Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
6. Sınıf Türkçe Ata Yayıncılık

Ben Mustafa Kemal’im Metni Etkinlik Cevapları (6. Sınıf Türkçe)

Ben Mustafa Kemal’im metni cevapları ve soruları, Ata Yayıncılık 6. Sınıf Türkçe Ders kitabı sayfa 70-71-72-73-74-75-76-77 (Millî Mücadele ve Atatürk)

Ben Mustafa Kemal’im Metni Cevapları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Yayınları Sayfa 70 Cevabı

Hazırlık Çalışması

Atatürk’ün katıldığı savaşlar ile ilgili edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap:

31 Mart Vakası (13 Nisan 1909)
Arnavutluk İsyanı (15 Ocak 1911)
Trablusgarp Savaşı (29 Eylül 1911)
İkinci Balkan Savaşı (1912- 1913)
Çanakkale Savaşı (18 Mart 1915)
Doğu (Kafkas) Cephesi (1916-1917)
Suriye-Filistin Cephesi (1917-1918)
Kurtuluş Savaşı (1919 – 1923)


Yazarın Biyografisi 
1962 yılında Ankara’da doğan Özbek; Memluk ve Selçuklu tarihi üzerine araştırmalar yapmıştır. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde çalışmalarını sürdürmektedir.

El yazısıyla yazılan şiiri özelliklerine uygun biçimde ve noktalama işaretlerine dikkat ederek sesli okuyunuz. Şiiri okumadan önce öğretmeninizin şiiri uygun biçimde okumayla ilgili açıklamalarını dikkatle dinleyiniz.

BEN MUSTAFA KEMAL’İM

Ben Mustafa Kemal’im…
Çanakkalede Mehmetçik,
Anafartalar’’da kartal…
Şahin olunum Antep önlerinde,
Nene Hatunla destan…
Sütçü İmama uzanır ellerim,
Vatan ufkunda çelik bir kalkan olunum, Kükrerim cihana karşı,
Sönmeyen bir volkan olunum.
Ben Mustafa Kemal’im…
Erzurumu, Sivası benden sonun…
Kanış karış bilirim, tekmil vatan toprağını, Türküsünü söylerim, yalçın dağların,
Engin denizlerin…
”Vatan’ denince kanat açmak geçer içimden, Çöllere yükselirim.
Ben Mustafa Kemal’im!
Van Çölünün maviliği,
Kars Kalesinin ihtişamı yüreğimde, Karadeniz’in hırçın dalgaları,

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Yayınları Sayfa 71 Cevabı

Erir, Bandırma Vapurunun güvertesinde… Bin, millet benimle coşar,
Bir millet benimle uyanır…
Bir hoş olur yüreğim,
Vapur düdüğünde, dalgaların sesinde…
Ben Mustafa Kemal’im…
Güneşle doğarım Samsun ufkundan.
Martılarla coşkun.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Yayınları Sayfa 72 Cevabı

Koca bir çmar misali,
Kök salmışım Anadolu topraklanma,,

Her 19 Mayısta yeniden doğar, yeniden büyürüm.
Ben Mustafa Kemal’im…
”Ne mutlu Türk’üm!’ dedim.
Çorun duydum, kıvanç duydum.
Ben Mustafa Kemal’im,
Maviliklerde hilal.
Tutuşur benliğimde,
Hürriyet ve istiklal.

1. ETKİNLİK

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Yayınları Sayfa 73 Cevabı

a) Şiirde yer alan anlamını bilmediğiniz kelime ve kelime gruplarını belirleyiniz. Bunların anlamını tahmin ediniz. Tahminlerinizin isabetli olup olmadığını TDK Güncel Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz.

  • Cevap:

kıvanç

tahminim: mutlu olmak

sözlük anlamı: kıvanmak eylemi, kıvanma, sevinç, övünç.

kalkan:

tahminim: korunmak için kullanılan bir silah.

sözlük anlamı: eskiden savaşçının, sol elinde tutarak oktan, kargıdan ya da kılıçtan kendisini korumak için kullandığı, maden, ağaçtan vb. yapılmış, genellikle yuvarlak biçimli korunmalık.

b) Anlamını öğrendiğiniz kelime ve kelime gruplarını birer cümlede kullanınız.

• Anlamını öğrendiğiniz kelime ve kelime gruplarını oluşturduğunuz sözlüğe ekleyiniz.

  • Cevap: Sözlüğünüze eklemeyi unutmayınız.

2. ETKİNLİK 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Yayınları Sayfa 74 Cevabı

Şiirde geçen çoğul eki almış kelimeleri aşağıya yazınız.

  • Cevap: Mavilikler, dalgalar, martılar, eller, Anafartalar..

3. ETKİNLİK 

Aşağıdaki kelimelerden yapım eki alanları ve almayanları uygun başlığın altına yazınız.

kartal-uzanır-çelik-dağların-mavilik-hırçın-kök-coşkun-benlik-gurur

  • Cevap:

Yapım Eki Alan Kelimeler: mavi-lik, coş-kun, ben-lik.
Yapım Eki Almayan Kelimeler: kartal, çelik, hırçın, kök, gurur, dağların

Bilgi Kutusu
Kök hâlinde bulunan ya da sadece çekim eki almış kelimelere basit kelime, yapım eki almış kelimelere ise türemiş kelime denir.

4. ETKİNLİK 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Yayınları Sayfa 75 Cevabı

a) Şiirden alınan aşağıdaki kelimeler hangi kelimelerin birleşmesiyle oluşmuştur? Belirleyiniz.

  • Cevap: Çanak+kale: Çanakkale   Kara+deniz: Karadeniz   Ana+dolu: Anadolu

b) İçinde birleşik kelime bulunan beş cümle yazınız.

  • Cevap:

Hanımeli çiçeğini çok severim.
Kırıkkale‘ye nasıl gidilir bilmiyorum.
Onunla Akdeniz‘e gideceğiz.
Aslında delikanlı biriydi.
Sevemedim seni Karagözlü‘m.

5. ETKİNLİK 

Aşağıdaki soruları okuduğunuz şiirden hareketle yanıtlayınız.

1. Şair, şiirde Kurtuluş Savaşı kahramanlarından hangilerinin adlarını hatırlatmaktadır?

  • Cevap: Nene Hatun, Sütçü İmam, Mustafa Kemal.

2. Şair “Erzurum’u, Sivas’ı benden sorun.” dizesiyle bu iki ilin hangi ortak yönünü hatırlatmaktadır?

  • Cevap: Bu iki ilimiz Kurtuluş Savaşı sırasında yapılan kongrelerle bilinmektedir. Bu kongreler sayesinde Kurtuluş Savaşı daha da organize bir şekilde yapıldı.

3. Şiirdeki “Erir, Bandırma Vapuru’nun güvertesinde…” dizesindeki Bandırma Vapuru’nun Kurtuluş Savaşı’ndaki yeri ve önemi nedir?

  • Cevap: Bandırma Vapuru Mustafa Kemal’in Samsun’a gittiği vapurun ve mücadelenin başlamasının simgesinin adıdır.

4. Şairin, Mustafa Kemal’i bir çınara benzetmesinin nedeni nedir?

  • Cevap: Çünkü Mustafa Kemal gölgesinde Türklüğü, vatanın bağımsızlığını barındıran dev bir çınar gibidir.

5. Şaire göre Mustafa Kemal en çok neyi söylemekten gurur duymaktadır?

  • Cevap: Ne mutlu Türk’üm! demekten gurur duymaktadır.

6. ETKİNLİK 

Kurtuluş Savaşı’nı anlatan fotoğrafları sınıfta paylaşınız. Bu fotoğraflardan hareketle hürriyet ve istiklal kavramlarının ülkemiz için önemini açıklayınız.

  • Cevap:

7. ETKİNLİK 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Yayınları Sayfa 76 Cevabı

Belirlediğiniz Kurtuluş Savaşı kahramanıyla ilgili hazırlıklı konuşmanızı yapınız.
• Hazırlıklı konuşmanızda beden dilinizi etkili bir şekilde kullanmaya dikkat ediniz.
• Hazırlıklı konuşmanız sırasında kelimeleri anlamlarına uygun şekilde kullanmaya özen gösteriniz.
• Hazırlıklı konuşma yapan arkadaşınızı değerlendirmek amacıyla aşağıdaki kontrol listesini doldurunuz.

  • Cevap: Türk Kurtuluş Savaşı’nın kadın kahramanlarından biri olan Gördesli Makbule, İzmir ve çevresini işgal eden Yunanlarla girdiği bir çarpışmada şehit olmuştur. Gördesli Makbule Hanım, 1902 yılında Manisa’nın Gördes ilçesinde dünyaya geldi. Kalabalık olan ailesinin küçük bir çiftliği ve tarım arazileri vardı. Kurtuluş Savaşında vermiş olduğu büyük mücadelede erkeği ile omuz omuza yerini almış, düşmana karşı silahı ile savaşarak, cepheye mermi taşıyarak, yaralı askerleri tedavi ederek, silah ve giyecek imal ederek, vatanın kurtuluşunda ve bugünlere ulaşmamızda hak sahibi olmuştur.

DEĞERLENDİRİLECEK DAVRANIŞLAR

  • Cevap:

Konuyu belirlemiş. (x)
Konuyu sınırlandırmış. (x)
Konuyu araştırmış. (x)
Konuşmasıyla ilgili materyalleri tam ve eksiksiz getirmiş. (x)
Uygun hitap ifadeleri ve nezaket kelimeleri kullandı. (x)
Göz teması kurarak konuştu. (x)
İşitilebilir bir ses tonu kullandı. (x)
Tonlama ve vurgulamalara dikkat etti. (x)
Akıcı ve anlaşılır bir dille konuştu. (x)
Konuşmasını uygun grafik, görsel ve çoklu medya araçlarıyla destekledi. (x)
Konuşmasını uygun kapanış cümleleri ile bitirdi. (x)

8. ETKİNLİK 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Yayınları Sayfa 77 Cevabı

Okuduğunuz şiirden hareketle defterinize Kurtuluş Savaşı ile ilgili hikâye edici bir metin yazınız. Metninizi yazmadan önce aşağıda yer alan taslağı uygun şekilde doldurunuz.

  • Cevap:

Metnimin Başlığı: KURTULUŞ’UN KAHRAMANLARI
Metnimin Konusu: Kurtuluş Savaşı’nın görünmeyen kahramanları
Metnimde Yer Alan Kişiler: Himmet Çavuş, Volkan Çavuş, Gülsüm Bacı
Metnimde Olayların Geçtiği Mekân: Anadolu, Ankara, Denizli
Serim Bölümünde Anlatacaklarım: Önce kahramanları tanıtacağım
Düğüm Bölümünde Anlatacaklarım: Kurtuluş Savaşı’nda bu isimlerin kahramanlarını anlatacağım
Çö2üm Bölümünde Anlatacaklarım: Onlara olan saygı ve sevgi sözlerimle hikayemi bitireceğim.

KURTULUŞ’UN KAHRAMANLARI

Denizli Ankara arası kaç km derseniz, Gülsüm Bacı’ya sorsak bir kuş uçumudur. Oysa aslında yürüyerek iki gece bir gündüzdür. O zor zamanlarda Gülsüm Bacı sırtında bebesi teee Denizli’den Ankara’ya mühimmat taşımaktadır. Volkan Çavuş yolda onu görür ve nereye diye sorar. Gülsüm Bacı ne olur ne olmaz tanımadığı bu adama önce söylemese de sonra tanışırlar ve söyler. Anadolu yolları tehlikeli zorludur. Yine de Gülsüm Bacı mühimmatı sonunda yetiştirir. Mustafa Kemal’in destanında Gülsüm Bacı’nın da şehit olan Volkan Çavuş’un izleri ömür boyu şerefimiz olarak kalacaktır. 

• Yazacağınız metni uygun atasözü, özdeyiş ve deyimlerle zenginleştiriniz.

  • Cevap: kuş uçumu, iz bırakmak…

• Metninizin içeriğine uygun bir başlık belirleyiniz.

  • Cevap: KURTULUŞ’UN KAHRAMANLARI

Gelecek Derse Hazırlık

15 Temmuz ile ilgili haber metinleri bulup sınıfa getiriniz.

  • Cevap:15 Temmuz’dan 6 gün sonra 21 Temmuz 2016’da 1982 anayasasının 119-122 maddelerine dayanılarak Türkiye’de olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi. OHAL toplamda 7 kez uzatılarak 2 yıl sürdü ve 18 Temmuz 2018 tarihinde sona erdi.

21 Temmuz 2016’daki OHAL ilanı sonrası Anayasa’nın 91. maddesi devreye girerek Türkiye Büyük Millet Meclisi, Bakanlar Kurulu’na kanun hükmünde kararname (KHK) çıkarma yetkisi verdi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 15 Temmuz 2020 tarihinde yaptığı açıklamada darbe girişimi sonrası süreçte, 99 bin 66 operasyon yapıldığını, 282 bin 790 kişinin gözaltına alındığını ve 94 bin 975 tutuklama olduğunu söyledi.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Millî Mücadele ve Atatürk Sayfa 70-71-72-73-74-75-76-77 Ben Mustafa Kemal’im Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2023 Ders Kitabı Cevapları

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!