Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Astronomi ve Uzay Bilimleri Meb Yayınları

Astronomi ve Uzay Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 47

Astronomi ve Uzay Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 47 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Astronomi ve Uzay Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 47

Galileo Galilei (1564-1642), Kopernik’in kuramını gözlemsel açıdan desteklemiştir. İtalyan bilim insanı Galilei, mercekli bir teleskop yaparak 1609 yılında gözlemlere başladı. En önemli gözlem sonuçlarını 1610 yılında elde etti. Jüpiter’in dört uydusunu bularak ilk defa yerküre etrafında dolanmayan gök cisimlerinin varlığını ispat etti. Gözlemleri sonunda Venüs gezegeninin evreler gösterdiğini ve Ay’ın üzerindeki yüzey şekilleri olduğunu ortaya koydu. Kepler’in gezegenlerin hareketlerini açıklamak üzere ortaya koyduğu gözlemsel yasalar daha sonra Isaac Newton (1642-1727) tarafından matematiksel olarak da gerçeklenmiştir. Newton, Kütle Çekim Yasası’nı ve ışığın bazı özelliklerini keşfetmiş ve bir teleskop geliştirmiştir. Newton’ın düşüncesine göre Ay bazı kuvvetler tarafından Dünya’ya doğru çekilmeliydi. Çünkü onu çeken hiçbir kuvvet olmasaydı Ay bir yörünge hareketi yapamazdı. Newton’ın Evrensel Çekim Yasası olarak adlandırılan yasaya göre Güneş’in kütlesi iki katına çıkarsa Güneş’in yerküreye uyguladığı çekim kuvveti de iki katına çıkar fakat aralarındaki uzaklığı iki katına çıkarırsak Dünya üzerine uygulanan kuvvet dörtte birine düşer. Böylece uzun süren gözlemsel ve matematiksel çalışmalar sonucunda “Güneş Merkezli Evren Kuramı” tam olarak ortaya konmuş oldu. Kepler’in bulgularına göre Mars’ın yörüngesi elips biçimindedir ve Güneş, bu elipsin odaklarından birinde yer almaktadır. Kepler daha sonra konuyla ilgili iki prensip daha buldu ve bunları gezegen hareketinin üç yasası olarak yayımladı. Kepler yasaları gezegenlerin yörünge hareketlerini açıklayan yasalardır.

2.4.1. KEPLER YASALARI

1. Gezegenler, odaklarından birinde Güneş olan elips şeklindeki yörüngelerde dolanır (Yörüngeler Yasası).

2. Gezegeni Güneş’e birleştiren doğru parçası (yarıçap vektörü) eşit zaman aralıklarında eşit alanlar tarar (Alanlar Yasası).

3. Gezegenin Güneş çevresindeki dolanma döneminin (P) karesi, Güneş’e olan ortalama uzaklığının (a) küpü ile orantılıdır (Periyotlar Yasası). Burada a, elips yörüngenin yarı-büyük eksen uzunluğudur. Buna göre iki gezegenin dolanma dönemlerinin karelerinin oranı, onların Güneş’e ortalama uzaklıklarının küpleri oranına eşittir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

Astronomi ve Uzay Bilimleri Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 47 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!