Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
6. Sınıf Türkçe Ata Yayıncılık

Basketbol Oynamak Boy Uzatır Mı? Metni Etkinlik Cevapları (6. Sınıf Türkçe)

Basketbol Oynamak Boy Uzatır Mı? metni cevapları ve soruları, Ata Yayıncılık 6. Sınıf Türkçe Ders kitabı sayfa 216-217-218-219-220-221 (Sağlık ve Spor)

Basketbol Oynamak Boy Uzatır Mı? Metni Cevapları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Yayınları Sayfa 216 Cevabı

Hazırlık Çalışması

1. Spor ile beden gelişimi arasındaki ilişki hakkında yaptığınız araştırma sonucu edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap:  Spor , bir insanın sağlıklı olması için olmazsa olmazdır. İnsanlar için gereken şeyler sağlıklı beslenme, gerektiği kadar dinlenme ve spordur. Beden bunların üçü olduğu zaman sağlıklı ve dinç olur. Spor insanın beden gelişimine de katkı da bulunur. Spor yapmak; kemik ve kas gelişimini olumlu yönde etkiler. Aynı zamanda bütün vücudun kan akımının düzenlenmesi ve sağlıklı olma konusunda da özellikle çocuklar için büyük bir destekleyicidir.

2. Boyunuzun uzun mu yoksa kısa mı olmasını istersiniz? Cevabınızı nedenleriyle birlikte açıklayınız.

  • Cevap: Ben uzun boylu olmak istiyorum. Uzun boylu insanların daha güzel ve dikkat çekici olduklarını düşünüyorum. İnsanlar arasında uzun boylu olmak bir artı olarak sayılıyor. Bu yüzden uzun boyluların güzel olduğunu düşünüyorum.

BASKETBOL OYNAMAK BOY UZATIR MI?

“Çocuğum basketbol oyna boyun uzun olur.” Hemen hemen hepimizin çocukluğu bu cümleyi duyup dinleyerek geçmiştir. Peki, gerçekten söylenildiği gibi basketbol boy uzatıyor mu? Çocukların boyunun uzamasında zıplama ve atlama hareketlerinin ağırlıklı olduğu basketbolun ne denli etkisi var? Boy uzaması için neler yapılmalı? Bu konuda üç altın kural var. İşte o üç altın kural: Dengeli beslenmek, düzenli uyumak ve spor yapmak.

Kalsiyum ve Protein Gelişim İçin Çok Önemli

Bir insanın boyunun uzaması vücutta salgılanan büyüme hormonuyla ilgilidir. Boy anne karnında uzamaya başlar ve ilk 2 yaş ile ergenlik dönemi gelişimin en hızlı olduğu periyotlardır. Fakat kalsiyum ve protein açısından yeterli derecede beslenemeyen kişilerin boyları olumsuz şekilde etkilenmektedir. Beslenme yetersizliği olan toplumlardaki çocukların boylarının kısa kalmasının sebebi de budur. Süt ve süt ürünleri hem protein hem kalsiyum açısından zengin besinlerdir. Bunun dışında beyaz veya kırmızı et, balık, kuru baklagiller mutlaka tüketilmesi gereken besinlerin başında gelmektedir. Sebzeler ve meyvelerin tüketimi de aynı şekilde gelişim için büyük önem taşımaktadır. Çocuklar çok sevmezler ama brokoli, lahana, ıspanak ve patates gibi sebzelerin tüketilmesi gelişim için çok faydalıdır. Basketbolun direkt olarak boy uzattığına yönelik bir kanıt yok. Basketbol ve voleybolda yukarı yöne doğru sıçrama yapılmasına paralel olarak çocukların boylarının uzadığına yönelik bir inanış var. Aslında bu konuda kanıtlanmış bir şey yok.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Yayınları Sayfa 217 Cevabı

Ama bu tarz sporlarda yapılan düzenli hareketler çocuğun büyüme ve gelişmesine etki ediyor. Basketbol da bu sporlardan bir tanesi. Aynı şekilde yüzme ve atletizm de bu gruba giriyor. Çocuk bu sporları düzenli şekilde yaptığında büyüme hormonu salınımı artıyor. Bununla birlikte bir insanın boyunun uzun ya da kısa olacağı %80 oranında genetiktir. Yani kalıtımsal bir süreç söz konusu. Baba ve anne ile yakından ilişkili ama ailede dedeleri, anneanneleri, babaanneleri, çok uzun ya da kısa olan bireyler de çocuğun gelişimini etkileyebiliyor.

Düzenli Uykuya Dikkat
Büyüme hormonu çocuğun gelişim döneminde gece saatlerinde ve karanlıkta salgılanır. Çocuk uyumak için geç saatlere kadar kalıyorsa bu durum gelişime negatif yönde etki edecektir. Çocuğun en az 8 saat uyku uyuması ve en geç gece saat 10.00’dan sonraya kalmaması gerekiyor.

Hızlı Tüketilen Yiyecekler Uzak Durulması Gerekenlerin Başında
Bu tarz yiyecekler insan sağlığı için zararlı ama özellikle çocukluk çağında çok daha zararlı olabiliyor. Bunun bir etkisi olarak da toplumumuzda çocuk obezitesi gün geçtikçe artıyor. Buna karşılık Türk aile yapısındaki yiyecekler gayet sağlıklı olmakla birlikte kullanılan yağ miktarı çok olmadığı sürece çocuk gelişimi için de büyük fayda sağlamaktadır. Sağlıklı beslenmek için çok özel besinlere gerek yoktur.

Spor Yapan Çocuk Olsun Yetişkin Olsun Ara Öğün Çok Önemli
Spor yapan bir kişinin antrenman esnasında vücudundaki karbonhidrat depoları boşalıyor. Akşam yemeğine kadar olan sürede vücudun kendini toparlayabilmesi için bir ara öğüne ihtiyaç duyuluyor. Örneğin antrenmandan sonra bir adet muz yenebilir. Beyaz ekmekte de karbonhidrat var ama basit şeker olarak adlandırılan şeker yönünden zengin olduğu için bizim pek tercih etmediğimiz bir besin.

Çocuklarınızı İlgi Duydukları Spora Yönlendirin
Sağlıklı yaşam için haftada 3 ila 5 gün spor yapmak gerekir. Çocukların ilgi duyduğu spor alanlarına yönlendirilmesi çok önemlidir. Çünkü çocuğun spor yapmayı sevmesi gerekiyor. Örneğin yüzmek istiyorsa bu isteğinin engellenmemesini tavsiye ediyoruz. Çocuğu zorladığınız zaman zaten yapmak istemeyecektir. Çocuğun spor yapmasının fiziksel katkılarının yanı sıra ruhsal sağlığı ve kendine güveni açısından da çok olumlu etkileri vardır. Beslenme için de aynı şey geçerlidir. Örneğin çocuk süt içmek istemiyorsa onun yerine süt ürünleri yedirmek denenebilir.

Boy Kısalığı Durumunda Hemen İlaca Başvurmayın
Büyüme hormonu sadece büyüme hormonu eksikliği olan çocuğa verilmelidir. Çocuğunun kısa boylu olduğuna dair şikâyeti varsa bir velinin ilk olarak çocuk endokrin uzmanına başvurması lazım. Çocuk doktoru tarafından boy kısalığının nedeni araştırılabilir. Fakat çocuk yapısal olarak kısa ise yani hormonlarında bir problem yoksa bu çocuklara büyüme hormonu verilmez. Çünkü bu hormonun fazlalığının da sebep olduğu birtakım hastalıklar vardır.

1. ETKİNLİK

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Yayınları Sayfa 218 Cevabı

a) Metinde yer alan kelimelerle bu kelimelerin sözlük anlamlarını örnekteki gibi eşleştiriniz.

  • Cevap:

• Anlamını öğrendiğiniz kelimeleri oluşturduğunuz sözlüğe ekleyiniz.

b) Verilen kelimeleri cümle içinde kullanınız.

ergenlik-sebze-atletiz-antrenman

  • Cevap:

ergenlik : Ergenliğe adım atmış.
sebze :  Sebzeleri iyice yıkamak lazım.
atletizm :  Atletizmciler çok kıvrak olurlar.
antrenman : Her sabah antrenman yapıyor.

2. ETKİNLİK

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Yayınları Sayfa 219 Cevabı

a) Aşağıdaki cümlelerde yer alan altı çizili kelimeler cümleye hangi anlamı katmaktadır? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap:

Erbay, aslan gibi kuvvetli bir adamdı. Benzetme anlamı katmaktadır.
Ankara’dan İzmir’e kadar bütün şehirleri gezdim. Mesafe manası katmış.
Sağlıklı yaşamak için spor yapmalıyız. Amaç- sonuç ilişkisi manası katmış.
Erzurum’a uçak ile gittik.  Vasıta manası katmış
Dedeme yollamak üzere bir olta satın aldım. Amaç-sonuç ilişkisi manası katmış.
Bana göre bu oyun çok eğlenceli. Görelilik manası katmış.

b) Aşağıdaki cümleleri, verilen kelimelerle örnekteki gibi tamamlayınız.

gibi-ile-için-kadar-üzere-göre

  • Cevap:

Mustafa arı gibi çalışkan bir öğrenciydi.
Okuldan eve gelinceye kadar nefes nefese kaldım.
Paragraf sorularını çözmek için çok kitap okumak gerekiyor.
Kütüphaneyi azim ile boyadık.
Arkadaşıma göre ben çok cesur bir insanmışım.
Çayları tazelemek üzere mutfağa gitti

3. ETKİNLİK

Okuduğunuz metinde yer alan edatları yuvarlak içine alınız.

  • Cevap: Söylenildiği gibi, Bunun dışında, aynı şekilde, patates gibi , atletizm de , ya da , çok daha z, çocuk gelişimi için de , toparlayabilmesi için.

4. ETKİNLİK

“Bu, şu, o” kelimelerini sıfat ve zamir görevinde örnekteki gibi cümle içinde kullanınız.

  • Cevap:

Bu ağaç çok çabuk büyüdü. (bu-sıfat)
Bu, oldukça pahalı bir İran halısıydı. (bu-zamir)

(şu-sıfat) = Şu siyah kalem bana ait.
(şu-zamir) = Şu senin mi?
 (o-sıfat) = O yeşil kazak kardeşimin.
(o-zamir) =O, benle gelecek.

5. ETKİNLİK

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Yayınları Sayfa 220 Cevabı

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden yararlanarak yanıtlayınız.

1. Boy uzaması için gerekli olan üç altın kural nedir?

  • Cevap: Boy uzaması için gerekli olan üç altın kural ; dengeli beslenmek, düzenli uyumak ve spor yapmak

2. Kalsiyum ve protein açısından zengin besinler hangileridir?

  • Cevap: Kalsiyum ve protein açısından zengin besinler; süt ve süt ürünleri, beyaz veya kırmızı et, balık, kuru baklagiller , sebze ve meyveler.

3. Gelişim için özellikle hangi sebzeler tüketilmelidir?

  • Cevap: Gelişim için özellikle brokoli, lahana, ıspanak ve patates gibi sebzeler tüketilmelidir.

4. Büyüme hormonu ne zaman salgılanmaktadır?

  • Cevap: Büyüme hormonu çocuğun gelişim döneminde gece saatlerinde ve karanlıkta salgılanır . Ayrıca anne karnında başlayan bu süreç ergenliğe kadar devam eder.

5. Hızlı tüketilen yiyecekler hangi hastalığa neden olmaktadır?

  • Cevap: Hızlı tüketilen yiyecekler hangi hastalığa obeziteye neden olmaktadır.

6. Sağlıklı yaşamak için neler yapmak gerekmektedir?

  • Cevap: Sağlıklı yaşamak için sağlıklı beslenmeli , uyku dengesine ve spora dikkat etmek gerekmektedir.

7. Sporun yararları nelerdir?

  • Cevap: Çocuğun spor yapmasının fiziksel katkılarının yanı sıra ruhsal sağlığı ve kendine güveni açısından da çok olumlu etkileri vardır

8. Siz bu metindeki sağlıklı yaşam tavsiyelerinden hangilerini hayatınızda uyguluyorsunuz?

  • Cevap: Ben uyku düzenime , erken uyumaya, sağlıklı ev yemeklerini yemeye özen göstermeye ve fırsat buldukça spor dallarıyla ilgilenmeye dikkat ediyorum.

6. ETKİNLİK

Siz boyunuzu uzatmak isteseydiniz neler yapardınız? Arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Ben boyumu uzatmak isteseydim, bu tavsiyelere uymaya çalışırdım. Boy uzatma egzersizlerinden vücudum için uygun olanları yapardım.

7. ETKİNLİK

Öğretmeninizin kontrolünde “” adresinde yer alan “Spot Film-1” adlı videoyu izleyiniz. Ardından videoda verilmek istenilen iletiyi belirleyiniz.

  • Cevap: Burada verilmek istenen mesaj, hareket ettikçe ve koşu gibi sporlar yaptıkça obezitenin kalmayacağı, olması gereken kiloya ineceğimizdir.

8. ETKİNLİK

Obeziteyle ilgili “” adresinden alınmış tabloyla ilgili soruları tablodaki bilgilerden yararlanarak cevaplayınız.

1. Fazla kilolu oranı en çok hangi yaş grubunda bulunmaktadır?

a) 6
b) 7
c) 8
d) 9

  • Cevap: B:7

2. Şişman oranı en az hangi yaş grubunda bulunmaktadır?

a) 6
b) 8
c) 9
d) 10

  • Cevap: A:6

9. ETKİNLİK

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Yayınları Sayfa 221 Cevabı

Öğretmeninizin temayla ilgili oluşturacağı kelime ve kavram havuzundan bir kâğıt çekiniz. Ardından bu kâğıtta yazan kelimeyle ilgili üç dakikalık bir konuşma yapınız.
• Konuşurken beden dilinizi etkili bir şekilde kullanmaya özen gösteriniz.

  • Cevap: Öğretmeninizin vereceği kağıtlardan size çıkana göre bu etkinliği yapmalısınız.

10. ETKİNLİK

Aşağıda verilen hikâye unsurlarını kullanarak bir hikâye yazınız.

Zaman: Yaz başı
Mekân: Okul bahçesi
Kişiler: Merve, İbrahim, Ceren, Fahrettin
Olay: Kısa boylu olduğu için üzülen 6. sınıf öğrencisi Merve’ye arkadaşlarının boy uzatmakla ilgili tavsiyelerde bulunmaları

  • Cevap: MERVE’NİN BOYU NASIL UZADI?

Merve ideal kilosunda, çalışkan ve sevimli bir kızdı. Ama ne yazık ki bir sorunu vardı; boyunu beğenmemesi ve yaşıtlarına göre kısa olması.

Merve okul bahçesinin bir köşesinde yaz gelmesine bir yandan seviniyor, bir yandan da yazın giyeceği kıyafetler içerisinde uzun görünmek istiyordu. Arkadaşları Ceren, İbrahim ve Fahrettin onun yanına geldiler. Biraz sohbet ettikten sonra basketbol oynayanlara bakarak boy konuşması açıldı. Merve gerilmeye başlamıştı ve bu sıkıntısını onlara da açtı. Arkadaşları basketbol gibi sporların ve boy uzatma egzersizlerinin işe yaradığını ve bunu birçok kişinin denediğini söylediler.

Merve bir yandan sporları yapıyor, bir yandan da sağlık beslenmeye ve uyku düzenine dikkat ediyordu. Merve bu bahane ile daha büyük bir şey de kazanmıştı. Sağlıklı olmayı. Yazın basketbol kursuna katılarak hem spor yapmaya hem de dengeli beslenme ve uyumaya dikkat etti. Yedinci sınıfa geldiklerinde herkes Merve’nin gelişimine şaşkınlıkla bakıyordu. Gerçekten boyu uzamış ve harika görünüyordu.

Gelecek Derse Hazırlık

Psikolojik olarak sağlıklı olmak ile beden sağlığı arasında bir ilişki olup olmadığını araştırınız. Edindiğiniz bilgileri defterinize kendi ifadelerinizle not alınız.

  • Cevap: Yapılan araştırmalar psikolojik açıdan iyi yetiştirilen çocukların ilerideki dönemlerde boy ve kilo oranının bile dengeli olduğunu göstermiştir. Yine psikoloji insanlarda her türlü hastalığa sebep olacak kadar büyük bir etkendir. İnsanlar ne kadar sağlıklı beslenirse beslensin, ne kadar dengeli uyursa uyusun ve spor yapsın iç huzurları daim oldukça sağlıklı kalacaklardır. Üzüntü ve stres kaynaklı her türlü hastalığın oluştuğu hem doktorların hem de insanların bildiği bir bilgidir. Onun için psikolojik sağlamlığımıza da özen göstermeli, en az vücudumuz kadar bakım sağlamalıyız.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Sağlık ve Spor Sayfa 216-217-218-219-220-221 Basketbol Oynamak Boy Uzatır Mı? Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2022 Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
226
clap
57
love
28
unlike
21
angry
12
sad
10
happy
9
confused

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!