Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Astronomi ve Uzay Bilimleri Meb Yayınları

Astronomi ve Uzay Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 98

Astronomi ve Uzay Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 98 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Astronomi ve Uzay Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 98

STONEHENGE

Yeryüzündeki en eski tarihî kalıntılardan biridir (Görsel 4.2). 32 metre çapında çember şeklindedir. Binlerce yıldır sırlarla dolu bir şekilde öylece durmaktadır. Stonehenge’in (Stonhenç) tarihi bundan 5 bin yıl öncesine dayanır. Gizemli olarak gördüğümüz bu kalıntıların bir gök bilim rasathanesi olduğu düşünülmektedir.Yüz- yıllar sonra işaret taşlarının dış halka etrafında hareket ettirilmesiyle Stonehenge’in tutulmaları önceden tahmin etmek amacıyla kullanıldığı hesaplanmıştır.

Güneş de diğer gök cisimleri gibi günlük harekete katılır. Güneş’in gökyüzü üzerinde yıl boyunca gezindiği yer çizgisel bir çemberdir. Bu çizgisel çembere “tutulum çemberi”, bu çemberin düzlemine de “tutulum düzlemi” denmektedir.
Güneş yaklaşık 365,25 günde 360° yol katederek tutulum çemberinde bir tam tur atmış olur. Bir günde aldığı yol ise s 0°,986’dir. Bunun zamansal karşılığı ise 3’ 56’’ dir. Gök cisimleri günlük hareketlerini 24 saatte ya da 1440 dakikada tamamlar. Bu sürede 360° yol katetmiş olurlar. Buna göre 1° lik yolu 4 dakikada alırlar.

Güneş, tutulum üzerinde yıldızlara göre her gün yaklaşık 1° (3’ 56’’ s 4’) doğuya doğru kayar. Bu harekete Güneş’in görünür yıllık hareketi denmektedir. Eşlekte bulunan ve sabaha karşı doğan bir yıldız düşünelim: Gözlem yaptığımız gün Güneş, yıldızdan 4sa 36dk sonra doğmuş olsun. İkinci gece (Güneş’in günlük kayma miktarını 4’ alırsak) 4 saat 40 dakika, üçüncü gece 4 saat 44 dakika sonra doğacaktır. Bu nedenle yıldızın gözlenebilme süresi de sürekli değişecektir.

Yıldızların hepsi Güneş’e göre her gün yaklaşık 1° batıya doğru kayar. Güneş sisteminin üyelerini hariç tutarsak bütün gök küresi, Güneş’e göre her gün yaklaşık 1° batıya doğru döner. Bunun bir sonucu olarak gökyüzünün görünümü her gün değişmektedir. Yazın gördüğümüz yıldızları kışın göremeyiz. Bu nedenle yaz aylarında gözlemlenebilen yıldızlara “yaz yıldızları”, kış aylarında gözlemlenebilen yıldızlara “kış yıldızları” adı verilir. Güneş’in bir yıl boyunca görünür hareketi gökyüzü desenine göre işaretlenirse bir yıl içerisinde her ay bir takımyıldızı olmak üzere toplam 12 farklı takımyıldızından geçtiği görülür. Tutulum düzlemi civarında yer alan bu 12 takımyıldızına “burçlar” adı verilir.

Burç Takımyıldızları

Oğlak Takımyıldızı, Kova Takımyıldızı, Balık Takımyıldızı, Koç Takımyıldızı, Boğa Takımyıldızı, İkizler Takımyıldızı, Yengeç Takımyıldızı, Aslan Takımyıldızı, Başak Takımyıldızı, Terazi Takımyıldızı, Akrep Takımyıldızı, Yay Takımyıldızıdır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

Astronomi ve Uzay Bilimleri Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 98 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
confused
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!