Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Atasözleri

Beylik Çeşmeden Su İçme Atasözünün Hikayesi ve Anlamı

Beylik Çeşmeden Su İçme Atasözü

Anlamı:

Zalim bir yönetimin hüküm sürdüğü topraklarda resmi işlere bulaşmak pek tekin değildir .

Hikayesi:

Eski zamanlarda zalimliğiyle ün yapmış bir derebeyi yaşarmış. Bu derebeyi o kadar zalimmiş, o kadar zalim­miş ki bir emri çiğnense çoluk çocuk, yaşlı genç, kadın erkek dinlemez önüne geleni zindanlarda çürütürmüş. Hâliyle halk da bırak kendisini, gölgesini görse kaçacak delik ararmış.Günün birinde bu derebeyi hüküm sürdüğü toprakların sudan nasibini alamamış bir bölge­sine uzaklardan su getirterek büyük bir çeşme yaptırmaya kadar vermiş.

Tabii halk da hem derebeyinin korkusu, hem de suya kavuşacak olmanın heyecanıyla imece usulü çalışmışlar çeşmenin kapımında. Dağlar tepeler aşılarak su getirilmiş köye. Yorgun ama pek de mutluymuş insanlar. Ama ne yazık ki bu mutluluk çok uzun sür­memiş.Çünkü o yıl derebeyi ürünlerin vergilerini toplarken beylik çeşme hakkı için de vergi top­lamaya kalkmasın mı?

Köylüler bu işe hem şaşırmışlar, hem de kızmışlar. “Gece gündüz arı gibi çalıştık, biz olmasak nasıl yapılacaktı o çeşme? Bir de kalkmış biz­den vergi istiyor” diye kendi aralarında sızlanıp durmuşlar.Tabii kimse cesaret edip de derebeyinin yüzüne bir şey söyleyememiş.

Köylüler bakmışlar ki, böyle gidecek gibi değil, kendi hak ettikleri şey için bile vergi vermek zorundalar, en sonunda derebeyinin keyifli bir gününde, araya sevdiği kişileri koyup bu işe bir son vermesini istemişler.Aracılar “Aman efendimiz, malumunuz, zaten yağışlar kıt, doğru dürüst hasat yok, köylü aç perişan, etmeyin eylemeyin, şu gariplere acı­yın, su vergisini kaldırın” diye diller dökmüşler.Bu kadar lafın üzerine, derebeyi yine de nal deyip mıh dememiş, söylediği laftan bir adım geri gitmemiş.

Hatta daha da ileri giderek “Hangi köy bu vergiyi istemiyorsa, bu çeşmeden su içmesin, hayvanını sulamasın. Çeşmenin başına adam­larımı koyacağım. Bundan böyle kimin vergi vermeyip de su aldığım duyarsam Allah yarattı demem, içtiği suyu burnundan fitil fitil getiri­rim, haberiniz olsun!” demiş. Zavallı aracılar süklüm püklüm ayrılmışlar derebeyinin huzurundan. Ah vah ederek var­mışlar kapıda bekleyen köylülerin yanma.Derebeyinin dediklerini bir bir aktarmışlar. Köylüler de çaresiz boyun büküp dönmüşler evlerine.O günden sonra zavallı köylüler bırak çeş­meden su içmeyi, çeşmenin yakınından bile geçmeye korkmuşlar.Yola giden, suyunu yanına alır, çoluk çocu­ğuna da sıkı sıkı öğütlermiş: “Aman ha yavrum, sakın ola ki beylik çeşmeden su içmeyin!”

İşte böyle, kötü bir yönetminin hükmettiği ülkelerde halk devletten korkar ve devlet işlerin­den mümkün olduğunca uzak durmaya çalışır.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!