Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
4. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Bir Fincan Kahve Metni Etkinlik Cevapları (4. Sınıf Türkçe)

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 6. Tema Milli Kültürümüz Sayfa 185, 186, 187, 188, 189 Bir Fincan Kahve Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

Bir Fincan Kahve Metni Cevapları

Anadolu’nun geleneksel konukseverliği dillere destandır. Ne var ki, bu konukseverlik önce kahveden başlar. Sizi bir acı kahve içmeye çağıran dostunuza neden “acı kahve” diyemezsiniz. Bu acılıkta, yıllar yılı sürecek bir tatlılık, yakın bir dostluk vardır. Bu yüzden Anadolu’da “Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır!” sözü, her yerde, her zaman söylenir durur.

Tarihçilerin verdiği bilgilere göre, kahve ilk olarak 16’ncı yüzyılda Osmanlı Devleti’ne girmiş ve Anadolu’ya yayılmıştır. (…) Kahve, Kanuni Sultan Süleyman devrinde, Yemen’den ilkin İstanbul’a getirilmiş ve içilmiştir. Daha sonraları tüccarlar eliyle Avrupa’ya ve Anadolu’ya yayılmıştır. (…)

Kahve İstanbul’un ve Anadolu’nun günlük hayatına girmiş, ekmek gibi, su gibi ihtiyaç maddeleri arasında yer almıştır. İstanbul’da açılan yazlık ve kışlık kahvehaneler, bu kahvehanelerde kahve gelenek ve görenekleri, yerli ve yabancı pek çok yazara konu olmuştur. Gerçekten de usta ellerde özene bezene pişirilen ahvelerimizin şöhreti dünyaya yayılmış pirinç cezvelerde pişirilerek, kulpsuz “kallavi” fincanlarda içilen, sadesinden çok şekerlisine, türüm türüm kokan, buram buram tüten kahveler “Türk kahvesi” adıyla dünyanın her yerinde
aranır olmuştur.

Bugün de eş dost ziyaretinde ikramın başını çeken kahve, öyle gelişigüzel pişirilmez, pişirilirse konuğa saygısızlık sayılır. (…) Aslında kahve eş dost arkadaşın sohbetine kapı açar, daha doğrusu sohbetin önsözü olurdu. Kahvenin bir “bahane”, istenilenin dostlarla sohbet etmek olduğunu ifade eden şu beyit dillerden düşmezdi:
Gönül ne kahve ister, ne kahvehane Gönül sohbet ister, kahve bahane.

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 183 Cevabı

1. Konukseverlik nedir?

  • Cevap: Misafirperverlik denir. Her zaman misafirine iyi davranmak ikramda bulunmak güler yüzlü olan kişilere denir.

2. Evinize gelen misafiri nasıl ağırlarsınız?

  • Cevap: Güler yüzlü ve kibar bir şekilde ağırlarım.  

1. ETKİNLİK 

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 185 Cevabı

Kelimelerin anlamlarını tahmin edip tahminlerinizin doğruluğunu sözlükten kontrol ediniz. Kelimelerle birer cümle kurunuz. Kelimeleri sözlük defterinize ekleyiniz.

  • Cevap:

konuksever

  • Tahminim: Misafir ağırlamayı seven.
  • Anlamı: Konuklarına iyi davranan, onları iyi ağırlayan ve kendisine konuk gelmesinden hoşlanan, misafirperver
  • Cümlem: Anadolu insanının konukseverliği meşhurdur.

bahane

  • Tahminim:  Uydurma sebepler.
  • Anlamı: Bir şeyin gerçek sebebi gizlenerek ileri sürülen uydurma sebep
  • Cümlem: Sınava girmeme sebebi için söylediği bahaneye öğretmen inanmadı.

kallavi

  • Tahminim: Kavuk.
  • Anlamı: Çok iri, kocaman
  • Cümlem: Büyük binanın temelini kazması için kallavi bir iş makinesi getirdiler.

beyit

  • Tahminim: Şiir parçası.
  • Anlamı: Anlam bakımından birbirine bağlı iki dizeden oluşmuş şiir parçası
  • Cümlem: Bu şiirin son iki beyiti hasret duygusunu çok iyi yansıtıyor.

2. ETKİNLİK 

Soruları metne göre cevaplayınız.

1. Anadolu’nun dillere destan özelliği nedir?

  • CevapKonukseverliği.

2. Kahve Anadolu’ya ne zaman gelmiştir?

  • Cevap16’ncı yüzyılda gelmiştir.

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 186 Cevabı

3. Kahvelerim pişti gel,
Köpükleri taştı gel,
İyi günün dostları
Kötü günüm geçti gel.
Yukarıdaki dörtlükte şair kimlere sitem etmektedir?

  • CevapKötü gününde yanında olmayan dostlarına sitem etmektedir.

4. Eşi, dostu kahve içmeye çağırmanın asıl amacı nedir?

  • CevapDostlarla muhabbet etmektir.

3. ETKİNLİK 

Metnin konusunu ve ana fikrini belirleyiniz.

  • Cevap:

KONU: Kahvenin Türk kültüründeki yeri

ANA FİKİR: Kahve, kültürümüzdeki konukseverliği temsil eden önemli bir kültür ögesidir.

4. ETKİNLİK 

Metnin giriş ve sonuç bölümlerinin altını çiziniz.

  • Cevap:

GİRİŞ

Anadolu’nun geleneksel konukseverliği dillere destandır. Ne var ki, bu konukseverlik önce kahveden başlar. Sizi bir acı kahve içmeye çağıran dostunuza neden “acı kahve” diyemezsiniz. Bu acılıkta, yıllar yılı sürecek bir tatlılık, yakın bir dostluk vardır. Bu yüzden Anadolu’da “Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır!” sözü, her yerde, her zaman söylenir durur.

SONUÇ

Anadolu’da konukseverliğin başını kahve çeker demiştik. Gerçekten öyle. Konuk olduğunuz köy ve kasabalarda bir kahve içirmeden sizi bırakmazlar. (…) Yolunuz bu töreyi sürdüren bir Anadolu köyüne düşerse sakın ola ikramları geri çevirmeyiniz. Anadolu’nun gönlü incinir, bu gönül sizinledir.

5. ETKİNLİK 

Metnin görselleri hangi duyguları uyandırıyor?

  • CevapKahve içme isteği.

6. ETKİNLİK 

a. “Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır!” atasözünün metne kattığı anlamı yazınız.

  • CevapBize yapılan küçük bir iyiliği gösterilen dostluğu asla unutmamalıyız.

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 187 Cevabı

b. Cümlelerde koyu yazılmış deyimleri metne kattığı anlamıyla yazınız.

İçenler, hatır saymasını, gönül almasını bilenler için…

  • CevapGerekli saygıyı göstermek. Kırılan bir kimseyi güzel bir davranışla hoşnut etmek

Bugün de eş dost ziyaretinde ikramın başını çeken kahve, öyle gelişigüzel pişirilmez, pişirilirse konuğa saygısızlık sayılır.

  • CevapHerhangi bir konuda önde gitmek, önayak olma

7. ETKİNLİK 

Evimize misafir geldiğinde veya biz misafirliğe gittiğimizde nasıl davranmalıyız? Sınıfça konuşunuz. Konuşmalarınızda beden dilinizi etkin kullanmaya özen gösteriniz.

  • Cevap:

8. ETKİNLİK 

Cümlede yay ayraç ( ) içlerine uygun noktalama işaretleri koyunuz.

  • CevapSınıfta () Çemberimde gül oya(/) Gülmedim doya doya(.)() mısralarını açıkladık(.)

9. ETKİNLİK 

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 188 Cevabı

Çanakkale yöresinden “Kobalak” adlı bir oyun yazılmıştır. Bir adet çam kozalağı ile bu oyunu düz bir zeminde oynayabilirsiniz. Siz de bir oyunun aşamalarını anlatan kitapçık hazırlayınız. Kitapçığınızı çizim ve görsellerle süsleyiniz.

  • Cevap

Gazoz Kapağı Oyunu

Oyunlar çocukların gelişimi için çok önemlidir. Her dönemin çocuk oyunu ise farklıdır. Zamanla bu oyunlar değişse de birlikte oynanan oyunların tadı hep aynıdır ve ileride güzel birer anı olarak hatırlanır. Şimdilerde pek oynayanı olmayan, ama 15-20 yıl kadar önce adeta “efsane” olan gazoz kapağı oyunu da hafızalarda yer eden bu güzel oyunlardan birisidir.

Gazoz Kapağı Oyunu Kaç Kişi İle Oynanır?

Gazoz kapağı oyunu en az 2 kişi ile oynanabilmektedir. Bununla birlikte oyunun katılımcısı ne kadar fazla olursa o kadar daha zevkli hale gelmektedir. Daha fazla katılımcı daha fazla kapak ve zevk demektir.

Gazoz Kapağı Oyunu Oynanması İçin Nasıl Bir Alan Gerekli? Bu Alanın Özellikleri Nelerdir?

Gazoz kapağı oyunun oynanabilmesi için gereken alanın çok bir özelliği olmasına gerek yoktur. Çocuklar tarafından dikkat edilen en büyük özellik, gazoz kapaklarının dizileceği alanın düz olmasıdır. Ne kadar düz bir alan olursa o kadar iyidir. Bu nedenle genelde gazoz kapağı oyunu için çocuklar yolları ve sokakları tercih etmişlerdir. Gazoz kapaklarının dizilmesine başlanacak yer için bir belirteç seçilir. Bir ağaç, yahut elektrik direği gibi…

Gazoz Kapağı Oyunu Oynanması İçin Gereken Nesneler

Gazoz kapağı oyununun oynanabilmesi için katılımcıların her birinin gazoz kapaklarının olması gerekir. Ayrıca her bir katılımcı çocuğun bir de mermer taşı olmalıdır. Bu mermer taş ile dizilen gazoz kapaklarına atış yapılacaktır. Yalnızca mermer taş ve gazoz kapağı oyunun oynanabilmesi için yeterlidir. Buradaki en önemli nokta ise, her bir gazoz kapağının farklı değerlere sahip olmasıdır. Az bulunan, pek fazla katılımcıda bulunmayan gazoz kapakları daha değerli olarak kabul edilmektedir. Hemen herkeste bulunan gazoz kapaklarının ise daha az değerli olduğu varsayılmıştır. Bazı kapaklar 1 kapak değerinde olurken, bazıları 5, bazıları ise 10 kapak değerinde görülmektedir. Hatta kimsede bulunmayan bir gazoz kapağının değerinin 500 kapağa kadar çıktığı görülmüştür.

Gazoz Kapağı Oyunu Başlaması ve Oynanması

Gazoz kapağı oyununa başlarken oyunun “kaçlık” olduğu çocuklar tarafından belirlenir. Bu belirlemeye göre gazoz kapakları katılımcı çocuklar tarafından belirlenen bir noktadan aşağı doğru sırası üzerine dizilir. Oyun kaçlık oynanıyorsa ve kaç katılımcı çocuk varsa gazoz kapaklarının boyu ona göre uzar gider.

Çocuklar tarafından belirlenen oyuna önce başlama yöntemi; ellerdeki mermer taşların sırası ile gazoz kapaklarının yanından fırlatılmasıdır. Mermer taşı en uzağa giden kişi oyuna ilk başlama hakkına sahip olacaktır.

İlk taşı atma hakkına sahip olan çocuk bu hakkında gazoz kapaklarını vurmayı beceremezse sıra diğer arkadaşına geçer. Bu şekilde bütün katılımcılar sırası ile atış yapma hakkına sahiptir. İlk atış yapan çocuğun avantajı ise daha fazla kapak bulunan durumda atış yapmasıdır.

Oyunda Ulaşılmaya Çalışılan Amaç Nedir?

Gazoz kapağı oyununda ulaşılmaya çalışılan amaç gazoz kapaklarından en fazlasını vurmak ve bunları elde etmektir. Vurulan gazoz kapakları arasında az bulunan kapaklar varsa bu durum çocuklar için daha da sevindirici karşılanır. Oyundaki her bir çocuk arkadaşlarının gazoz kapaklarını kendisi kazanmaya çalışır.

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 6. Tema Milli Kültürümüz Sayfa 185, 186, 187, 188, 189 Bir Fincan Kahve Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
258
love
89
angry
51
unlike
49
clap
19
happy
17
sad
16
confused

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!