Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
3. Sınıf Türkçe Sonuç Yayınları

Atatürk’ün Hayatı Metni Etkinlik Cevapları (3. Sınıf Türkçe)

Atatürk’ün Hayatı metni cevapları ve soruları, Sonuç Yayınları 3. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 228-229-230-231-232-233-234-235-236-237 (Milli Mücadele ve Atatürk)

Atatürk’ün Hayatı Metni Cevapları

 3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sonuç Yayınları Sayfa 228 Cevabı

HAZIRLIK

1. Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatı ile ilgili neler biliyorsunuz?

  • Cevap: Atatürk’ün Hayatı Mustafa Kemal Atatürk 1881 yılında Selânik’te Kocakasım Mahallesi, Islâhhâne Caddesi’ndeki üç katlı pembe evde doğdu. Babası Ali Rıza Efendi, annesi Zübeyde Hanım’dır. Bir süre Rapla Çiftliği’nde dayısının yanında kaldıktan sonra Selânik’e dönüp okulunu bitirdi.Mustafa Kemal Atatürk, Türk mareşal ve devlet adamı. Kurucusu olduğu Türkiye Cumhuriyeti’nde 1923’ten 1938’e kadar cumhurbaşkanı olarak görev yaptı.

2. Atatürk’ün fotoğraflarını nerelerde görüyorsunuz?

  • Cevap: Atatürk’ün fotoğraflarını sınıflarımızda Şeref Köşesinde, resmi dairelerde, okul koridorlarında bulunan panolarda ve buna benzer yerlerde görüyoruz.

3. Atatürk’ü üç kelimeyle ifade etmeniz istenseydi bu kelimeler neler olurdu? Niçin?

  • Cevap: Türkiye, lider, devrimci. Çünkü o devrimlerle, lider kişiliği ile Türkiyeyi kurmuştur.

1. ETKİNLİK

 3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sonuç Yayınları Sayfa 231 Cevabı

Atatürk’ün adını duyduğunda aklına neler geliyor? Noktalı yerlere yaz.

  • Cevap: Mücadele, karizma, vatan, lider, komutan, devlet adamı gelmektedir.

2. ETKİNLİK 

Resimdeki kişilerin adlarını ve Atatürk’e yakınlık derecesini yazalım.

  • Cevap:

3. ETKİNLİK 

 3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sonuç Yayınları Sayfa 232 Cevabı

Cümlelerdeki altı çizili kelimelerin eş anlamlılarını yay ayraç içine yazalım.

  • Cevap:

4. ETKİNLİK 

Atatürk’ün gittiği okulların adlarını noktalı yerlere yazalım.

  • Cevap: Atatürk’ün Okuduğu Okullar

Mahalle Mektebi
Şemsi Efendi İlkokulu.
Selanik Mülkiye Rüştiyesi
Selanik Askeri Rüştiyesi
Manastır Askeri İdadisi
İstanbul Harp Okulu
İstanbul Harp Akademisi

5. ETKİNLİK 

 3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sonuç Yayınları Sayfa 233 Cevabı

Aşağıdaki soruları cevaplayalım.

1. Atatürk, nasıl bir komutandı?

  • Cevap: O, zeki, lider, cesaretli, sebatlı ve mücadeleci bir liderdi. O, her zaman ulusunun özgürlüğü için çalıştı. Çanakkale Savaşı’nda üstün başarılar gösterdi. Yurdumuza giren düşmanlara karşı Kurtuluş Savaşı’nı başlattı

2. Atatürk’ün babasının adı nedir?

  • Cevap: Ali Rıza Bey

3. Atatürk, Kurtuluş Savaşı’nı niçin başlattı?

  • Cevap: Yurdumuzu Düşman işgallerinden kurtarmak vatanımızı bağımsızlığına kavuşturmak için.

4. Kurtuluş Savaşı’mızın başkomutanı kimdir?

  • Cevap: Mustafa Kemal Atatürk

5. Ülkemizin yönetim şekli nedir?

  • Cevap: Cumhuriyet

6. Türkiye Cumhuriyeti’ni kim kurdu?

  • Cevap: Mustafa Kemal Atatürk

7. Atatürk nerede öldü?

  • Cevap: 1938’de Dolmabahçe Sarayı’nda hayata gözlerini yumdu.

6. ETKİNLİK 

 3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sonuç Yayınları Sayfa 234 Cevabı

Aşağıdaki cümleleri okuyarak şehir adlarının nasıl yazıldığını ve bunlara getirilen eklerin nasıl ayrıldığını söyleyelim.

 3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sonuç Yayınları Sayfa 235 Cevabı

Arkadaşlar, köyde yaşayıp okula gitmeseydi veya sınava girip askerî okulu kazanmasaydı Atatürk’ün hayatı nasıl gelişirdi?

  • Cevap: Köyünde kalacak, köyün medresesinde eğitim görecek ya imam olacak ya da çiftçi olacaktı. Böylece Milli mücadele olmayacak ve düşmanları ülkemizden kovamayacaktık.

Karşımızdakiyle göz teması kurarak, işitilebilir ses tonuyla, konu dışına çıkmadan konuşalım. Konuşmalarımızda yabancı dillerden alınmış, dilimize henüz yerleşmemiş kelimelerin Türkçelerini kullanalım.

  • Cevap:

6. ETKİNLİK 

Aşağıdaki metinde yay ayraçlar ile belirtilen yerlere uygun noktalama işaretlerini yazalım.

  • Cevap: Matematik öğretmeni, Mustafa ( ) ya Kemal adını vermiştir (. ) Cumhuriyet, Atatürk () ün önderliğinde kurulmuştur (.) Atatürk, çalışkan (,) başarılı ve ileri görüşlü bir liderdi (.)

7. ETKİNLİK 

Aşağıdaki cümlelerde büyük harflerin yazımı ile ilgili yanlışlıklar yapılmış. Yanlış yazılmış kelimelerin altını çizelim. Cümleleri doğru bir şekilde yazalım.

Atatürk, 19 Mayıs 1919’da (bin dokuz yüz on dokuz) samsun’a çıktı.

  • Cevap: Atatürk, 19 Mayıs 1919’da (bin dokuz yüz on dokuz) Samsun’a çıktı.

23 Nisan 1920’de (bin dokuz yüz yirmi) türkiye büyük millet meclisi açılmıştır.

  • Cevap: 23 Nisan 1920’de (bin dokuz yüz yirmi) Türkiye Büyük Millet Meclisi açılmıştır.

8. ETKİNLİK 

 3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sonuç Yayınları Sayfa 236 Cevabı

Haydi, Atatürk’ün çocukluk anılarından birini aşağıdaki noktalı yerlere yaz.

  • Cevap: Atatürk’ün çocukluk anılarından biri şöyledir; Şemsi Paşa mektebinde eğitim gören Atatürk Beden Eğitimi dersinde koşu yarışına katıldı. Bu yarışta birinci gelecek kişi okullar arası yapılacak koşu yarışmasında mektebi temsil edecekti. Öğretmen okulun etrafında iki tur atıp buraya ilk gelen birinci olacak dedi.

9. ETKİNLİK 

Arkadaşlar, Atatürk’le ilgili bir akrostiş çalışması yapalım mı? Ne dersiniz? Sonra da etrafını süsleyelim.

A ydınlığa yol açmış ulusun lideri
T ürklüktür vermediği en kutsal zaferi
A yrılık görünmüşse de 10 Kasım gününde
T arihler dile gelir ölüm gününde
Ü lkesine baş koymuş yüce insan
R ahat uyu bizler ülke bekçisiyiz
K albimizden silinmedi, silinmeyecek derin yeriniz.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Gazetelerden, dergilerden veya İnternet ortamından “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” ile ilgili şiir, düzyazı ve görsel materyaller getiriniz.

  • Cevap:

23 Nisan Günü

Bayram yapar çocuklar,
23 Nisan günü
Büyük bir sevinç kaplar,
Bütün yurdun üstünü

Bin dokuz yüz yirmide
Duyuldu halkın sesi
Açıldı bu tarihte
Büyük Millet Meclisi

Bugün edildi ilân
Yeni bir Türk devleti
Bundan, 23 Nisan
Sevindirir milleti

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sonuç Yayınları 7. Tema Milli Mücadele ve Atatürk Sayfa 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235, 236, 237 Atatürk’ün Hayatı Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
6
love
2
confused
2
angry
1
unlike
0
happy
0
clap
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!