Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları TIKLAYINIZ

Bir Fincan Kahve Metni Etkinlik Cevapları (8. Sınıf Türkçe)

Bir Fincan Kahve metni cevapları ve soruları, Meb Yayınları 8. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 192-193-194-195-196-197-198-199 (Milli Kültürümüz)

Bir Fincan Kahve Metni Cevapları

 8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 192 Cevabı

HAZIRLIK

1. Kültürümüzde misafire ikramda bulunmak sizce neden önemlidir?

  • Cevap: Çünkü misafir evlerimizin baş tacıdır. Misafire Tanrıdan gelen konuk gibi bakılır. Elimizde mutfağımızda ne varsa misafire sunarız ki misafirin gönlü hoş olsun.

2. Kahve içmenin kültürümüzdeki yeri hakkında ne düşünüyorsunuz? Anlatınız.

  • Cevap: Bence kahve kültürel ve sosyal hayatımızda vazgeçilmez bir içecektir. Hem kırk yıl hatırı olması hem de kız isteme günlerinde acı kahve içirilmesi gibi geleneklerden de göreceğimiz üzere kahve bizim hayatımızda unutulmaz anların kardeşi gibidir.

Anadolu’nun geleneksel konukseverliği dillere destandır, dedik. Ne var ki bu konukseverlik önce kahveden başlar. Sizi, bir acı kahve içmeye çağıran dostunuza neden “acı kahve” diyemezsiniz. Bu acılıkta, yıllar yılı sürecek bir tatlılık, yakın bir dostluk vardır. Bu yüzden Anadolu’da “Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır!” sözü, her yerde, her zaman söylenir durur.
Tarihçilerin verdiği bilgilere göre, Osmanlı Devleti’ne kahve ilk olarak 16’ncı yüzyılda girmiş

1. ETKİNLİK

 8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 194 Cevabı

Sözcük ve sözcük gruplarını, verilen anlamlarla eşleştiriniz.

( pirinç ) Bakıra çinko katılarak elde edilen sarı renkte bir alaşım.
(kallavi ) Çok iri, kocaman.
( türüm türüm tütmek) Çevreye güzel kokular yayılmak.
(beyit ) Çift dizeli olarak düzenlenen bir koşuğun her dize çifti.
(ehlikeyif ) Rahatına düşkün kimse, keyif sahibi.
( tiryaki) Bir şeye çok alışmış, kendine huy edinmiş.
(yaren ) Arkadaş, yakın dost.
( töre) Bir toplulukta benimsenmiş, yerleşmiş davranış ve yaşama biçimlerinin, kuralların, görenek ve geleneklerin, ortaklaşa alışkanlıkların, tutulan yolların bütünü, âdet.

  • Cevap:

2. ETKİNLİK 

“Bir Fincan Kahve” metninden hareketle aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

1. Yazara göre acı bir kahve neyin başlangıcıdır?

  • Cevap: Çünkü bu acılıkta, yıllar yılı sürecek bir tatlılık, yakın bir dostluk vardır. Bu yüzden Anadolu’da “Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır!” sözü, her yerde, her zaman söylenir durur.

2. Kahvenin Anadolu’da yaygınlaşması nasıl gerçekleşmiştir? Açıklayınız.

  • Cevap: Osmanlı Devleti’ne kahve ilk olarak 16’ncı yüzyılda girmiş ve Anadolu’ya yayılmıştır. Araplar tarafından bilinen, ekmeği yapılıp yenen ya da dövülerek içilen kahve, Kanuni Sultan Süleyman devrinde, Yemen’den ilkin İstanbul’a getirilmiş ve içilmiştir. Daha sonraları tüccarlar eliyle Avrupa’ya götürülen ve Anadolu’ya yayılan kahve, keyif verdiği için bir ara tarihimizde yasaklanmış, içenler ağır cezalara çarptırılmıştır.

3. “Ehlikeyfin keyfini kim yeniler, kim tazeler? / Taze elden, taze pişmiş, taze kahve tazeler.” dizelerinde kahvenin ikramıyla ilgili hangi özelliğe değinilmiştir? Belirtiniz.

  • Cevap: Öncelikle kahve taze olmalı, yeni çekilmeli, taze  taze pişirilmeli ama özellikle de ustası tarafından yapılmalıdır ki ehlikeyifler tadını alabilsin.

 8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 195 Cevabı

4. “Gönül ne kahve ister, ne kahvehane / Gönül sohbet ister, kahve bahane.” dizeleriyle ne anlatılmak istenmiştir?

  • Cevap: İnsanlar toplum içinde sosyalleşmek bazen dostlarına yardımcı olmak için onları dinlemeyi bazen de endi dertlerini anlatmayı isterler. Bunun bir bahanesi olarak da kahve içmeyi bulmuşlardır. Çünkü kahve içilirken yapılan sohbetlerin tadı hiç bir şeye benzemez. En güzel sohbetler anca kahve eşliğinde değer bulur.

5. Yakın çevrenizde, kahve içmeyle ilgili gözlemleriniz nelerdir? Anlatınız.

  • Cevap: Fark ettim ki kahveyi yapanlar çok farklı yapmaktadır. Yine kahveyi içmek için insanların kendilerine özgü bazı istekleri de olabilmekte. Mesela kimisi şekerli severken kimisi köpüklü ya da köpüksüz tercih edebilmektedir.

6. Kahve gibi geleneksel başka içeceklerimiz var mıdır? Varsa örnek veriniz.

  • Cevap: Evet vardır, mesela ayran mesela şerbet, mesela hoşafı sayabiliriz.

7. Günümüzde en çok tüketilen içecekler nelerdir?

  • Cevap: Bence günümüzde en çok tüketilen içecekler başta su, asitli içecekler yani kola vs, sonra ayran ayrıca meyve suyu ve sodadır.

3. ETKİNLİK 

Aşağıdaki cümleleri koşul-sonuç ilişkisine göre “Bir Fincan Kahve” metninden tamamlayınız.

Güney Anadolu’da ve Kıbrıs köylerinde kahvehaneye gelen konuk, önce selam verip kimin masasına oturmuşsa onun bir kahvesini içer.
Kahvehanede otuz kişi varsa tepside otuz lokum birikir.
Bugün de eş dost ziyaretlerinde ikramın başını çeken kahve, öyle gelişigüzel pişirilmez. Pişirilirse konuğa saygısızlık olur.
Yolunuz bu töreyi sürdüren bir Anadolu köyüne düşerse sakın ola ikramları geri çevirmeyiniz. Anadolu’nun gönlü incinir, bu gönül sizinledir. 

4. ETKİNLİK 

 8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 196 Cevabı

Derse hazırlık bölümünde araştırdığınız kahve üretimi aşamalarını görsellerden de yararlanarak maddeler hâlinde yazınız.

  • Cevap:

Kahvenin ağaçtan toplanması

Kahve çekirdeği, kahve ağacının meyvesinden oluşmaktadır. Kiraza benzeyen bu meyveye kahve kirazı da denmektedir. Bu meyve, kurutulup, kavrularak içilebilir kahve haline getirilir. Kahve üretiminin devamlı olabilmesi için henüz yeşil olan kahve çekirdekleri toprağa ekilir. Böylece yeni kahve ağaçları meydana gelir. Kahve ağaçlarının hasatlarını vermeleri için 3-4 yıla ihtiyaçları vardır. Bu da kahve üretiminin ne kadar zor olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor. Kahve meyvesinin toplanacak kıvama geldiği, parlak kırmızı renk aldığında belli olur. Genellikle kahve hasadı yılda 1 kez yapılır, fakat Kolombiya ve Brezilya gibi ülkelerde 2’den fazla yapılabilir. Meyvelerin toplanması, elle veya makine ile yapılır. Eğer özellikle iyi meyveler toplanacaksa, 8-10 gün süren bir çalışma sonucunda elle toplama yapılır.

Toplanılan kahvenin ihraç edilmesi 

Üretilen ve ayrıştırılan kahveler, şimdi satış için ihraç ediliyor. Üretim yerlerinden ayrılan kahveler, ilk olarak tadım işlemlerinin yapılacağı yere gider.

Kahvenin kavrulması ve öğütülmesi

Kahvenin bir kısmı öğütülür ve sıcak su ile dikkatli bir şekilde demlenerek tadına bakılır. Geçer not alan kahveler, kavrulmak üzere alınır. Kahve kavrulurken ortalama 280 derecede sabit kalınır ve kahvelerin yanmaması için kavurma makinesi düzenli olarak döner. Makine 200 derece sıcaklığa geldiğinde, kahve kahverengi rengini alır. Kahve kavrulduktan sonra son aşama olan öğütmeye geçer. Kahve, nasıl içilecekse ona göre boyutlarda öğütülür ve filtre kahve, espresso ya da granül kahve gibi çeşitler ortaya çıkar. İşte bu kadar!

Kahvenin yapılması ve içilmesi

Artık her kahve yudumu aldığınızda, kahve nasıl üretilir, ne aşamalardan geçer, ne emekler verilmektedir diye fincanınızdaki kahvenin zor yolculuğunu düşünebilirsiniz.

5. ETKİNLİK 

 8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 197 Cevabı

Derse hazırlık bölümünde yaptığınız araştırmayı sununuz.

  • Cevap: Yukarıda maddeler halinde hazırladığınız yazıyı sunabilirsiniz.

6. ETKİNLİK 

 8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 198 Cevabı

Aşağıda verilen cümleleri yüklemin yeri bakımından değerlendirip ilgili kutucuğu işaretleyiniz. (Kurallı Cümle-Devrik Cümle)

Anadolu’nun geleneksel konukseverliği dillere destandır, dedik. (kurallı Cümle)
İstanbul’un, Anadolu’nun günlük hayatına girmiş kahve. (Devrik Cümle)
Ekmek gibi, su gibi ihtiyaç maddeleri arasında yer almıştır. (kurallı Cümle )
Ardından hemen okunurdu beyit. (Devrik Cümle) 
Gönül ne kahve ister, ne kahvehane. (Devrik Cümle)
Birçok bölgede bu ikram daha da ağır basar. (kurallı Cümle)
İyi günün dostu, kötü günüm geçti gel. (kurallı Cümle)
Konuk bunlardan bir tanesini yer. (kurallı Cümle)

7. ETKİNLİK 

a) Millî kültürümüzde önemli bir yeri olan ebru sanatını öğrenmek için kursa katılmak istiyorsunuz ve bununla ilgili bir araştırma yapıyorsunuz. İnternet üzerinden yaptığınız araştırmada karşınıza aşağıdaki forum çıktı. Forumda yer alan metni okuyunuz. Ardından yönergeye göre b bölümündeki etkinliği yapınız.

Merhaba, ebru kursuna katılmak istiyorum ama nereye ve nasıl başvuracağımı bilemiyorum. Bu konuda bana yardımcı olursanız çok sevinirim.
Merhaba Umay. Ben de araştırdım. Halk eğitim merkezleri yeterli oranda başvuru olursa istenilen kursu açıyor.
Bulunduğun ilin / ilçenin halk eğitim merkezine giderek gerekli formları doldurman yeterli.
Verdiğiniz bilgiler işimi çok kolaylaştırdı. Teşekkür ederim.

 8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 199 Cevabı

b) Forum yazısından edindiğiniz bilgilerden hareketle aşağıdaki formu doldurunuz.

  • Cevap:

Gelecek Derse Hazırlık

Yörenizdeki yer adları ile ilgili efsaneleri araştırınız.

  • Cevap: Sebastia – Sivas adının nereden geldiği hakkında

Şehrin adı kentin antik dönemdeki adı olan Sebastia sözcüğünün evrimleşerek Türkçeleşmesiyle bugünkü halini almıştır. Sebastia ismi de Yunancada saygıdeğer, yüce anlamına gelir ki, Latince Augustus’un Yunanca karşılığıdır. Bu da Pontuslar tarafından kurulan kentin Roma İmparatoru Augustus onuruna onun ismiyle adlandırıldığına delalet eder.Sivas ismi ile ilgili bir başka rivâyete göre ise, kentin adı Farsçada “üç değirmen” mânâsına gelen “Sebast” kelimesinden gelmektedir; Sebast ismi zamanla halk dilinde Sivas olarak yerleşmiştir. Sivas ismi bu şekilde oluşmuştur.

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 6. Tema Milli Kültürümüz Sayfa 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199 Bir Fincan Kahve Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Bu içeriğe emoji ile tepki ver
YORUM YAPMAK İSTER MİSİN?
**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!

Close