Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
4. Sınıf Türkçe Özgün Matbaacılık

Bütün Yollar Kalbe Çıkar Metni Etkinlik Cevapları (4. Sınıf Türkçe)

Bütün Yollar Kalbe Çıkar metni cevapları ve soruları, Özgün Matbaacılık Yayınları 4. Sınıf Türkçe Ders kitabı sayfa 214-215-216-217-218-219-220 (Sağlık ve Spor)

Bütün Yollar Kalbe Çıkar Metni Cevapları

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 214 Cevabı

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Kalbimiz ve temel görevleri üzerine yaptığınız araştırma sonuçlarından elde ettiğiniz bilgileri sınıf arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Kalbin temel görevi kan pompalamaktır. Aynı zamanda metabolizma ile sindirilen besinlerin atık olanların vücuttan uzaklaştırılması, vücut ısısının düzenlenmesi, asit-baz dengesini korur ve hormonlar ve enzimlerin vücudun gerekli bölgelerine taşınmasını sağlarmış.

BÜTÜN YOLLAR KALBE ÇIKAR

İnsanların yeryüzünde açtıkları yollar, inşa ettikleri tüneller, viyadükler, hemzemin geçitler, patikalar, keçi yolları… Vücudumuzdaki damar ağı ile kıyaslandığında, en fazla bir tabak spagetti kadar karışıktır. Çünkü, tepemizin en üst noktasından, ayağımızın en dip köşesine kadar bizim vücudumuzdaki her bir organ, her bir doku, akciğerlerimizdeki miniminnacık keseciklerden, göz bebeğimize, kemiklerimizin içindeki iliklerden, milyarlarca kas lifine ve bütün bedenimizi tepeden tırnağa kaplayan derimizin her bir noktasına kadar akılalmaz bir damar şebekesi ile donatılmıştır. Bu muhteşem damar şebekesi, vücudumuzun ihtiyacı olan birbirinden farklı tüm besinleri, her bir organın, her bir dokunun hatta her bir hücrenin ayağına kadar götüren kan dolaşımının gerçekleştiği yerdir. Kanımız damarlarımızda durgun bir su gibi durmadığına göre onun dişimizden tırnağımıza kadar kusursuz bir şekilde akışını sağlayan güç nedir?

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 215 Cevabı

Eğer bedenimiz bir kum saati gibi yaratılmış olsaydı, bunun tek bir yolu vardı: Her beş dakikada bir amuda kalkmak! Böylece ters çevrilen bir kum saati gibi damarlarımızdaki kan yerçekiminin etkisiyle aşağıya doğru hızla akardı. Fakat bu süre içinde vücudumuzun üst tarafları kansız kalacağı için, beş dakika sonra ayaklarımızın üzerine dikilmemiz gerekirdi. Bu sefer de, beynimizdeki kan, hızla parmak uçlarımıza doğru akmaya başlardı. Ve bir süre sonra tekrar amuda kalkmamız gerekirdi. Üstelik hayatta kalmak için bu işi hiç aksatmadan yapmalıydık. (…)
Kim 24 saatini bu şekilde geçirebilir ki? Damarlarımızdaki kan akışını sağlayan ve hayatımız boyunca hiç durmadan çalışan müthiş bir pompa vardır. O pompanın adı da tahmin ettiğiniz gibi kalptir. Vücudumuzdaki en güçlü kaslardan yaratılan bu müthiş organ, göğüs kafesimizin içinde durur ve böylece göğüs kemiği ve kaburgalar tarafından koruma altında çalışır. Bana yumruğunuzu gösterin! Kalp dediğimiz organ işte o yumruk kadar bir şeydir. (…) 24 saat içinde vücudumuzdaki tüm kan, 1000 kez döner dolaşır, akciğerlere gider temizlenir ve tekrar vücuda yayılır.

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 216 Cevabı

Kalbimizden çıkan damarlar vücudumuzun dışına açılsaydı, her kalp atışında kanımız 3 metre yüksekliğe çıkabilecek bir güçte fışkırırdı. Kalbin 1 saatlik çalışması sonunda ortaya çıkan enerjiyi bir araya toplayabil- sek bir otomobili yerden 1 metre yukarıya rahatlıkla kaldırabilirdik.
Ancak o yumruk kadar kalbin asıl gücü, çalışkanlığıdır. Kalp dakikada 70 kere çarpar. Şimdi küçük bir deney yapalım. Dakikada 70 kez olmak üzere yumruğunuzu açıp kapatın! Hadi 70 çok oldu. Bari saniyede 1 kere olsun. Bunu kaç dakika yapabilirsiniz? Pek fazla değil. Bir süre sonra elinizdeki kaslar yolur ve yanmaya başlar. Şimdi kalbinizin ne çalışkan ve ne sağlam bir pompa olarak yaratıldığını anlamış olmalısınız. Peki bu organ hiç mi dinlenmez? Elbette kalp kaslarının dinlenmeye de ihtiyacı vardır. Fakat bu dinlenme, asla tamamen durma şeklinde olmaz.
Kalp bir kasılıp bir gevşeyerek çalışır. Ve bu ikisi arasında yarım saniyelik bir süre geçer. Bu yarım saniye dinlenme süresidir. Ayrıca biz uyurken kalbimiz uyanık olduğumuz zamanlardan daha yavaş çalışır. 1 dakika içindeki atış sayısı 50’lere kadar düşer. Bu da kalbi dinlendirir.

1. ETKİNLİK

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 217 Cevabı

a. Aşağıda, metinde geçen bazı kelimelerin anlamları verilmiştir. Bunları uygun kelimelerle eşleştiriniz. Eşleştiremediğiniz anlama uygun kelimeyi yazınız.

  • Cevap:

b. Metinde geçen ve aşağıda anlamları verilen kelimeleri ipuçlarından yararlanarak tamamlayıp yazınız.

  • Cevap:

Dingin : Sakin, hareketsiz.
Kaburga : Kemiklerin oluşturduğu kafes.
Gevşemek: Yumuşamak, yatışmak, sakinleşmek.
Saniye : Bir dakikanın altmışta biri olan zaman birimi.

c. Aşağıdaki deyimlerin anlamını deyimler sözlüğünden bulup bu deyimlerle metin arasında bir ilişki kurunuz. Bu deyimleri anlamına uygun olarak cümle içinde kullanıp aşağıya yazınız.

  • Cevap:

Kalbi kırılmak
Sözlük Anlamı :çok üzülmek, incinmek.
Cümlem : Sözlerinden dolayı kalbim kırıldı.

Temiz kalpli
Sözlük Anlamı : Temiz ahlaklı, iyi niyetli olmak
Cümlem : O arkadaşım çok temiz kalpli birisidir.

Kalbi çarpmak
Sözlük Anlamı : 1.yüreği çok atmak. 2.çok heyecanlanmak.
Cümlem : Onu görünce kalbim çarpıyor, kelebekler uçuşuyor.

Kalbinin sesini dinlemek
Sözlük Anlamı : Duygularının etkisinde kalmak, hisleriyle hareket etmek.
Cümlem : Kalbimin sesini dinledim ve onu sevdim. 

Kalbini açmak
Sözlük Anlamı :Duygularını, düşüncelerini açık açık birine söylemek.
Cümlem : Ona kalbimi açmıştım.

2. ETKİNLİK 

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 218 Cevabı

Metne göre aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Vücudumuzda kan dolaşımı hangi yolla gerçekleşir? Açıklayınız.

  • Cevap: Vücudumuzdaki kan dolaşımı kalbin pompalaması yoluyla gerçekleşir. 24 saat içinde vücudumuzdaki tüm kan, 1000 kez döner dolaşır, akciğerlere gider temizlenir ve tekrar vücuda yayılır.

2. Vücudumuzda kalbin görevi nedir?

  • Cevap: Kalbin görevi pompa yaparak kan dolaşımını sağlamaktır.

3. Yazar kalbi neye benzetmektedir?

  • Cevap: Yazar kalbi elin yumruk halindeki şekline benzetmektedir.

4. Kalp nasıl dinlenir?

  • Cevap: Kalp tamamen durma şeklinde değil, bir kasılıp, bir gevşeme şeklinde ve uyuduğumuz zaman yavaş çalışarak dinlenir

3. ETKİNLİK 

Metindeki koyu yazılmış cümleleri tekrar okuyunuz. Aşağıdaki soruları bu cümlelere göre cevaplayınız.

• Kalbimiz nasıl çalışır?

  • Cevap: Kalp bir kasılıp bir gevşeyerek çalışır.

• Sizce neden yazar insanların amuda kalkmak zorunda kalcağı örneğini vermiştir?

  • Cevap: Eğer kalbimiz vücudumuz içerisinde pompa yapmasaydı , tüm vücudumuza kanın gitmesi için kum saati şeklinde bir ters bir düz amuda kalkmak zorunda kalırdık. Beş dakika sonra tekrar dönmemiz gerekirdi.

4. ETKİNLİK 

Aşağıya, metnin içeriğine uygun farklı bir başlık yazınız.

  • Cevap: KALBİMİZİN ÖNEMİ

5. ETKİNLİK 

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 219 Cevabı

Metnin konusunu ve ana düşüncesini yazınız.

  • Cevap:

Metnin konusu: Kalbin görevlerini ve olmasaydı ne olacağıdır. 
Metnin ana düşüncesi
: Kalbin vücuttaki işlevlerini ve kalbin görevlerini yapmamış olması durumda neler olacağıdır.

6. ETKİNLİK 

a. Metinde anlatılanları kendi cümlelerinizle kısaca yazınız.

  • Cevap: İnsanların yaptıkları yapıtlar , tüneller gibi yapıtlarda tıpkı kalp gibi karmaşıktır. Bütün hücrelerimize hatta gözlerimize bile kan dolaşımını sağlayan organ kalptir. Eğer kalp pompa yapmasaydı, amuda kalmak ve beş dakika sonra yine ayaklarımızın üzerine dinelmek gerekirdi ki vücudumuzun her yerine kan akışı olsun. ancak kalp buna gerek bırakmaz ve bu görevi yapar. Kalbimiz bir yumru kadar olsa da büyük işler başarır. Göğsümüzün arasındadır. 24 saat içinde vücudumuzdaki tüm kan, 1000 kez döner dolaşır, akciğerlere gider temizlenir ve tekrar vücuda yayılır. Kalbimiz yorulduğu zaman ;bir kasılıp bir gevşeyerek çalışır. Uyuduğumuz zamanda yavaş çalışarak dinlenir.

b. Sizce vücudumuzdaki kan dolaşımı neye benzetilebilir? Arkadaşlarınızla tartışınız ve tahminlerde bulununuz. Farklı bakış açılarını ayırt edip bunlara anlayışla yaklaşınız.

  • Cevap: Vücudumuzdaki kan dolaşımı akarsu ve bu suların yataklarına benzer. Nasıl su akınca yataklarda yolunu buluyor ve diğer susuz yerlere ulaşıyorsa kalpteki vücutta öyledir. Vücudumuzdaki kan dolaşımı borularla yapılan bahçe sulamasına benzer. Bu sulama bir çeşmeden başlar ancak çeşmedeki suyun gücüyle tüm bahçeye ulaşır.

7. ETKİNLİK 

Yandaki görselde gördüğünüz aletin adı nedir? Ne işe yarar kısaca yazınız.

  • Cevap: Bu aletin adı stetoskop’tur. Doktorlar ilerlemiş teknolojiye sahip bu aletlerle ciğerleri ve vücudun farklı yerlerini dinleyerek hastalıkları teşhis ederler.

8. ETKİNLİK 

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 220 Cevabı

Aşağıdaki cümlelerde kutucukların içine uygun noktalama işaretlerini yerleştiriniz.

  • Cevap:

• Kim 24 saatini bu şekilde geçirebilir ki (!)
• Eğer bedenimiz bir kum saati gibi yaratılmış olsaydı (;) bunun tek bir yolu vardı (:) Her beş dakikada bir amuda kalkmak(.)
• İnsanların yeryüzünde açtıkları yollar (,) inşa ettikleri tüneller (,) viyadükler (,) hemzemin geçitler (,) patikalar (,) keçi yolları (…)
• Peki bu organ hiç dinlenmez mi (?)
• Kalp bir kasılıp bir gevşeyerek çalışır (.)

9. ETKİNLİK 

Kalp sağlığını korumakla ilgili bir araştırma yapınız. Bu konuda aşağıya yazacağınız bilgilendirici metinde duygu ve düşüncelerinize de yer veriniz. Yazdıklarınızı düzenledikten sonra arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Kalp sağlığını korumak için iyi bir beslenme şarttır. Sağlıksız abur cuburlar yerine lezzetli ev yemekleri, sağlıklı tatlılar, atıştırmalıklar ve düzenli bir beslenme programı bizlere çıkış yolu sağlayacaktır. Yemeklerimizde zeytinyağı tüketimini arttırmak ve sağlıklı bakliyat gibi gıdalara yer vermek, annemizin yaptığı ev yemeklerinden yemek damarlarımızın temiz tutulması için çok önemlidir. Yine düzenli hareket yapmak ve spora önem vermekte önemlidir. Spor sayesinde vücudumuz zinde olur ve sağlıklı hissederiz.

SONRAKİ METNE HAZIRLIK

1. İlginizi çeken bir spor dalı hakkında araştırma yapınız. Araştırmanızdan edindiğiniz bilgilerden yararlanarak bir afiş hazırlayınız.

  • Cevap: Benim ilgimi çeken spor basketbol. Basketbolu çok seviyorum. Basketbolcular çok uzun ve bana göre çok güçlüler. Topu alıp koşmaları pas yapmaları ve topu fileye atmaları beni hayran bırakıyor. Bende basketbol oynadığım zaman kendimi onlar gibi kuvvetli ve başarılı hissediyorum. İleride basketbol oynayışımı geliştirmek ve bu spora devam etmek benim hayalim.

2. Başarılı bir sporcuyla ilgili gazete haberleri derleyiniz.

  • Cevap:

3. Spor yapmanın sağlığımız için önemini güvenilir bilgi kaynaklarından araştırınız.

  • Cevap: Egzersiz; yüksek tansiyon, şeker hastalığı, aşırı kilo, kolesterol ve hareketsizlik gibi hastalığa sebep olan kötü durumları engeller. Ayrıca strese karşı etkili olduğu ve insanların ruh hallerinin iyi olmasına katkı sağladığı da bir gerçektir. Kalp hastalıkları ve kanseri önler. Kaslarımızın kuvvetlenmesi ve kas rahatsızlıklarına engel olur.

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları {Sağlık ve Spor} Sayfa 214-215-216-217-218-219-220 Bütün Yollar Kalbe Çıkar Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2022 Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
84
love
29
clap
17
angry
9
unlike
7
happy
6
confused
5
sad

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!