Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Meb Yayınları

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 114

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Ders Kitabı Sayfa 114 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 114

Afrika devletlerinin çoğunun siyasi istikrar ve ekonomik kalkınma noktasında yaşadığı zorlukların nedenleri, Afrika tarihçilerinin sömürge sonrası döneme dair en önemli çalışma alanlarından biri olmuştur. 1970’lerde Batı’da muhafazakâr çevrelerde egemen olan bir düşünce akımına göre sorun; iktidarı kötüye kullanan, kalkınma için gelen yardımı cebine indiren Afrikalı siyahi seçkinlerde ve onların çevrelerinde toplanan kliklerindedir (grup). Buna göre Afrika’nın sorununa bulunacak çözüm, ekonomide devlet sektörünün payının azaltılması ve gelecekteki kalkınmanın piyasa güçleri tarafından şekillenmesine izin vermektir. İktidarın kullanılma biçiminin ciddi şekilde kötü olduğunu kabul eden başka yorumcular, Afrika yönetiminde bu eğilimin keyfi olmadığına, köklerinin sömürge yönetiminde yattığına ve yeni sömürgeciliğin devamı olduğuna dikkat çekmişlerdir.

Bazı yazarlar sömürge devletlerinin analizinde daha ileri gitmiş, sömürge devletinin otokratik doğasının önemini ana hatlarıyla göstermiş, bu unsurun bürokrasinin merkezdeki vazgeçilmez yerini teşvik ettiğini ve muhalefete fırsat vermediğini ortaya koymuştur. Bazı yazarlar da dolaylı yönetimin yol açtığı bir soruna değinerek bunun Afrika kabileciliğine yönelişi teşvik ettiğini ve böylece kentli köylü ayrımını derinleştirdiğini öne sürmüştür. Daha da ileri gidilerek nüfus yoğunluğunun düşük olduğu ülkelerde denetimin zorluğu dolayısıyla Afrika’da devlet inşa etmenin zorluğuna değinilmiştir. Bu durum geleneksel Avrupa modelinde devlet inşa etme girişimlerinin büyük sorunlar içerdiğini gösterir.
Çevirmen: Taciser Ulaş Belge, 20. Yüzyılın Uluslararası Tarihi, s. 461

Metinden yola çıkarak Afrika’daki toplumların siyasi ve ekonomik alanda yaşadığı sorunları nedenleriyle tartışınız.

  • Cevap:

Afrika devletleri Avrupalı devletler tarafından sömürgeleştirildikleri için ekonomik sıkıntılar çekmektedirler. Avrupa devletleri Afrika devletlerinin kaynaklarını ve insanlarını kullanarak gelişip modernleşirken, Afrika devletleri kaynaklarını elinde tutamadı ve insanları köle olarak kullanıldı. Bunun sonucunda Afrika devletleri gereken gelişmeyi gösteremedi ve günümüzde geri kalmış ülke olarak sıfatlandırılıyorlar. Günümüzde her ne kadar sömürgecilik olmasa da Afrika devletlerinin değerli kaynakları hala başka devletler tarafından kullanılmaktadır. Ayrıca bazı Afrika liderleri, başka ülkelerden gelen yardımları halk için kullanmak yerine kendi zenginliklerine zenginlik katmak için kullanmaktadırlar. Bu durum da toplumun gelişmesini engelleyen faktörlerden birisidir. Bunun çözümü ise ekonomik yardımın hükümete değil, serbest piyasaya yapılmasıdır. Afrika devletlerinin gelişmesini engelleyen bir diğer faktör ise kabile yapılanmalarının fazla olması ve halkın modern bir devlet yerine kabile yönetimlerini tercih etmesidir. Kabile yönetiminin yoğun talep gördüğü bölgelerde modern bir hükümet kurarak halkı ve kabileleri yönetmek zordur. Zira böyle bir durumda kabileler sık sık isyan edecektir ve dengeleri bozacaktır.

12. Sınıf Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 114 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!