Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Astronomi ve Uzay Bilimleri Meb Yayınları

Astronomi ve Uzay Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 121

Astronomi ve Uzay Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 121 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Astronomi ve Uzay Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 121

Yıldız Günü (Yg): İlkbahar noktasının, gözlem yerinin öğlen çemberinden art arda iki üst geçişi arasındaki süredir.
Bir yıldız gününün 24’te biri bir yıldız saati olarak tanımlanır. Buna göre yıldız günü 24 yıldız saatine eş değerdir. Bir yıldız saatinin 60’ta biri, yıldız dakikası ve bir yıldız dakikasının 60’ta biri de yıldız saniyesi olarak tanımlanır.
İlkbahar noktası gözlem yerinin öğlen çemberinden üst geçiş yaptığı anda yeni bir yıldız günü başlamış olur ve o anda yıldız zamanı,

İlkbahar noktası da diğer yıldızlar gibi günlük harekete katılır.

5.1.2. GERÇEK GÜNEŞ ZAMANI VE GERÇEK GÜNEŞ GÜNÜ
Güneş’in merkezî noktasının saat açısıyla tanımlanan zamana gerçek (yerel) güneş zamanı denir. Gerçek güneş zamanı da aslında yerel zamandır. Güneş’in, bir gözlem yerinin öğlen çemberinden art arda iki alt geçişi arasındaki süre bir güneş günü (Gg) olarak tanımlanır. Güneş günü 24 güneş saatine eş değerdir. Benzer olarak 1 güneş saati, 60 güneş dakikasına ve 1 güneş dakikası da 60 güneş saniyesine eşittir. Günlük hayatımızda kullandığımız zaman güneş zamanıdır. Bununla birlikte eğer zamanı gerçek güneş zamanı olarak kullansaydık ülkemizin farklı boylamlarındaki her yerde saatler farklı farklı olurdu. Bu ise ülkemizde bir kargaşa yaratırdı. Gerçek güneş zamanı yerel zamandır. Pratikte ülkemizin her noktasında aynı saat dilimi kullanılmaktadır. Başka bir deyişle ülkemiz sınırları içerisinde bulunan bir yerin gerçek güneş saati, ülkemizin ortak güneş saati olarak kullanılmaktadır.

İzmit civarından geçen ana saat boylamına ilişkin gerçek güneş zamanı, ülkemizin ortak güneş zamanı olarak kullanılmaktadır. Dünya, kendi ekseni etrafında dönme hareketi dışında Güneş etrafında dolanma hareketi de yapmaktadır. Bundan başka yıldızların bize olan uzaklıkları, Güneş’in uzaklığından çok çok fazladır. Bunun sonucu olarak yıldız günü ile güneş gününün süreleri birbirine eşit değildir. Yandaki şekli inceleyerek bu farklılığı kolayca açıklayabiliriz. Kolumuzdaki saat 12.00.00 iken Güneş ve bir yıldızın G gözlem yerinin öğlen çemberinde olduğunu varsayalım. Dünya ekseni etrafında dönerken bir yandan da Güneş etrafında dolanmasına devam etmektedir. Bir süre sonra uzak yıldız yeniden öğlen çemberine gelecek ve böy- lece yıldız günü tamamlanmış olacaktır. Hâlbuki güneş gününün tamamlanması için Dünya’nın ekseni etrafında biraz daha (0 açısı kadar) dönmesi gereklidir. Buna göre güneş günü süre olarak yıldız gününden daha uzundur.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

Astronomi ve Uzay Bilimleri Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 121 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
confused
0
happy
0
clap
0
love
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!