Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Meb Yayınları

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 208

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Ders Kitabı Sayfa 208 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 208

Srebrenica Katliamı 11.07.1995

Güvenli bölge ilan edilen şehri, BM Barış Gücüne (UNPROFOR) bağlı 400 HollandalI asker koruyordu. HollandalI komutanın Rat- ko Miladiç (Sırp Kasabı) komutasındaki Sırp çetelerine terk ettiği şehirde 8372 Boşnak öldürüldü. Binlerce kız çocuğu ve kadın insanlık dışı muamelelere maruz kaldı. Binlerce Boşnak, mülteci durumuna düştü (Görsel 5.3).

Toplama Kampları

Sayısı tam olarak bilinmemekle birlikte 100’ün üzerinde toplama kampında 250 bin insan toplandı. Etnik kıyımların yapıldığı bu kamplarda 17 bin insan öldürüldü. Bu kampların en korkunçlarından biri olan Omarska kampındaki kırmızı (ölüm) ve beyaz (işkence) evler soykırımın yaşayan tanıklarıydı.

Boşnakların gömüldüğü toplu mezarlar çok derin kazılıp üzerleri yeşillendirildiği için bulunmaları çok zor olmuştur. Toplu mezarların olduğu yerlerde misk otundaki artışlar mavi kelebeklerin (Görsel
5.4) sayısını da artırmıştır. Bu durum dikkat çekince bölgede kazılar yapılmış ve toplu mezarlara ulaşılmıştır. Bu şekilde bulunan toplu mezar sayısı 300 civarındadır. Yeri tespit edilen toplu mezarlardaki cesetler, her yıl 11 Temmuz’da yapılan toplu cenaze töreniyle Sreb- renica’daki Potoçari mezarlığına defnedilmektedir.

Bosna Savaşı’nın Acı Tablosu

Bosna Savaşı’nda yaklaşık 300 bin Boşnak hayatını kaybetti, 3,5 milyon insan göçmen durumuna düştü, 30 bin kişi kayboldu, 500 toplu mezar ortaya çıkarıldı. Bu toplu mezarların birçoğu mavi kelebekler sayesinde tespit edildi. Kültürel mirasın %80’i yok edildi [İslam Tarih Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) verilerine göre 481 cami]. Sırplar Bosna’da din ve kültür adına ne varsa hepsini yok etmek istedi. 25 Ağustos 1992’de Bosna Ulusal Kütüphanesi ve Üniversite Kütüphanesi bombalanarak 1,5 milyon cilt nadir eser yok edildi. Eski Yugoslavya Müslümanları Rei- sü’l-Uleması Yakup Selimovski’ye göre 1000’in üzerinde vakıf binası, 730 cami, 86 türbe, 540 medrese ve 15 tekke yıkılarak yok edildi. Sırp işgal bölgelerindeki camilerin %90’ı tamamen yıkıldı. Foça’da Avrupa’nın en muhteşem camilerinden olan Alaca Cami, Bosna’da en eski cami olan 1448 tarihli Ustikolina Camisi, Saraybosna’da 1450’den kalma Gazi Hüsrev Paşa Camisi ve Kütüphanesi, 1462 tarihli Fatih (Hünkâr) Camisi (Görsel 5.5), 1565 tarihli İmparatorluk Camisi, Doğu Enstitüsü Kütüphanesi, Saraybosna Üniversitesi ve Mostar’da Mostar Köprüsü başta olmak üzere onlarca cami ve yüzlerce mimari eser kısmen veya tamamen yok edildi.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 208 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!