Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Astronomi ve Uzay Bilimleri Meb Yayınları

Astronomi ve Uzay Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 61

Astronomi ve Uzay Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 61 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Astronomi ve Uzay Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 61

ması zamanla azalır. Protostarın ışınımının kaynağı büzülme ile potansiyel enerjisinin ışınım enerjisine dönüşmesidir. Henüz çekirdek tepkimeleri başlamamıştır. 2.6.2.b. Anakol Evresi Protostarın merkezindeki sıcaklık 10 milyon K’ye ulaştığında çekirdek tepkimeleri başlar (hidrojen yanma evresi). Artık yeni bir yıldız doğmuştur. Merkezde üretilen enerjinin yüzeye doğru uyguladığı ışınım basıncı ile yıldızın çökmesi yavaşlar ve bir süre sonra durur. Bu anda dışa doğru olan ışınım kuvveti ile içeriye doğru olan çekim kuvvetleri birbirlerini dengelemiş olur.
Bu denge hâline hidrostatik denge adı verilir. Merkezinde hidrojen yakan yıldızlara “anakol yıldızı” denir (Görsel 2.42). Güneş de hâlen bir anakol yıldızıdır. Bir yıldızın anakol evresinin süresi kütlesi ile yakından ilgilidir. Güneş ve Güneş ile aynı kütleye sahip olan yıldızların (Güneş benzeri yıldızlar) anakol evresi yaklaşık 10 milyar yıl sürer. Yıldızın kütlesi ne kadar büyük ise anakolun ömrü de o kadar kısadır. Çünkü büyük kütleli bir yıldızın merkezî bölgesinde basınç ve yoğunluk çok yüksektir ve bu durum çekirdek tepkimelerini hızlandırarak merkezdeki hidrojenin hızla yakılarak tükenmesine neden olur. Yıldızlar, merkezlerindeki hidrojeni tamamen yakıp tüketinceye kadar anakol evresinde kalır.

Anakol ömrünü tamamlayan yıldızın merkezi çoğunlukla helyum ve az miktarda da daha ağır elementlerden ibarettir. Merkez sıcaklığı henüz helyum yanması için gerekli sıcaklıkta değildir. Merkezde enerji üretimi olmadığından hidrostatik dengesi bozulur ve merkez büzülmeye başlar. Büzülme ile ortaya çıkan ışınım bir yandan üst katmanları genişletmeye bir yandan da merkezi çevreleyen kısımların sıcaklığını yükseltmeye harcanır. Bu nedenle bu evrede yıldızın ışıtması (bir saniyede, tüm dalga boylarında uzaya saldığı toplam enerji miktarı) fazla değişmezken yarıçapı büyür ve yüzey sıcaklığı azalır. Yarıçapı anakol yıldızlarına kıyasla oldukça büyüyen yıldıza bu nedenle “alt dev” denir. 2.6.2. d. Kırmızı Dev Evresi

Merkez çevresindeki sıcaklık zamanla 107 K değerine ulaşır. Böylece merkezi çevreleyen ince katmanda (kabuk) hidrojen yanması başlar. Bu evreye “Kabukta Hidrojen Yanma Evresi” denir. Kabukta üretilen enerji hem merkeze doğru hem de yüzeye doğru bir ışınım basıncı uygular. Bunun sonucu olarak merkez daha fazla büzülürken yıldızın dış kısımları aşırı derecede genişler, ışıtması çok yükselir. Yüzey sıcaklığının oldukça düşük olması nedeniyle rengi kırmızılaşmış olan yıldıza “Kırmızı Dev” ve bu evreye de “kırmızı dev evresi” denir (Görsel 2.43). Yıldızın anakoldan ayrılarak kırmızı dev evresine gelmesi yaklaşık olarak 100 milyon yıl sürer. Kırmızı dev evresine geldiğinde Güneş’in yarıçapı şimdiki yarıçapının yaklaşık olarak 100 katı kadar olacaktır.  Güneş ve Güneş’in kırmızı dev hâli. 2.6.2. e. Helyum Anakol Evresi

Kabuk yanması ile büzülmesi hızlanan merkezin sıcaklığı 100 milyon K değerine yükselir ve bu sıcaklıkta merkezde helyum yanması başlar. Helyum yanması başladığında merkezin büzülmesi durur ve yanma ile üretilen enerji merkezin genişlemesine harcanır. Bunun sonucu olarak dış katmanların hidrostatik dengesi bozulur ve dış katmanlar yeniden büzülmeye başlar. Yıldızın ışıtması düşer, yarıçapı azalır ve yüzey sıcaklığı giderek artar. Merkezde üretilen enerji nedeniyle ışınım basıncı yeterli düzeye ulaştığında yıldız yeniden hidrostatik dengesine kavuşur. Yıldız yeniden kararlı bir yanma evresine girmiş olur. Bu evreye “helyum yanma evresi” ya da “helyum anakolu” denir. Helyum yanma evresi, hidrojen yanma evresine göre çok çok kısa olup yaklaşık olarak 50-100 milyon yıl sürer.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

Astronomi ve Uzay Bilimleri Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 61 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!