Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Astronomi ve Uzay Bilimleri Meb Yayınları

Astronomi ve Uzay Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 90

Astronomi ve Uzay Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 90 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Astronomi ve Uzay Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 90

3.4.2. EŞLEK (GÖK EKVATORU) KON DÜZENEĞİ
Eşlek kon düzeneğinde:
Temel Düzlem ve Temel Çember : Eşlek düzlemi ve eşlek
Başlangıç Yarı Çemberi : Gök uçlaklarından ve ilkbahar (koç) noktasından geçen yarı
çember (Koç noktasının saat çemberi)
İki Açı : Sağ açıklık (a) ve dik açıklık (8)
Eşlek kon düzeneğindeki düşey çemberlere yani gök uçlaklarından geçen yarı çemberlere “saat çemberi” denmektedir. Sağ Açıklık (a) : Gök cisminden geçen saat çemberinin, koç noktasının saat çemberine göre sağa doğru (pozitif yönde) yaptığı açıdır. Eşlek boyunca koç noktasından başlayarak (0° ile 360°) arasında ölçülür. Dik Açıklık (8) : Gök cisminden geçen saat çemberi boyunca yıldızın eşlekten olan açısal uzaklığıdır. Eşlekten itibaren kuzey gök uçlağına kadar 0° ile +90° ve güney gök uçlağına doğru da 0° ile -90° arasında ölçülür.

Koç noktası, Güneş’in görünür yıllık hareketinde 21 Mart tarihinde bulunduğu noktadır. Bu nokta tutulum ile gök eşleğinin kesim noktalarından biridir ve diğer bütün gök cisimleri gibi günlük harekete katılır. Bu nedenle Dünya’nın ekvator düzlemi başka bir deyişle dönme ekseninin doğrultusu değişmediği sürece gök cisimlerinin (a, 8) eşlek konsayıları da değişmeden kalır. Üstelik eşlek konsayıları gözlemciye de bağlı değildir. Yani bir gök cisminin eşlek konsayıları, Dünya’nın farklı yerlerindeki gözlemciler için hep aynıdır. Bütün bu nedenlerden dolayı gök cisimlerinin katalogları yapılırken onların eşlek konsayıları kullanılır.

Gerçekte Dünya’nın dönme ekseni bir presesyon hareketi yapmaktadır. Bunun sonucu olarak da koç noktası eşlek üzerinde pozitif yönde sürekli kaymaktadır. Ancak bu devinim çok yavaş olup koç noktası eşlek çemberi üzerindeki bir tam turunu 26 000 yılda tamamlayabilmektedir. Koç noktasının yerinin yavaş da olsa değişmesinin bir sonucu olarak gök cisimlerinin eşlek konsayıları da yavaşça değişmektedir. Ancak bir yıl içindeki değişim ihmal edilebilecek kadar küçüktür. Ancak birkaç yıl içerisinde dikkate alınabilecek değişimler oluşabilmektedir. Bu nedenle gök cisimlerinin kataloglarında eşlek konsayıları verilirken bu koordinatların hangi yıla ilişkin olduğu da belirtilir.

• Eşlek kon düzeneğini kavramak için aşağıdaki çalışma alanı üzerinde belirtilen adımları sırayla uygulayarak Y yıldızının eşlek kon sayılarını (a ve 8 değerlerini) tahmin ediniz.

  • Cevap:

Astronomi ve Uzay Bilimleri Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 90 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!