Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Astronomi ve Uzay Bilimleri Meb Yayınları

Astronomi ve Uzay Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 118

Astronomi ve Uzay Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 118 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Astronomi ve Uzay Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 118

Güneş saatleri kadar eskiye dayanan ve ilk örnekleri Mısır’da bulunan su saatleri (Görsel 5.2 ve 5.3), dibinde delik olan bir kovanın boşalması ve dolmasıyla zamanı gösterir. Güneş saatleri belirli bir zamanı gösterirken su saatleri ne kadar süre geçtiğini gösterirler. Bu yüzden su saatinin icadı zaman ölçümünün gerçek başlangıcı sayılabilir.

Zaman kavramı soyut olduğu için tanımını vermek mümkün değildir. Zaman, doğada düzenli olarak tekrarlayan hareketlerden örnek verilerek somutlaşır. (Örneğin kum saati, sarkaç, gök cisimlerinin görünür hareketleri vb.) Zamanı ölçmede ve takvim oluşturmada kullanılan, dönemli olarak tekrarlayan astronomik olaylardan birincisi Dünya’nın kendi ekseni etrafında dönmesi; ikincisi Dünya’nın Güneş etrafında dolanması ve üçüncüsü de Ay’ın Dünya etrafında dolanmasıdır. Gün, ay ve yıl zaman birimleri bu üç olay ile tanımlanır.

Gece-gündüz, yaz-kış, doğma-batma, yeni ay-dolunay gibi dönemli olaylar; zamanı ölçmede ve takvim oluşturmada kullanılabilir. Zamanı ölçmek için çok eski zamanlarda güneş saatleri, su saatleri ve kum saatleri kullanılmışken daha yakın zamanlarda ve günümüzde ise kurmalı mekanik saatler, elektrikli saatler ve atom saatleri kullanılmaktadır.

KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER: İki adet plastik su şişesi (Görsel 5.4), yapıştırıcı, iğne.
• Bir su saati yapmak için beş gruba ayrılınız.
• Şişe kapaklarını dış yüzlerinden birbirine yapıştırdıktan sonra ortasından ve şişelerin yan yüzeyinde yarı yükseklikte kızgın bir iğne ile delik açınız. (Dikkat: Kızgın bir iğne ile delik açma işlemini yaparken çevreye veya kendinize herhangi bir zarar vermeyiniz.)
• Şişenin birine yarısından 1 cm daha az yüseklikte su doldurunuz, kapakları şişelere takınız. Su dolu şişe yukarıda olacak şekilde düzeneği dik olarak bir düzleme koyunuz.

• Suyun bir şişeden diğerine tamamen dökülmesi için geçen süre “bir su saati” olmak üzere bir ders süresi ile bir gün uzunluğunun kaç su saati olduğunu belirleyiniz.

  • Cevap:

• Tekrarlayan olaylardan (kum saati, sarkaç, gök cisimlerinin görünür hareketleri vb.) hangilerini zaman ölçmede kullanabiliriz?

  • Cevap:

Astronomi ve Uzay Bilimleri Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 118 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!