Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Astronomi ve Uzay Bilimleri Meb Yayınları

Astronomi ve Uzay Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 141

Astronomi ve Uzay Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 141 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Astronomi ve Uzay Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 141

Uzay teknolojisinin gelişimiyle birlikte çeşitli teleskop ve uzay araçları geliştirilmiştir. Yeryüzünden yapılan gözlemler artık uzaydan da yapılmaya başlanmıştır. Bu gözlemler için gerekli olanlar uzay mekikleri, uzay sondaları, yapay uydular ve bunların yerden fırlatılmasını sağlayan roketlerdir.

Uzay araçları, kullanım alanlarına göre üç gruba ayrılmaktadır:
1. Astronomi çalışmaları için uzaya gönderilen insanlı ya da insansız uzay araçları,
2. Savunma, uzaktan algılama, iletişim ve yayın amacı ile gönderilen çeşitli uydular,
3. Seyahat amacı ile kullanılan uzay araçlarıdır.

6.3.1. ROKETLER
Roketler (Görsel 6.31), uç kısmı genellikle hava sürtünmesini azaltacak şekilde yapılmış; yakıt, motor ve egzozdan oluşan silindir şeklinde yapılardır. Roketler, çalışmaları sırasında havaya gereksinim duymadan hareket yönünün ters yönünde sıcak gaz püskürterek hareket eder.
Roket motorları ile jet motorları arasında önemli farklar vardır.
Jet motorları yanıcı maddeyi beraberinde taşırken yakıcı madde olan oksijen gazını atmosferden sağlarlar. Hâlbuki roketler (özellikle astronomi amaçlı olanlar) hem yanıcı hem de yakıcı maddeyi beraberinde taşır. Bu nedenle bir jet motorunun uzayda çalışması mümkün değildir. Roket kullanmadaki asıl amaç kısa süreli yüksek hız elde edilmesi ve roketin atmosfer dışındaki oksijensiz ortamda da çalışabilmesidir. Uzaya insanlı ve insansız araçlar gönderme hayali ve uygulaması ilk uçakların yapılışından daha eskiye dayanmaktadır.
Roketlerde kullanılan ilk katı yakıt baruttur.

Roketlerin Yapısı
1. Roketin genelde ucunda bulunan yük kısmı (Kargo): Yük, bazen bir uydu bazen de bir bomba olabilir. Bazen bu yük roketin uç kısmında olmayıp üzerine yapıştırılmış durumda olabilir.
Bir örnek verirsek ‘’uzay mekiği’’ bir roket değil roket üzerine yerleştirilmiş bir yüktür.
2. Yakıt Kısmı: Roketin toplam ağırlığının çok büyük bir kısmını oluşturan, yanıcı ve yakıcı madde taşıyan tanklardan oluşan kısımdır.
3. Roket Motoru: Yanıcı ve yakıcı maddelerin yanmasını kontrol eden ve oluşan ısı ve gazı dış ortama aktaran mekanizmaların hepsine birden roket motoru denir. Egzoz denen kısım roketin en alt kısmında bulunan, ilerlemeyi (itimi) ve yön değiştirmeyi sağlayan hareketli ya da hareketsiz kısımdır.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

Astronomi ve Uzay Bilimleri Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 141 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!