Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
6. Sınıf Türkçe Ata Yayıncılık

Aziz Sancar Metni Etkinlik Cevapları (6. Sınıf Türkçe)

Aziz Sancar metni cevapları ve soruları, Ata Yayıncılık 6. Sınıf Türkçe Ders kitabı sayfa 198-199-200-201-202-203-204 (Bilim ve Teknoloji)

Aziz Sancar Metni Cevapları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Yayınları Sayfa 198 Cevabı

Çizgi roman hakkında yaptığınız araştırma sonucu edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Çizgi roman, resimli romanlara verilen isimdir. Resimlere çok fazla yer verildiği için bu ismi almıştır. Anime çizim sanatı ile çizilmiş olan çizgi romana manga denir. Bir yirminci yüzyıl sanatı olarak görülmektedir. Diğer önemli bir çizgi roman okulu olarak yirminci yüzyılın son döneminde bütün dünyayı saran Japon çizgi romanı Manga ise, animelerinde (Japon animasyonlarının) desteğiyle piyasaları hareketlendirmiş ve rağbeti arttırmıştır.

1. ETKİNLİK

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Yayınları Sayfa 200 Cevabı

a) Metinde yer alan aşağıdaki kelime ve kelime gruplarıyla anlamlarını örnekteki gibi eşleştiriniz.

  • Cevap:

b) Anlamını öğrendiğiniz kelimeleri cümle içinde kullanınız.

  • Cevap:

laboratuvar : Laboratuvarda yangın çıkmış.
besi :  Besi tavuklarını gördüm.
vız gelmek :  O tehditler bana vız gelir.
endişe :  Onun için endişe duyuyorum.
izole etmek :  Kendimi herkesten izole ettim.
bakteri :  Bakteri yuvasına dönmüş bir yemekti.
enzim :  Enzimleri parçalayan midedeki asittir.
molekül :  Molekül yapısını bilmiyordum.

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki paragrafta yer alan sıfatları yuvarlak içine alınız.
İki dakika içinde uyuyacağım. Uyurken güzel ve keyifli rüyalar göreceğim. Uyanınca senin o tombul yanaklarından öpeceğim. Bazı şeyler konuşacağız. Sonra sen kim bilir hangi oyunu oynamaya başlayacaksın.

  • Cevap: iki dakika  // güzel ve keyifli rüyalar /// o tombul yanaklarından /// hangi oyun

3. ETKİNLİK

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Yayınları Sayfa 201 Cevabı

Aşağıdaki cümleleri ayraç içinde yer alan sorulara cevap olacak şekilde tamamlayınız.

  • Cevap:

Çalışkan çocuk bütün derslerden tam puan almış. (Nasıl çocuk?)
Şuradaki adam bütün kitapları satın aldı. (Hangi adam?)
Eve giderken 3 ekmek aldım. (Kaç ekmek?)
Maratonu 5. sırada bitirdim. (Kaçıncı sırada?)
Dünyayı iyi niyetli insanlar yönetmeli. (Nasıl insanlar?)
Bahçemize oradaki köpek girdi. (Hangi köpek?)
Akşamki konser için 2 bilet aldım. (Kaç bilet?)

4. ETKİNLİK

Aşağıdaki şiirde yer alan çekim eki almış isimleri örnekteki gibi inceleyiniz.

  • Cevap:

5. ETKİNLİK

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Yayınları Sayfa 202 Cevabı

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle yanıtlayınız.

1. Aziz Sancar Amerika’ya ilk gidişinde neden orada kalamamıştır?

  • Cevap: Yabancı dil bilmediği için ilk gidişinde orada kalamamıştır.

2. Aziz Sancar hangi konudaki çalışmasıyla Nobel Kimya Ödülü’nü almıştır?

  • Cevap: Aziz Sancar DNA onarım çalışmasıyla Nobel Kimya Ödülü’nü almıştır.

3. Aziz Sancar bir bilim insanında olması gereken hangi niteliklere sahiptir?

  • Cevap: Aziz Sancar bir bilim insanında olması gereken azim, merak, çalışma ve hayal gücüne sahiptir

4. Aziz Sancar eğitim hayatında nasıl bir öğrencidir?

  • Cevap: Aziz Sancar eğitim hayatında çalışkan bir öğrencidir.

5. Ağabeyin Aziz Sancar’ın başarısında nasıl katkısı olmuştur?

  • Cevap: Ağabeyin Aziz Sancar’ın başarısında onu yanına almak ve yurt dışına göndermek, ona manevi destek vererek katkısı olmuştur.

6. Aziz Sancar başarı yolunda ne gibi zorluklarla karşılaşmıştır?

  • Cevap: Aziz Sancar eğitimi için gerekli olan maddi imkanları bulamamış ve uzun süre daha iyi eğitim veren yerlere gidememiştir. Yurt dışında dil bilemediği için zorlanmış ve gerekli imkanlara sahip olamadığı için çok zorlanmıştır.

6. ETKİNLİK

Okuduğunuz metnin konusunu ve ana fikrini uygun başlığın altına yazınız.

  • Cevap:

Metnin Konusu: Aziz Sancar’ın öğrenim hayatı ve başarılarıdır.
Metnin Ana Fikri: Çalışmanın başarıya götüreceğidir.

7. ETKİNLİK

Hakkında araştırma yaptığınız Türk bilim insanıyla ilgili ipuçları oluşturunuz. Daha sonra sıra arkadaşınızdan ipuçlarından yararlanarak bilim insanının ismini tahmin etmesini isteyiniz.

  • Cevap:

Bilim İnsanıyla İlgili İpuçları : Ses anlayışını ortaya koyan ilk kişidir. Felsefe alanında da çalışmalar yapan islam kişiliği ile bilinen bir bilim adamıdır. Türkistan’ın Farab şehrinde doğmuştur.

Sıra Arkadaşımın Tahmini : İbn-i Sina

Hakkında İpuçları Verdiğim Bilim İnsanı : Farabi ilk modern ses anlayışını ortaya koymuş kişidir. Ses dalgalarının varlığını ve sesin dalgaların formuna göre değiştiğini ispatlamıştır. Bu sayede kaideleri (ses tonlarını) mantıklı yollardan açıklayıp musiki aletlerinin yapımını kolaylaştırmıştır.

8. ETKİNLİK

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Yayınları Sayfa 203 Cevabı

Belirlediğiniz teknolojik aletin zaman içindeki gelişimiyle ilgili hazırlıklı konuşmanızı yapınız.
• Hazırlıklı konuşmanızı yaparken beden dilinizi etkili bir şekilde kullanmaya özen gösteriniz.
• Hazırlıklı konuşma yapan arkadaşınızı değerlendirmek amacıyla aşağıdaki kontrol listesini doldurunuz.

  • Cevap: Değerli öğretmenim ve sevgili arkadaşlarım;

Bilgisayarlar ilk önce abaküs gibi basit sayma işlemleri için kullanılıyordu. 1600’lerden sonra giderek hızlanan teknoloji bugüne kadar ilerlemiştir. İlk başlarda oda büyüklüğünde olan bilgisayarlar daha sonra günümüzdeki gibi elle tutulur hale gelene kadar gelişme göstermiştir. Şu anda internet telefondan da ulaşılabilen aynı zamanda bilgisayarlara da aktarılabilen büyük bir kaynak.

DEĞERLENDİRİLECEK DAVRANIŞLAR

Konuyu belirlemiş. (√)
Konuyu sınırlandırmış. (√)
Konuyu araştırmış. (√)
Konuşmasıyla ilgili materyalleri tam ve eksiksiz getirmiş. (√)
Uygun hitap ifadeleri ve nezaket kelimeleri kullandı. (√)
Göz teması kurarak konuştu. (√)
İşitilebilir bir ses tonu kullandı. (√)
Tonlama ve vurgulamalara dikkat etti. (√)
Akıcı ve anlaşılır bir dille konuştu. (√)
Konuşmasını uygun grafik, görsel ve çoklu medya araçlarıyla destekledi. (√)
Konuşmasını uygun kapanış cümleleri ile bitirdi. (√)

9. ETKİNLİK

Bir sonraki sayfaya 7. etkinlikte tanıttığınız bilim insanının başkarakter olduğu hikâye edici bir metin yazınız. Metninizi yazmadan önce aşağıda yer alan taslağı uygun şekilde doldurunuz.

  • Cevap:

Metnimin Başlığı: FARABİ
Metnimin Konusu: Farabi , kişiliği, yaşamı ve eserleri
Metnimde Yer Alan Kişiler: Farabi, eğitim gördüğü hocaları
Metinde Olayların Geçtiği Mekân : Kazakistan, Şam, Suriye
Serim Bölümünde Anlatacaklarım: Doğumu
Düğüm Bölümünde Anlatacaklarım: Ders alışı ve buluşları
Çözüm Bölümünde Anlatacaklarım: Ölümü

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Yayınları Sayfa 204 Cevabı

Gelecek Derse Hazırlık

1. Ampulü icat eden kişi hakkında araştırma yapınız?

  • Cevap: Ampulü icat eden kişi Thomas Edison’ dur. 11 Şubat 1847 – 18 Ekim 1931 yılları arası yaşamıştır. Elektrik enerjisi üretimi, kitle iletişimi, ses kaydı, filmcilik gibi birçok alanda cihazlar geliştirdi. İcat geliştirme sürecine düzenli bilim ve takım çalışması prensiplerini uygulayan ilk bilim adamları arasındadır. 1931’de diyabet nedeniyle öldü.

2. Elektriğin olmadığı bir dünyada yaşasaydık nasıl bir hayatımız olurdu? Duygu ve düşüncelerinizi bilgilendirici metin şeklinde defterinize yazınız.

  • Cevap: Elektriğin olmadığı bir Dünya gerçekten korkunç olurdu. Bugün elektrik sayesinde bütün makinalar, aydınlatma sistemleri , evdeki aletler kullanılmaktadır. Bunlar hayatımıza hem kolaylık hem de güzellikler getirmiştir. Eskiden insanlar geceleri hayata devam edemiyor ve elektrik olmadığı için elektrikle çalışacak olan bu makinelerin icadı da olmadığı için zorluk çekiyorlardı. Ancak bir yandan da şöyle düşünüyorum; elektrik olmasaydı insanlar bence elektrikten başka enerji kaynakları ve başka güçlerle çalışan makinalar icat eder ve bu konuda farklı çalışmalar yapılırdı.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Bilim ve Teknoloji Sayfa 198-199-200-201-202-203-204 Aziz Sancar Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2022 Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
507
clap
167
angry
101
unlike
72
love
29
confused
27
sad
23
happy

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!