Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Meb Yayınları

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 242

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Ders Kitabı Sayfa 242 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 242

2009 yılında piyasalarda yaşanan talep daralması, reel sektörde işçi çıkarmalara ve istihdam kaybına neden oldu, bunun sonucu olarak işsizlik arttı. Türkiye, 2010 yılından itibaren krizin olumsuzluklarını aşmaya başladı ve 2010’da %9,2 ve 2011’de %8,8 ile uluslararası boyutta en yüksek büyüme oranları elde eden ülkeler arasında yer aldı. 2011-2012 yıllarında dış ticaret ve cari açık, ekonominin en önemli sorunu olma özeliğini korudu. 2012-2015 yılları arasında GSYİH büyüme hızı, dış ticaretteki düşük oranlı ve istikrarsız büyüme ve işsizlik ekonomiye dair temel sorunlar oldu. Bu sorunların ortaya çıkmasında dünyada devam eden finansal istikrarsızlık, Orta Doğu’da yaşanan ve Türkiye’yi yakından etkileyen Suriye iç savaşı, Irak’taki kaos ve Mısır krizi etkili oldu. Diğer yandan aynı dönemde petrol fiyatlarında yaşanan düşüş Türkiye’nin dış ticaret dengesi açısından olumlu oldu.

2008 ekonomik krizine dair aileniz, çevreniz ve gazete manşetlerinden yararlanarak bir çalışma yapınız. Elde ettiğiniz bilgileri sınıf ortamında paylaşınız.

  • Cevap: ABD’de geçen yıl konut piyasasında başlayan ve finansal piyasaların ardından reel kesime sirayet eden, Birleşmiş Milletler’in “yüzyılın krizi”olarak tanımladığı küresel ekonomik kriz 2008 yılına damgasını vurdu.

Uluslararası Para Fonunun (IMF) ise “dünya ekonomisinin 1930’larda bu yana karşılaştığı en tehlikeli finansal şok” olarak tanımladığı kriz, finans sektörünün devlerini yuttu ve başta otomotiv sektörü olmak üzere reel kesimin lokomotif sektörlerine büyük darbe indirdi.

Dünya genelinde ülkeler toplam 6 trilyon doları aşkın kurtarma paketleri açıkladı. Küresel krizle baş edebilmek için Amerikan Merkez Bankası (Fed) ve diğer merkez bankaları tarihte görülmemiş şekilde koordineli olarak faizleri düşürdü. Avrupa Birliği (AB) ve diğer bazı ülkeler bankalardaki mevduat garantisini artırdı, bazıları ise tam güvence getirdi.

Ekonomiyi kurtarma ve teşvik paketlerinin yanı sıra ekonomileri canlandırmak için merkez bankalarının ciddi faiz indirimlerine rağmen, dünyanın dev ekonomileri peş peşe durgunluğa girmeye başladı. Birleşmiş Milletler (BM), Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) gibi kurumların tahminleri, gelişmiş ülkelerin ekonomilerinin 2009 yılında daralacağını ve gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerinin ise önceki performanslarını yakalayamayacağını gösteriyor.

Küresel ekonomik krizle birlikte sadece finans devleri ve reel sektörde faaliyet gösteren uluslararası şirketler son 4 ayda yüzbinlerce kişinin işine son verdi. Krizle birlikte bütün dünyada orta ve küçük ölçekli işletmelerden çıkarılanlarla birlikte bu sayı milyonlarla ifade ediliyor. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ise 2009 yılı sonuna kadar 20 milyon kişinin işini kaybedeceği tahmininde bulunarak, küresel ekonomik krizin yarattığı tablonun ne kadar dehşet verici olduğunu ortaya koyuyor.

Bu yıl küresel kriz tüm dünyayı kasıp kavurmadan önce bir dönem ise yükselen gıda ve petrol fiyatı dünyanın gündemini meşgul etti. ABD ham petrolünün varil fiyatı temmuz ayında 147,27 dolarla tüm zamanların en yüksek değerini gördü. Ancak krizle birlikte dünyanın en büyük petrol tüketen ülkesi ABD ile birlikte dünya ekonomisine yön veren diğer ülkelerin ekonomilerinin yavaşlamasının petrole olan talebi düşürmesi petrol fiyatının da hızla erimesine yol açtı.

12. Sınıf Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 242 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!