Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Astronomi ve Uzay Bilimleri Meb Yayınları

Astronomi ve Uzay Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 59

Astronomi ve Uzay Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 59 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Astronomi ve Uzay Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 59

6 000 K civarında iken merkeze doğru gidildikçe artar ve merkezde 10 7 K değerlerine ulaşır. Böylesine yüksek sıcaklıklarda atomlar bütün elektronlarını kaybeder. Bu nedenle merkez bölgesindeki madde; pozitif yüklü atom çekirdekleri, negatif yüklü serbest elektronlar, protonlar ve nötronlardan oluşan, çok yoğun ve sıcak gaz plazması şeklindedir. Yüksek sıcaklık aslında çok büyük hızlar anlamına gelir. (Buna örnek olarak kaynayan su içerisindeki su moleküllerinin hızlı hareketlerini verebiliriz.). Böyle yüksek hızlarda protonlar birbirleriyle çarpışarak tepkimeye girer. Burada ayrıntısına girmeyeceğimiz bir tepkime süreci sonunda dört proton birleşerek bir helyum çekirdeği oluşturur ve bu sırada bir miktar enerji açığa çıkar (Görsel 2.40

Tepkimeye giren dört protonun kütleleri toplamı, ürün olarak ortaya çıkan helyum çekirdeğinin kütlesinden bir miktar büyüktür. Tepkime ile bu kütle farkına eş değer bir enerji açığa çıkmış olur. Bu enerjiyi ünlü fizikçi Einstein’ın kütle – enerji eş değerlik bağıntısı E = mc2 ile hesaplayabiliriz. Bir gezegenin birim yüzeyine (1m2), birim zamanda (1 saniye) gelen güneş enerjisi miktarına “güneş sabiti” denir. Dünya için güneş sabiti S@ ile gösterilir. S0=1 367 W / m

• Aşağıdaki tabloda verilen elementlerin iyonlaşabilmesi için gerekli olan sıcaklık değerlerini araştırınız. Bulduğunuz değerleri tabloya yazınız.

  • Cevap:

• Tabloya yazacağınız sıcaklıklar yeryüzünde nerelerde olabilir?

  • Cevap: Bu sıcaklıklar yeryüzünde doğal olarak bulunmazlar; ancak laboratuvar ortamında yüksek enerji fizik deneylerinde veya endüstriyel uygulamalarda oluşturulabilirler.

• Yeryüzünden başka bu sıcaklık değerleri evrende hangi cisimlerde bulunabilir?

  • Cevap: Evrende ise yıldızların çekirdeklerinde, özellikle yüksek sıcaklıkta gerçekleşen termonükleer füzyon reaksiyonlarında bu sıcaklıklara ulaşılır. Güneş’in merkezinde sıcaklık yaklaşık 15 milyon Kelvin civarındadır ve burada hidrojen helyuma dönüşerek enerji açığa çıkarır.

• Güneş’in merkezinde hidrojenler birleşerek helyuma dönüşürken enerji açığa çıkmaktadır. Buna göre: 1 kg kömürün yanmasıyla ortaya çıkan enerjiyi ve Güneş’in merkezinde 1 kg hidrojenin helyuma dönüşmesi ile ortaya çıkan enerjiyi araştırınız ve birbiriyle karşılaştırınız.

  • Cevap: 1 kg kömürün yanması yaklaşık 24 MJ (megajoule) enerji açığa çıkarırken, 1 kg hidrojenin Güneş’in çekirdeğinde helyuma dönüşmesi sonucu yaklaşık 630 TJ (terajoule) enerji açığa çıkar. Bu, kömürün yanmasından elde edilen enerjiden milyonlarca kez daha fazladır. Bu bilgiler, yıldızların nasıl bu kadar parlak ve enerjik olduğunu anlamamıza yardımcı olur.

Astronomi ve Uzay Bilimleri Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 59 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
3
angry
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!