Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Astronomi ve Uzay Bilimleri Meb Yayınları

Astronomi ve Uzay Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 44

Astronomi ve Uzay Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 44 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Astronomi ve Uzay Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 44

Neptün: Büyüklük bakımından dördüncü sırada olan Neptün, Güneş’e en uzak gezegendir ve teleskop ile keşfedilmeden önce matematiksel olarak keşfedilmiştir. Alexis Bouvard (Aleksis Buvırt), Uranüs’ün yörüngesindeki beklenmedik sapmaların bilinmeyen bir gezegenin çekim etkisinden kaynaklanacağını ileri sürmüş, daha sonra Urbain Le Verrier (Urbein Le Veriyır) bu gezegenin olası yörüngesini hesaplamış ve 23 Eylül 1846 tarihinde Johann Gottfried Galle (Yohan Gatfirid Geal), Urbain Le Verrier tarafından hesaplanan yerin çok yakınında gezegeni keşfetmiştir. Kısa bir süre sonra da gezegenin en büyük uydusu olan Triton’u keşfetmiştir. Atmosferi Uranüs’ün atmosferinin kimyasal yapısına benzemesine rağmen Neptün’deki bulutlar daha belirgin özelliklere sahiptir. Dünya’dan yapılan gözlemlerde Neptün’ün etrafında eşit olmayan yoğunlukta halkalar olduğu gözlemlenmiştir. Neptün’ün 13 uydusu vardır. Bunlardan Triton ve Nereid en çok bilinenlerdir (Görsel 2.34). Güneş sistemindeki gezegenlerin yarıçap, kütle ve dolanma dönemleri aşağıdaki tabloda belirtilmiştir.

Gezegenler birer ışık kaynağı değildir. Onları, tıpkı Ay gibi, Güneş’ten gelen ışığı yansıttıkları için görebilmekteyiz. Işıkları yıldızların ışığı gibi titreşim yapmaz. Yıldızlar, teleskopla bile bakıldığında birer nokta kaynak gibi görülürken gezegenler küçük de olsa bir disk şeklinde görülür. Yıldızların ışığı, gerek yıldızlar arası ortamdaki gaz ve tozların hareketleri gerekse Dünya atmosferindeki hareketler nedeniyle bakış doğrultumuzdan sürekli gelip gider yani bir görünür bir kaybolur. Bu da onların ışığının titriyormuş gibi gözükmesine neden olur. Hâlbuki gezegenler noktasal görünümde olmadıklarından bu şekildeki titreşim onlarda gözlenemez. Yıldızlar gökyüzünde her yere dağılmıştır, gezegenler ise Güneş’in gündüz hareket ettiği yola çok yakın bir bölge içinde bulunur. Ülkemizde geceleyin bir gezegen gözlemlemek istediğimizde önce Güneş’in gündüz izlediği yol belirlenir. Gece olduğunda yüzümüzü güneye dönerek Güneş’in izlediği yol civarında ışığı titremeyen yıldız benzeri bir cisim aramamız gerekir. Bu şekilde belirlediğimiz bir gezegeni art arda birkaç gece gözlemlersek onun yıldızlara göre konum değiştirdiğini görürüz. Zaten onlara “gezegen” adı verilmesinin nedeni de gökyüzünde yıldızlar arasında bu şekilde sürekli yer değiştiriyor (geziniyor) olmalarıdır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

Astronomi ve Uzay Bilimleri Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 44 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!