte görünmez gibidir. Çünkü güneş, ayın bize görünmeyen kısmını aydınlatır. Ayrıca bu evrede ayın uzanım açısı sıfır olduğu için güneşle birlikte hareket eder. Bu durumda ay, gün batımından gün doğumuna kadar tam bir yuvarlak şekille bütün gece gökyüzünde görülür.
3. Aşağıda verilen Ay’ın evrelerinin şekilleri ile bu evrelerin adlarını eşleştiriniz.
- Cevap: Dolunay - Son dördün - Yeni ay - İlk dördün
B) Aşağıdaki soruların doğru cevaplarını işaretleyiniz.
1. Ay’ın gökyüzünde değişik şekillerde görülmesinde en etkili neden aşağıdakilerden hangisidir? A) Ay’ın kendi etrafında dönmesi B) Ay’ın Dünya etrafında dolanması C) Ay’ın hep aynı yüzünün Dünya’ya dönük olması D) Dünya’nın kendi etrafında dönmesi
- Cevap: B
2. Yeni ay evresinden yaklaşık 15 gün sonra görülen evre aşağıdakilerden hangisidir? A) Dolunay B) İlk dördün C) Son dördün D) Yeni ay
- Cevap: A
3. Öğretmen, öğrencilere “Ay’ın evrelerini gözlemleyiniz.” konulu bir proje ödevi verdi. Mert de farklı günlerde aşağıdaki resimleri çizdi. Mert’in çizdiği resimlerde Ay’ın evreleri, aşağıdakilerin hangisinde doğru verilmiştir? (Resimlerin sol alt köşesindeki çizimler Ay’ın Dünya’dan görünüşünü temsil etmektedir.)
- Cevap: B
4. Aşağıdakilerden hangisi, Ay’ın kendi etrafındaki dönme ve Dünya etrafındaki dolanma sürelerinin eşit olmasıyla açıklanır? A) Ay’ın Güneş’ten aldığı ışığı yansıtması B) Dünya’dan bakan bir kişinin Ay’ı küre şeklinde görmesi C) Dünya’dan bakan bir kişinin Ay’ın daima aynı yüzünü görmesi D) Ay’ın evrelerinin oluşması
- Cevap: C
5. Ay ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur? I. Dünya’dan Ay’a baktığımızda Ay’ın her zaman aynı yüzünü görürüz. II. Ay’ın kendi ışığı olsaydı her zaman bir bütün olarak görülebilirdi. III. Ay kendi etrafındaki dönme ve Dünya etrafındaki dolanmasını aynı sürede tamamlar. A) Yalnız I B) I ve II C) II ve III D) I, II ve III
- Cevap: D
Can, meyveleri kullanarak şekildeki Dünya, Güneş ve Ay’ı temsil eden çalışmayı yapıyor. Öğretmeni, Çan’ın çalışmasında hata olduğunu ve bu hatayı düzeltmesini istiyor. 6. Can, aşağıdaki değişikliklerden hangisini yaparsa; çalışması Dünya, Güneş ve Ay’ı daha iyi temsil eder? A) Bal kabağı ve üzüm tanesinin yerini değiştirmelidir. B) Üzüm tanesiyle elmanın yerini değiştirmelidir. C) Elmayla bal kabağının yerini değiştirmelidir. D) Üzüm tanesini bal kabağının yanından alıp elmanın yanına getirmelidir.
- Cevap: C
Aşağıdaki ifadelerde verilen bilginin doğru olması durumunda ifadenin başında yer alan kutucuğa D, yanlış olması durumunda Y yazınız. Yanlış olan bilginin doğru ifadesini alttaki satıra yazınız.
- Cevap:
“6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 240” ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Tam liste ayrı pencerede açılır.
Henüz yorum yok