Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Astronomi ve Uzay Bilimleri Meb Yayınları

Astronomi ve Uzay Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 16

Astronomi ve Uzay Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 16 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Astronomi ve Uzay Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 16

Ali Kuşçu’nun Astronomi Eserleri:

1.1. Şerh-i Zîc-i Uluğ Bey: Süleymaniye, Carullah, Nu. 1493.
1.2. Risâle fî Halli Eşkâli Mu‘addili’l-Kamer li’l-Mesîr (Fâide fî Eşkâli ‘Utârid): Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi, III. Ahmet, Nu. 3843.
1.3. Risâle fî Asli’l-HâricYumkin fî’s-Sufliyyeyn: Bursa İl Halk Kütüphanesi, Hüseyin Çelebi, Nu. 751/8.
1.4. Şerh ‘ale’t-Tuhfeti’ş-Şâhiyye fî’l-Hey’e: Süleymaniye, Ayasofya, Nu. 2643.
1.5. Risâle der ‘İlm-i Hey’e: Süleymaniye, Ayasofya, Nu. 2640/1.
1.6. El-Fethiyye fî ‘İlmi’l-Hey’e: Süleymaniye, Ayasofya, Nu. 2733/1.
1.7. Risâle fî Halli Eşkâli’l-Kamer: Bursa İl Halk Kütüphanesi, Hüseyin Çelebi, Nu. 751/7.
Yıldız, Bir Dilci Olarak Ali Kuşçu ve Risâle fî’l-İst’âre’si, Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara 2002, s.10-14’ ten özetlenmiştir.

Türk-İslam bilginlerinin eserleri 10. yüzyıldan itibaren Latince ve diğer Batı dillerinde tercüme edilmeye başlanmıştır. Batılı bilim insanları bu kaynaklardan yararlanarak günümüz astronomisini oluşturmuşlardır.

ETKİNLİK 1.3

Takvim, saat gibi zamanı belirlemeyi ve pusula gibi yön bulmayı sağlayan araçların olmadığı bir dönemde yaşadığınızı düşünerek aşağıdaki soruları cevaplayınız.

Tarımda ekim ve dikim (Görsel 1.11) zamanını nasıl belirlerdiniz?

  • Cevap: Tarımda ekim ve dikim zamanını belirlemek için doğal olaylardan yararlanılırdı. Örneğin, çiftçilerin hangi ayağa ayakkabı giydiği, gökyüzündeki yıldızların pozisyonu ve hareketleri, doğada gözlemlenen belirli bitki ve hayvan türlerinin davranışları tarım takvimlerinin belirlenmesinde kullanılırdı.

Deniz ve nehir kıyılarında (Görsel 1.12) yapacağınız barınakları nasıl planlardınız?

  • Cevap: Deniz ve nehir kıyılarında barınaklar yaparken, bölgenin coğrafi özellikleri, güneşin pozisyonu ve doğal yön işaretleri kullanılırdı. Güneşin doğuş ve batış yönleri, rüzgar yönleri, bitki türleri ve doğal taşların konumları gibi doğal işaretler kullanılarak barınaklar yapılırdı.

Geceleri denizde balık avlarken (Görsel 1.13) yönünüzü nasıl belirlerdiniz?

  • Cevap: Geceleri denizde balık avlarken yön, yıldızlar ve Ay’ın konumu kullanılarak belirlenirdi. Yıldızların yönlerine ve konumlarına bakarak gemilerin yönleri belirlenirdi. Ay’ın konumu da yön belirlemede kullanılırdı.

İbadet zamanlarınızı ve dinî tören günlerinizi (Görsel 1.14) nasıl belirlerdiniz?

  • Cevap: İbadet zamanları ve dinî tören günleri, güneşin konumuna ve doğuş-batış saatlerine göre belirlenirdi. Güneşin pozisyonu ve hareketleri, takvimlerin oluşturulmasında ve ibadet saatlerinin belirlenmesinde kullanılırdı.

Astronomi biliminin ortaya çıkış sebepleri neler olabilir?

  • Cevap: Astronomi biliminin ortaya çıkışı, insanların gözlemler yaparak doğayı anlama çabaları ile başladı. İnsanlar yıldızların hareketlerini, güneşin doğuş ve batış saatlerini, gezegenlerin hareketlerini ve Ay’ın evrelerini inceleyerek, doğal olayların arkasındaki nedenleri anlamaya çalıştılar. Ayrıca, astronomi bilimi tarihi boyunca insanlar tarafından yapılan keşifler ve buluşlar, dünya görüşlerinde değişikliklere neden oldu. Astronomi bilimi, gök cisimlerinin hareketleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için kullanılan gözlem aletlerinin geliştirilmesiyle daha da ilerledi.

ETKİNLİK 1.4

Sınıf dört gruba ayrılır. Grup üyeleri, bir hafta önceden aşağıdaki konularda araştırma yapar.

1. Grup: Astronomi ile ilgili yazılı ilk metinler.

  • Cevap: Astronomi ile ilgili yazılı ilk metinler, çoğunlukla antik Yunan ve Mısır toplumları tarafından yazılmış olan eserlerdir. Bunlar arasında, antik Yunanlı filozofların ve bilim adamlarının yazdıkları ve astronomi hakkındaki konuları içeren eserler bulunmaktadır.

2. Grup: Astronomiye katkıda bulunan ünlü yabancı astronomların adları ve resimleri.

  • Cevap: Ünlü yabancı astronomlar arasında, Nicolaus Copernicus, Galileo Galilei, Johannes Kepler ve Isaac Newton en çok bilinenlerdir.

3. Grup: Astronomiye katkı sunan ünlü Türk ve İslam astronomlarının adları ve resimleri.

  • Cevap: Ünlü Türk ve İslam astronomları arasında Fazari, El-Biruni, Al-Farghani, Uluğ Bey en çok bilinenlerdir.

4. Grup: 2000 yılından bugüne kadar yapılan astronomi çalışmaları.

  • Cevap: 2000 yılından bugüne kadar yapılan astronomi çalışmaları arasında, Güneş Sistemi’nin ve evrenin yapısı hakkındaki çalışmalar, kara delikler, kozmik ışınım ve kozmik mikrodalga arka planı hakkındaki çalışmalar, uzay teleskopları ve uzay aracı teknolojisi hakkındaki çalışmalar, uzaylı yaşamı hakkındaki çalışmalar ve daha fazlası sayılabilir.

Gruplar çalışmalarını poster, slayt vb. şekillerde sunarak astronominin doğuşunu ve ilk çağlardan bugüne kadarki gelişimini değerlendirir.

  • Cevap: Bu etkinliği sizler yapabilirsiniz.

Astronomi ve Uzay Bilimleri Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 16 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
love
1
unlike
1
angry
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!