Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
3. Sınıf Türkçe SDR İpekyolu Yayınları

Ben Kendimi İfade Edebilirim Metni Etkinlik Cevapları (3. Sınıf Türkçe)

Ben Kendimi İfade Edebilirim metni cevapları ve soruları, SDR İpekyolu Yayınları 3. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 (1. Tema Birey ve Toplum)

Ben Kendimi İfade Edebilirim Metni Cevapları

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı SDR İpekyolu Yayınları Sayfa 28 Cevabı

Okulda herhangi bir sorunla karşılaştığınızda kimlerden yardım istersiniz?

  • Cevap:

BEN KENDİMİ İFADE EDEBİLİRİM

Ders hayat bilgisiydi. Ayla Öğretmen:
— Evet, herkes bu bölümü anladı mı, diye sordu.
Cihan, “Doğal afetlerle ilgili kısmı anlayamadım. Ayağa kalkarak öğretmene sormalıyım.” diye düşündü. Fakat her zaman olduğu gibi ayağa kalkamadı. Yine kendini ifade edemedi.
Öğretmeni:
— Anlaşılan herkes bu bölümü iyi anlamış. Yarın görüşürüz çocuklar, dedi.
Sonra sınıftan çıktı. Cihan, sinirli bir şekilde defterini kapattı. Kendisine sinirlenmişti. Hiçbir zaman soru soramıyordu. Bir şey, onu bundan alıkoyuyordu.
(…)
Cihan, okuldan çıkıp eve gitti. Evde kafasını kitaba gömmüş, ders çalışıyordu. Kendi kendine, “Sınıfta bu soruyu sormam gerekirdi.” diye düşünüyordu. Düşünceleri, annesinin sesiyle bölündü.
Annesi:
— Hadi Cihan, yemek hazır, diye seslendi…
Gece, uyumak üzereyken:
— Bugün kendimi çok hafif hissediyorum. Rahatlayıp konuşmak gerçekten de iyi bir şeymiş. Kendime söz veriyorum, her zaman kendimi ifade edeceğim, dedi.
Yüzünde tatlı bir gülümsemeyle uykuya daldı.

• Metni, sesli ya da sessiz okurken parmakla takip etmeyiniz.

• Okuduğunuz metin bilgilendirici türdedir. Bilgilendirici metinler, öğretici özelliktedir.

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı SDR İpekyolu Yayınları Sayfa 33 Cevabı

1. ETKİNLİK

Metinden neler öğrendiğinizi yazınız. Yazdıklarınızı arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Ben Kendimi İfade Edebilirim adlı metinden, konuşmanın ve kendimizi ifade etmenin sorunlarımızı çözmemizde yardımcı olduğunu, sorunlarımızı çözmek için yardım istemekten çekinmememiz gerektiğini öğrendim.

2. ETKİNLİK 

Metnin resimlerini inceleyiniz. Resimlerin, metnin hangi bölümleriyle ilgili olduğunu düşünüyorsunuz? Nedenleriyle birlikte yazınız.

  • Cevap: Birinci resim, Cihan’ın öğretmene soru soramaması ile ilgilidir. İkinci resim, Cihan’ın öğretmene soru soramaması nedeniyle kendine sinirlenmesi ile ilgilidir. Üçüncü resim, Cihan’ın babasıyla konuşamaması ile ilgilidir. Dördüncü resim, Cihan’ın ablası Elif’in Cihan ile konuşmanın ona nasıl yardımcı olacağı ile ilgili yaptığı konuşma ile ilgilidir. Beşinci resim Cihan’ın konuşmayı başarması nedeniyle rahatlaması ile ilgilidir.

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı SDR İpekyolu Yayınları Sayfa 34 Cevabı

3. ETKİNLİK 

Cihan, ablasıyla konuştuktan sonra neler yaşamış olabilir? Bu konudaki duygu ve düşüncelerinizi yansıtan bir resim yapınız.

  • Cevap: Bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

4. ETKİNLİK 

Metindeki hangi noktalama işareti, “Bundan sonra gelecek sözler var.” anlamındadır? Araştırıp örneklerle açıklayınız.

  • Cevap: Kısa çizgi (-) işareti, “Bundan sonra gelecek sözler var.” anlamındadır. Yazı yazarken satır sonuna sığmayan kelimeler hecelerine bölünür ve bir kısmı satır sonuna yazılarak sonuna kısa çizgi konur. Alt satıra geçilip kelimenin devamı yazılır.

Örnek:

Rahat bir şekilde konuşabilmek oldukça önemlidir. Konuşmak, ken
dimizi ifade etmek sorunlarımızı çözmemize yardım eder.

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı SDR İpekyolu Yayınları Sayfa 35 Cevabı

5. ETKİNLİK 

Metnin başlığını bir kez daha okuyunuz. Tüm sözcükleri ağzınızın kaç hareketiyle seslendirdiğinize dikkat ediniz.

Ağzın bir hareketiyle çıkan ses ya da ses topluluğuna hece denir.

Sözcüklerdeki heceleri birbirinden ayırmak için kısa çizgi kullanılır.

Metnin başlığındaki sözcükleri şu şekilde hecelerine ayırabiliriz:

Ben Ken-di-mi İ-fa-de E-de-bi-li-rim

Başlıktaki dört sözcük, toplam on iki heceden oluşmuştur.

Aşağıda, metinden alınmış bazı sözcükler vardır. Bunları hecelerine ayırarak örnekteki gibi tekrar yazınız.

  • Cevap:

Her hecede bir ünlü harf vardır. Sözcükteki hece sayısını bulmak için sözcüğün ünlülerini belirlemeniz yeterlidir.

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı SDR İpekyolu Yayınları Sayfa 36 Cevabı

6. ETKİNLİK 

Sözcükleri hecelerine ayırırken kısa çizgi kullandık. Kısa çizgiyi, satır sonuna sığmayan sözcükleri uygun hecesinden ayırmak için de kullanırız.

Metinde satır sonuna sığmayan sözcükleri belirleyip aşağıya listeleyiniz. Bunların hangi hecelerinden bölündüğüne dikkat ediniz.

  • Cevap:

Ken-
disine

hazır-
lıkları

masa-
sına

ken-
dimizi

ger-
çekten

Aşağıdaki sözcüklerin satır sonunda nasıl bölünebileceklerini yazınız. Bundan önce örneği inceleyiniz.

  • Cevap:

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı SDR İpekyolu Yayınları Sayfa 37 Cevabı

7. ETKİNLİK 

Cihan’ın yerinde siz olsaydınız sorununuzu nasıl çözerdiniz? Arkadaşlarınızla tartışınız. Tartışmanın sonunda ulaştığınız çözümleri yazınız.

  • Cevap: Cihan’ın yerinde ben olsaydım kendimi ifade edebilmek için sınıfta öğretmenimden söz hakkı ister, aklıma takılan soruları öğretmenime sorardım. Ailemle ve arkadaşlarımla daha sıkı sohbet eder ve daha çok sohbete katılırdım.

8. ETKİNLİK 

Okuduğunuz metinden alınan aşağıdaki sözcükleri inceleyiniz. Bunları, sözlükte yer almaları gereken sıraya uygun olarak diziniz.

  • Cevap:

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı SDR İpekyolu Yayıncılık 1. Tema Birey ve Toplum Sayfa 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 Ben Kendimi İfade Edebilirim Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2021 Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
77
29
14
10
33
5
10

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!