Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Meb Yayınları

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 140

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Ders Kitabı Sayfa 140 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 140

A. Sol sütunda verilen açıklamaların önündeki boş kutucuklara, sağ sütunda verilen o açıklamanın ilişkili olduğu ifadeye ait harfi yazınız.

  • Cevap:

1. SSCB’nin Dünya yörüngesine yerleştirdiği ilk yapay uydu (G)
2. Komünizme karşı Türkiye ve Yunanistan’a yardımı içeren plan (B)
3. II. Dünya Savaşı sonrası dört ayrı işgal bölgesine ayrılan ve 1948’de krize neden olan şehir (E)
4. Türkiye’nin NATO’ya girmek için asker gönderdiği savaş (A)
5. Rock and roll müziğinin en ünlü ismi (Ç)
6. Soğuk Savaş Dönemi’nde Türk ordusunun binek araç ihtiyacını karşılamak üzere Türk mühendisler tarafından üretilen otomobil (F)
7. Türkiye’nin öz kaynaklarından yararlanarak sanayi üretimi yapan fabrika (D)
8. Amerika’nın komünizmle mücadelede Avrupa’ya yardımı içeren planı (Ğ)
9. Hindistan millî mücadelesinin lideri (C)
10. Pakistan’ın kurulmasını sağlayan lider (H)

B. Aşağıdaki soruların cevaplarını boş bırakılan alanlara yazınız.

Askerî alandaki Soğuk Savaş farklı aşamalardan geçti. 1950’lerde ABD hem nükleer silahlarda hem de bunların havadan hedefe ulaştırılmasında kesin bir üstünlüğe sahipti. 1950’lerin sonlarında durum değişti. SSCB, uzaya uydu (Sputnik) göndererek füzelerinin teknolojik açığını kapattığını gösterdi. Süper güçler uzay yarışına büyük kaynaklar ayırmaya başladı.

1. Yukarıdaki metinden yola çıkarak Soğuk Savaş Dönemi’nde süper güçler arasında askerî alanda yaşanan rekabetin sonuçlarının dünyaya etkilerini yazınız.

  • Cevap: Bu savaşlar yüzünden ne yazık ki binlerce insan hayatını kaybetti. Üzerlerinde çalıştıkları bombaları denemek için ekosistemleri ve şehirleri yok ettiler. Bir çok canlı ne yazık ki yaşadıkları yerlerden göç etmek zorunda kaldı. Ya da savaşların ve bombaların neden olduğu ilkim değişikliği veya hava kirliliği sonucunda ortama uyum sağlayamayıp nesilleri tükendi. Hava kirliliği çok büyük bir derecede arttı. Doğaya salınan büyük ölçeklerde zararlı gazlar küresel iklimi hızlandırdı. Atılan bombalar toprakları zehirledi ve verimle besin oluşumunu kısıtladı. Bir çok tür, insanlar da olmak üzere, mutasyon geçirdi.

Sovyet Bloku ülkeleri, Soğuk Savaş Dönemi’nde olimpiyatlara büyük önem vermiştir. Sporcuların tüm ihtiyaçları devlet tarafından karşılanmış ve bu sporcular olimpiyatlarda büyük başarılar elde etmişlerdir. İki blok arasındaki mücadele alanlarından biri olan olimpiyat oyunları, bloklar arası siyasi çekişmelerden etkilenmiştir. SSCB, 1980 Moskova Oyunları’nın Birleşik Devletler tarafından boykot edilmesine, 1984 Los Angeles Olimpiyatları’nı boykot ederek karşılık vermiştir.

2. Yukarıdaki metinden yola çıkarak küresel güçlerin olimpiyatlara bakışını ve spor-siyaset ilişkisini açıklayınız.

  • Cevap: Spor aslında bu noktalarda ülkelerin siyasetine karşı bir duruş için malzeme olarak kullanılmıştır. Sonuçta bir yerde ne kadar çok kişiye siyası açıdan baskı yapılırsa o kadar çok kişi bunu görür ve etkilenir. İşte bu noktada spor, Olimpiyatlar önemli bir yer almakta. Çünkü bir çok kişi sporları izlemek için Olimpiyatlara giderler. Siyasetçiler burada dediğim gibi Olimpiyatları birer araç olarak görmüşlerdir.

3. II. Dünya Savaşı sonrası Türk dış siyasetini, Kore Savaşı ile Türkiye’nin NATO’ya üyeliği bağlamında açıklayınız.

  • Cevap:

Türkiye, 2. Dünya Savaşında tarafsız görünmekle birlikte bir çok araştırmacının da belirttiği üzere Almanları SSCB’ye karşı resmi olmayan yöntemlerle desteklemekteydi. Bu durum, 1945 yılında yenilenmesi gereken 1925 Türk-Sovyet Saldırmazlık paktının SSCB tarafından tek taraflı feshine neden oldu. Türkiye egemenlerinin, sınıfsal çıkarları gereği, kuruluştan bu yana Batı, yani emperyalist/kapitalist dünya ile entegrasyonu amaçladıklarını söylemek yanlış olmaz. Özellikle 1939’dan itibaren, Batı ile askeri yönden de buluşma çabaları hızlandı. 2. Dünya Savaşını izleyen yıllarda Sovyetler Birliği’nin hak talepleri bir anlamda bu entegrasyon için uygun bir siyasal bahane oldu.

Söz konusu talepler üzerine, CHP iktidarı, askeri üs yapımını da içeren ilk gizli ikili anlaşmaların ardından, 11 Mayıs 1950’de, ABD tarafından reddedilen ilk resmi NATO başvurusunu yaptı. 14 Mayıs 1950’de iktidara gelen Demokrat Parti’nin seçim kampanyasının odak noktasını NATO üyeliği teşkil etmekteydi. 26 Haziran 1950’de patlak veren Kore Savaşı Menderes iktidarı için iyi bir fırsat oldu. Savaşın başlamasından iki gün sonra, henüz Amerikan tümenleri Kore’ye varmadan, Demokrat Parti’nin Dışişleri Bakanı Fuat Köprülü United Press’e ‘Türkiye, BM çerçevesi içinde kendi hissesine düşen bütün yükümlülükleri yerine getirmekle sorumludur’ açıklamasını yaptı.

Türkiye, ABD’den sonra Kore’ye kara kuvveti göndereceğini bildiren ilk ülkeydi. Türkiye’ye gelen Amerikalı Senatör Mc Cain, basına verdiği demeçte, ‘General Mc Arthur’un karargahında BM bayrağının yanında dalgalanmakta olan Amerikan bayrağı ile Türk sancağının da yan yana dalgalanması, Türkiye’nin Kore savaşına fiilen yardımı Atlantik Paktına (NATO) girmesini sağlayacaktır’ diyordu. Aynı gün, yani 25 Temmuz 1950’de hükümet Kore’ye asker gönderme kararını aldı. Kore savaşında en ağır kaybı Türk birlikleri verdi.

12. Sınıf Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 140 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
11
angry
3
sad
3
unlike
2
clap
2
love
1
happy
0
confused

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!