Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Astronomi ve Uzay Bilimleri Meb Yayınları

Astronomi ve Uzay Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 113

Astronomi ve Uzay Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 113 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Astronomi ve Uzay Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 113

Halkalı Güneş Tutulması: Örtülme Güneş’in görünen büyüklüğünün Ay’dan daha büyük olduğu zamana denk gelirse tutulma halkalı tutulma şeklinde görülmektedir (Görsel 4.17).
Parçalı Güneş Tutulması: Ay’ın yarı gölge konisine giren gözlem yerlerinden gözlenen Güneş tutulmaları parçalı güneş tutulması şeklindedir. Bu tutulmalarda Ay, Güneş’in yalnızca bir kısmını örter. Aslında hem tam hem de halkalı Güneş tutulmaları sırasında yeryüzünün belli bölgelerinde parçalı tutulmalar gözlenmektedir. Bütün tutulmaların parçalı tutulma evresi çok uzun sürmektedir.
Tam Güneş tutulması sırasında Ay’ın gölgesinin Dünya yüzeyi üzerinde izlediği yola “tam tutulma hattı” denir. Bu hattın uzunluğu 16 000 km, genişliği ise 160 km kadar olabilmektedir. Tam Güneş tutulmasını izleyebilmek için tutulma hattı üzerinde bir yerde bulunmanız gerekir. Ay tutulmasında Dünya’nın gölgesi Ay’ın tamamını perdeleyebilecek kadar büyük olduğu için Ay tutulması o anda gece olan her yerden gözlenebilir. Güneş tutulmasının tam tutulma kısmı ancak 1 – 4 dakika sürmektedir. Güneş’e tutulma anında bile çıplak göz ya da dürbünle bakmanın göz retinasının yanmasına neden olabileceği dolayısıyla göz sağlığımıza zarar verebileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle Güneş tutulma gözlemleri sırasında mutlaka uygun filtreler kullanılmalıdır.

4.3.3. AY VE GÜNEŞ TUTULMASININ ÖNEMİ
Güneş’in ısı ve ışığı, doğrudan incelemeye imkân vermeyecek kadar fazladır. Tam Güneş tutulması (Görsel 4.18) sırasında Güneş’in tamamı Ay tarafından birkaç dakika için örtüldüğünden bu sırada yapılacak gözlemlerle Güneş’in dış atmosfer tabakaları, özellikle de koronasının yapısıyla ilgili bilgiler elde etmek mümkündür.

Güneş yüzeyinde oluşan patlamalarda (flare) tam tutulma anında daha iyi gözlemlenebilmek- tedir (Görsel 4.19). Bu nedenle tutulma anı gözlemleri Güneş’in yapısıyla ilgili daha ayrıntılı bilgiler vermektedir.
Tam Ay tutulması sırasında Ay, tamamen gözden kaybolmaz. Bunun yerine çok koyu bir kırmızı renk alır (Görsel 4.20). Bunun nedeni, Güneş ışınlarının yerküre atmosferinde kırılarak Ay’a ulaşmasıdır. En büyük kırılma mavi ışıkta olur. Bu nedenle Ay yüzeyine daha çok uzun dalga boylarındaki (kırmızı) ışık ulaşır. Dünya bir atmosfere sahip olmasaydı Ay tutulması sırasında ay hemen hemen hiç görülmezdi.
Ay tutulması sırasında yapılan gözlemlerden Ay’ın ısı haritası çıkarılarak yüzeyindeki maddenin niteliği belirlenebilmektedir.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

Astronomi ve Uzay Bilimleri Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 113 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!