Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Meb Yayınları

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 151

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Ders Kitabı Sayfa 151 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 151

Başkan Kennedy’nin Televizyon Konuşması 22 Kasım 1962

ABD ve Batı yarım küresiyle tarihî ve özel bağları olan bölgeye hızlı ve sıra dışı Sovyet füzelerinin gizli bir şekilde yerleştirilmesi, hiçbir devletin kabul etmeyeceği, statükonun meşru kılamayacağı kesin bir provokasyon oluşturuyor. 1930’lu seneler bize açık bir ders öğretti: Saldırgan tutumlar; kontrol edilmeden, tepki gösterilmeden yaygınlaşmasına izin verilirse sonunda savaşa götürür. Ülkemiz savaşa karşıdır. Ayrıca sözümüze de bağlıyız. Sarsılmaz azmimizin, bu füzelerin ülkemize ya da herhangi başka bir ülkeye karşı kullanılmasını engellemesi ve Batı yarım küresinden geri çekilmesini ya da imha edilmesini sağlaması gerekiyor. Zaferin meyvelerinin dudaklarımızda bir kül tadı bırakacağı dünya nükleer savaşının bedelinin riskine zamansız ya da gereksiz girmeyeceğiz fakat bazen karşılaşmak zorunda kaldığımız bu risk karşısında
kaçmayacağız da.

Kruşçev’in Kennedy’ye Mektubu 27 Kasım 1962

Biz oraya sizin saldırı gereçleri dediğiniz savunma gereçlerini gönderdik. Biz onları Küba’ya bir saldırıda bulunulmaması ve düşünülmeden yapılan hareketlerden kaçınılması için gönderdik. Sizin, 27 Kasım 1962’de “Küba’ya saldırı olmayacak, istila olmayacak sadece ABD tarafından değil, Batı yarım küresine bağlı diğer ülkeler tarafından da.” şeklinde yaptığınız açıklamaya karşı saygı ve güven duyuyorum. Böylece bizi Küba’ya bu içerikte bir yardıma iten nedenler de ortadan kalkmış oldu. İşte bunun için belirtilen araçların inşasının durdurulması, sökülmesi ve Sovyetler Birliği’ne geri getirilmesi için uygun tedbirlerin alınmasını görevlilere bildirdik.

1. Kennedy’nin televizyon konuşmasının yer aldığı metinde bahsi geçen 1930’lu yıllara dair politikayı ve sonuçlarını açıklayınız.

  • Cevap:

Amerika Birleşik Devletleri ile Sovyetler Birliği, iki süper güç oldukları için birbirlerine karşı birçok stratejik hamlede bulunmuşlardır. Bu hamlelerden bazıları, iki tarafı da olumsuz etkileyebilecek hamlelerdir. Bu hamleler, bu iki devlet dışında diğer birçok devleti de olumsuz etkileyebilir. Çünkü olası bir nükleer savaşta, kazanan taraf bile birçok şey kaybedecektir. İnsan sağlığı ciddi anlamda olumsuz etkilenecektir. Birçok canlı türü, insan dahil, nesli tükenme tehlikesi altına girecektir. Küresel ısınma ciddi seviyelere ulaşacaktır. Kennedy’nin televizyon konuşmasının yer aldığı metinde Kennedy, risk oluşturan ve riskli olabilecek bölgelere yerleştirilen füzelere ve nükleer silahlara herhangi bir tepki gösterilmemesi durumunda bu tehlikeli silahların saldırgan amaçla kullanılabileceğinden bahsetmektedir. Bu nedenle bu tehlike oluşturabilecek silahlara karşı bir engelleme ya da imha çalışmaları yapılması gerektiğinden bahsediyor. Bu açıdan onlara hak verilebilir. Çünkü kimse kendisine ve kendisi dışında birçok ülkenin de zarar göreceği tehlikeli nükleer silahların kendisine saldırgan bir halde bulunmasını hoş karşılamaz. Bu durumun altında kötü planlar yatıyor olabilir.

2. Kennedy’nin televizyon konuşmasının ve Kruşçev’in Kennedy’ye mektubunun yer aldığı metinlerden yola çıkarak iki ülke arasında yaşanan gerilimin mahiyetini açıklayınız.

  • Cevap:

Kruşçev’in Kennedy’ye mektubunda da bu durumun tam tersinden bahsediliyor. Kruşçev, bahsi geçen bu tehditkâr füzelerin, nükleer silahların savaş anında saldırı ve yıkım silahı olarak kullanılması yerine, aslında savunma amacı güden silahlar olduğundan bahsediyor. Ayrıca risk oluşturan düşmanın yakınına bu tehlikeli ve güçlü silahların yerleştirilmesindeki temel amaç, o ülkelerin korunması olduğunu da açık bir şekilde ifade ediyor. Ancak bu durumun artık son bulduğundan, yani tehlike oluşturabilecek yerlere yerleştirilen tehlikeli silahların artık kaldırılacağından, yani kaldırılması için görevlilere emir iletildiğinden de bahsediyor. Çünkü ABD açıklamasında, tehlike altında olabilecek ülkelerin tehlike altında olmayacağı, yani kısacası korunacağı ve dikkatli bir tavır ile hareket edileceğinden açıkça bahsediyor. Amerika Birleşik Devletleri tarafından gelen bu önemli açıklama sonucunda Sovyetler Birliği de bir adım atıyor. Yerleştirmiş olduğu tehlikeli silahları kaldırıyor. Bu durum da bu iki süper güç arasındaki gergin ve suçlayıcı politikanın da yavaş yavaş sona ererek bu iki devletin arasındaki sorunların yumuşamasına yardımcı olmuş oluyor.

12. Sınıf Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 151 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!