Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Astronomi ve Uzay Bilimleri Meb Yayınları

Astronomi ve Uzay Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 66

Astronomi ve Uzay Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 66 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Astronomi ve Uzay Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 66

2.7.1. KARA CİSİM VE KARA CİSİM IŞINIMI

Biz, cisimleri yansıttıkları ışık sayesinde görebilmekteyiz. Şayet bir cismin yüzeyi üzerine düşen ışığı tamamen soğuruyor ve hiç yansıtmıyorsa o cismi görmemiz mümkün olamaz. Yüzeyinin üzerine düşen tüm ışınım enerjisini soğuracak nitelikte yani ışığı hiç yansıtmayan cisimlere “kara cisim” ve cismin yaptığı ışınıma da “kara cisim ışınımı” denmektedir. Kara cisim tamamen matematiksel bir olgudur. Çünkü evrendeki her cisim üzerine düşen ışığın bir bölümünü soğurmakta ve bir kısmını da yansıtmaktadır. Mükemmel soğurucu yani üzerine düşen ışınımın tamamını soğuran bir malzeme söz konusu değildir. Çevrelerine göre çok yüksek sıcaklıklara sahip cisimlerin saldıkları ışınım miktarı da onların yüzeyine dışarıdan gelen ışınım miktarından çok fazla olacaktır. Böylece bu cisimlerin üzerlerine düşen ışınımdan soğurmayıp yansıttıkları kısım, kendi ışınımlarının çok daha küçük bir kesri kadar olacağından onun ışınımını kara cisim ışınımı ile temsil ettiğimizde fazlaca bir hata yapmış olmayız. Yıldızların yüzey sıcaklıkları çok yüksektir. Üstelik onlar diğer gök cisimlerinden çok uzak olduklarından yüzeylerine düşen ışınım enerjileri oldukça küçüktür. Bu nedenle yıldızların ışınımları büyük bir yaklaşıklıkla kara cisim ışınımı olarak ifade edilebilir.

Wien Yasası

Kara cisim ve diğer bütün cisimler farklı oranlarda olsa da tüm dalga boylarında ışınım yaparlar. Bu ışınıma ilişkin çok önemli bir özellik Alman fizikçi Wilhelm Wien (Vilhem Ven) tarafından 1893 yılında keşfedilmiştir. “Wien Yasası” veya “Wien Kayma Yasası” olarak adlandırılan bu özelliğe göre bir kara cismin sıcaklığı (T) ile en fazla ışıma yaptığı dalga boyu (1m) arasında çok basit bir ilişki vardır:

1mT s 0,0029 mK (metre kelvin)

Daha sıcak kara cisimler en büyük ışımayı daha kısa dalga boylarında yapmaktadır. Başka bir deyişle bir kara cismin sıcaklığı arttırılırsa onun maksimum ışınım yaptığı dalgaboyu kısa dalgaboylarına (mavi) doğru kayar. Wien Kayma Yasasına göre bir cisim ne kadar soğuksa onun ışınımı baskın olarak çok uzun dalgaboylarındadır. Örneğin, yıldızlar arası ortamın sıcaklığı yaklaşık olarak 4 K’dir ve bu da kara cisim ışınımı dikkate alınırsa yıldızlar arası ortamın ışınımının maksimum olduğu dalga boyunun, Enerji dağılım eğrisi bilinen bir kara cismin ışınım salma gücünü elde edebilmek için enerji dağılım eğrisi incelenir Enerji dağılım eğrisinin altında kalan toplam alan hesaplanarak cismin toplam ışınım yeğinliği I bulunur ve S = p.I ile de ışınım salma gücü bulunur.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

Astronomi ve Uzay Bilimleri Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 66 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!