Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
4. Sınıf Türkçe Özgün Matbaacılık

Atatürk, Çocuklar ve Çocuk Bayramı Dinleme Metni Etkinlik Cevapları (4. Sınıf Türkçe)

Atatürk, Çocuklar ve Çocuk Bayramı Dinleme metni cevapları ve soruları, Özgün Matbaacılık Yayınları 4. Sınıf Türkçe Ders kitabı sayfa 84-85-86-87-88 (Millî Mücadele ve Atatürk)

Atatürk, Çocuklar ve Çocuk Bayramı Dinleme Metni Cevapları

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 84 Cevabı

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Atatürk’ün TBMM’nin açıldığı tarihi çocuklara bayram olarak armağan etmesiyle ilgili görüşlerinizi açıklayınız.

  • Cevap: Dünyada ilk kez bir milletin çocuklarına bir bayram armağan edildiği için tabi ki hem çok saygı doluyum hem de çok mutluyum, gururluyum. 23 Nisan Çocuk Bayramı sadece bizim değil bütün dünyanın bayramıdır. Bütün dünyanın çocuklarına Ata’nın bir armağanıdır.

2. Görsellerden hareketle dinleyeceğiniz metnin konusunu tahmin ediniz.

  • Cevap: Bence iki fotoda da Ata’nın çocuk sevgisi ve çocuklarla geçirdiği zaman anlatılmaktadır. Bu da Ata’nın 23 Nisan2ı çocuklara bayram olarak armağan etmesi ile ilgili bir metin olduğu düşüncemi geliştiriyor.

1. ETKİNLİK

Metinde geçen aşağıdaki kelimelerin anlamını tahmin ediniz. Bu kelimelerin eş anlamlılarını ilgili kutucuklara yazınız.

Cevap:

kıymetli:
tahminim: Değerli.
sözlük anlamı: değeri olan ya da değeri yüksek olan.

çağdaş:
tahminim: uygar, medeni.
sözlük anlamı: Aynı çağda yer alanlardan, olanlardan, geçenlerden ya da yaşayanlardan her biri.

özgür
tahminim: bağımsız olan.
sözlük anlamı: herhangi bir biçimde bir kısıtlamaya, bir koşula, bir zorlamaya bağlı olmayan.

fikir:
tahminim: düşünce.
sözlük anlamı: düşünme sonucu ulaşılan, düşünmenin ürünü olan görüş.

2. ETKİNLİK 

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 85 Cevabı

a. Metinle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Atatürk’ün kurmak istediği Türkiye, metinde nasıl anlatılmış?

  • Cevap: İnsanlarının  mutlu olduğu, özgür düşünebilen bireylerden oluşan güçlü bir ülkeydi. Çağdaş ve bilimde, fende ilerlemiş bir ülke düşünüyordu. Ülkemizin hem ekonomik hem de kültürel bakımından gelişmesini istemiştir.

2. Atatürk, çocukların nasıl yetişmesini istemiş?

  • Cevap: Çağdaş ve bilimde, fende ilerlemiş bir ülke düşünüyordu. Duygularını paylaşmayı bilmeliydi. İnsanları düşüncelerini söylemekten korkmamalıydı.

3. Atatürk’ün çocuklara emanet etmek istediği neymiş?

  • Cevap: Atatürk geleceğin çağdaş ve güçlü Türkiye’sini emanet etmiştir.

4. Atatürk, hangi tarihi çocuk bayramı olarak belirlemiş? Neden?

  • Cevap: 1920 yılının 23 Nisan gününü armağan etmiştir.

b. Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği bayramın adını aşağıya yazınız.

  • Cevap: Çocuk Bayramı olarak tüm çocuklara armağan etmiştir.

c. Her yıl kutladığımız bu bayramın size hissettirdiklerini açıklayınız.

  • Cevap: Bu bayramda kendimi çok mutlu hissederim. Kendimi özel hissettirdiği için de Ata’ma saygıda kusur etmem.

3. ETKİNLİK 

“Küçük hanımlar, küçük beyler… Kendinizin ne kadar kıymetli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız.” sözüyle Mustafa Kemal Atatürk’ün ne demek istediğini açıklayan bir konuşma yapınız. Konuşmanızı yaparken beden dilinizi etkin bir şekilde kullanmaya özen gösteriniz.

  • Cevap: BİZ KIYMETLİYİZ

Sevgili arkadaşlarım,

Bizler unutmayınız ki, Ata2mızın çok güvendiği ve ülkeyi emanet ettiği gençleriz. Bizler çok çalışarak, üreterek bilimin fennin ışığında yürüyerek Dünyaya Türk’ün gücünü gösterecek ülkemizi her alanda en yukarıya taşıyacak nesiliz. Ama bunun için de elimizden gelen en büyük çabayı da göstermeyi unutmamalıyız. Bundan dolayı gururlanmak hepimizin payıdır.

4. ETKİNLİK 

Metinle ilgili görüşlerinizi yazınız.

  • Cevap: Metin kısa ama çok etkili düşünceleri içermektedir. Atatürk’ün gençlere olan güvenini çok iyi yansıtmaktadır. Ata sayesinde geldiğimiz bugünlerde üzerimize düşeni en iyi şekilde ifade etmekte, ülkemiz adına çalışmamızın önemini yeniden hatırlamaktadır.

5. ETKİNLİK 

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 86 Cevabı

Anıtkabir Komutanlığı tarafından hazırlanan “Atatürk ve Çocuk” kitabını edinebilirseniz okuyunuz. Bu kitabın içindekiler sayfasını inceleyiniz. III. Bölümde yer alan başlıklardan hangisinin ilginizi çektiğini belirleyip kitabın ilgili sayfalarında neler anlatılmış olabileceği hakkında arkadaşlarınızla konuşunuz.

  • Cevap: Ben özellikle ikinci bölümü sevdim. Çünkü bu bölümde Atatürk’ün çocuklarla ilgili anıları anlatılmakta, onun çocuklara verdiği önem bir kez daha vurgulanmaktadır.

6. ETKİNLİK 

a. Aşağıdaki kelimelerin Türkçe karşılıklarını aşağıya yazınız. Konuşmalarınızda bu kelimelerin Türkçe karşılıklarını kullanmaya özen gösteriniz.

internet e-mail mouse printer

  • Cevap:

internet: bilgisunar
e-mail: e-posta
mouse: fare
printer: yazıcı

b. Aşağıdaki elektronik postayı okuyunuz. Bu elektronik postayla iletilen mesaj hakkındaki düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Sevgili Maria,
Nisan ayında ülkemizde dünyanın tek çocuk bayramını kutlayacağız. Bu kutlamalar çerçevesinde bir de uluslararası çocuk şenliği düzenlenecek. Bu şenlik için Türk çocukları olarak tüm dünya çocuklarını ülkemize davet ederek birlikte kutlamalar yapacağız. Bu kutlamalara katılmaya ne dersin? Cevabını heyecanla bekliyorum.

  • Cevap: Bu e-postada Türk çocuklarına armağan edilen Çocuk Bayramının aslında bizler için ne anlam taşıdığı, bütün dünya çocukları ile bu güzel bayramı paylaşmanın güzelliği anlatılmaktadır.

7. ETKİNLİK 

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 87 Cevabı

Aşağıdaki grafik, 2014 – 2019 yılları arasında 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için Ankara’daki okullarda gösterilere katılan çocukların sayısını göstermektedir. Grafiği inceleyip soruları cevaplandırınız.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için;

1. Gösterilere en fazla katılım hangi yılda olmuştur?

  • Cevap: 2017

2. Gösterilere en az katılım hangi yılda olmuştur?

  • Cevap: 2014

3. Hangi yıllarda gösterilere katılan çocuk sayılarında artış olmuştur?

  • Cevap: 2015, 2017, 2019

4. Hangi yıllarda gösterilere katılan çocuk sayısı 800’den fazla olmuştur?

  • Cevap: 2015, 2017, 2019

5. 2017 yılında gösterilere katılan çocuk sayısı 2019 yılında gösterilere katılan çocuk sayısından kaç fazladır?

  • Cevap: 221 kişi daha fazladır.

8. ETKİNLİK 

Kurtuluş Savaşı yıllarıyla ilgili izlediğiniz filmi arkadaşlarınıza tanıtınız. Filmle ilgili düşüncelerinizi belirtiniz.

  • Cevap: CUMHURİYET FİLMİ

1922’den 1930’lu yılların ortalarına kadar geçen olaylar, savaş sonrasında Türkiye Cumhuriyeti`ni kurmaya çalışan Kuvva-i Milliye`cilerin mücadeleleri anlatılıyor. Kurtuluş adlı televizyon dizisinin ardından TRT’nin hazırladığı Cumhuriyet’in yönetmenliğini Ziya Öztan üstleniyor. Filmin geniş oyuncu kadrosunda ise Rutkay Aziz, Savaş Dinçel, Hülya Aksular, Dolunay Soysert, Yeşim Alıç, Ayda Aksel, Kenan Bal, Kenan Işık ve Macide Tanır gibi isimler yer alıyor.

9. ETKİNLİK 

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 88 Cevabı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile ilgili derlediğiniz haberlerin kaynağı hakkında arkadaşlarınızla konuşunuz. Araştırma yaptığınız kaynağın güvenilirliğini sorgulayınız. Güvenilir kaynaklardan derlediğiniz haberlerin görsellerini aşağıya yapıştırınız. Görsellerin içeriği hakkındaki görüşlerinizi kısaca yazınız.

  • Cevap:

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları {Millî Mücadele ve Atatürk} Sayfa 84-85-86-87-88 Atatürk, Çocuklar Ve Çocuk Bayramı Dinleme Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2022 Ders Kitabı Cevapları
Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver
10
clap
2
happy
2
unlike
1
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!