Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Meb Yayınları

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 207

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Ders Kitabı Sayfa 207 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 207

Bosna Savaşı (1992-1995)

“Ben Avrupa’ya giderken kafam önümde eğik gitmiyorum çünkü çocuk, kadın ve ihtiyar öldürmedik. Hiçbir kutsal yere saldırmadık. Oysa onlar bunların tamamını yaptılar. Hem de Batı’nın gözleri önünde.”
Aliya İzzetbegoviç

Başlangıçta Hırvatlarla birlikte Sırp saldırılarına karşı koymaya çalışan Boşnaklar, bir müddet sonra Hırvatların, Bosna-Hersek Hırvat Devleti’ni kurduklarını ilan etmeleri üzerine iki ateş arasında kaldı. Avrupa’nın gözleri önünde yaşananlara diğer devletlerin de duyarsızlığı eklenince vahşet soykırıma dönüştü. Boşnaklar (Bosnalı Müslümanlar) bağımsızlık mücadelelerini “Baba, Bilge Kral” gibi unvanlar verdikleri Aliya İzzetbegoviç’in etrafında kenetlenerek yürüttü.

Aliya İzzetbegoviç (1925-2003)

II. Dünya Savaşı sırasında Müslümanları korumak için Bosnalı Müslüman öğrencilerin kurduğu Mladi Müslümani (Genç Müslümanlar) adlı teşkilata katılmıştır. 1970’te “İslam Deklarasyonu” adlı eserini kaleme almış ve bu eserinden dolayı 14 yıl hapis yatmıştır. Hapisten çıktıktan sonra siyasete giren Aliya İzzetbegoviç, Bosna-Hersek’in ilk cumhurbaşkanı seçilmiştir. 2003’te vefatının ardından Bosnalı Müslümanların şehitliğine defnedilmiştir.

Yugoslavya’nın yıkılması, 1989’daki özgürlük hareketlerinin istikrarsızlaştırdığı bölgede şiddetli buhranlara neden oldu. I. Dünya Savaşı’ndan sonra kurulan ve komünist bir rejim altında kalan bu federal ülke; farklı millet, kültür ve dinleri bir arada barındırıyordu. Kriz aynı zamanda etnik grupların bir arada yaşamalarının zorluğunu da açığa çıkardı. Toplu ölümlere sebep olan acımasız bir sivil savaş patlak verdi. Dünya, farklı din ve etnik gruplara sahip ülkenin dramını sembolize eden nişanlı bir çiftin öldürülmesine, tarihî Dubrovnik ve Mostar köprülerinin yıkılmasına sessiz kaldı. Birleşmiş Milletler de insani yardımları ulaştırmada yetersiz kaldı. Ülke, din ve milliyet ekseninde bölündü. Siyasi sorunlar mevcut durumu daha da kötüleştirdi. (…) Dünya kamuoyu, Irak’a nazaran Yugoslavya’daki çatışmalara daha tepkisiz kaldığı için ABD ve Avrupa’yı kınadı. Zira Irak’ta petrole dayalı çıkarlar daha ön plandaydı.”

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 207 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!