Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Meb Yayınları

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 252

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Ders Kitabı Sayfa 252 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 252

HÜRKUŞ: HÜRKUŞ-A, 29 Ağustos 2013te ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirmiştir. Proje kapsamında üretilen 2 numaralı prototip uçağın uçuş testleri ise 10 Eylül 2014 tarihinde başlamıştır. HÜRKUŞ eğitim uçağı ile intibak, aletli uçuş, seyrüsefer, gece ve kol uçuşu eğitimleri yapılabilecektir. HÜRKUŞ, Avrupa Sivil Havacılık Otoritesinden Tip Sertifikası alan ilk Türk uçağı olmuştur (Görsel 5.49).

GÖKTÜRK: TSK ile kamu kurum ve kuruluşlarının görüntü ihtiyacını karşılamak amacıyla uydu ve görüntülerin alınacağı, işleneceği ve uydunun kontrolünün yapılacağı yer istasyonu geliştirme projesidir. Göktürk (Görsel 5.50), Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yer gözlem uydusudur. Türk mühendislerince tasarlanan ve 2012 yılında görev yörüngesine yerleştirilmiş olan GÖKTÜRK-2, ülkemizde özgün olarak geliştirilen ilk yüksek çözünürlüklü yer gözlem uydusudur.

ALTAY: Ülkemizde geliştirilmekte olan yeni nesil bir ana muharebe tankıdır (Görsel 5.51). Tankın geliştirilmesi çalışmalarına 30 Mart 2007’de Millî Tank Üretim Projesi çerçevesinde başlanmıştır. Altay’ın iki prototipi 15 Kasım 2012’de Türk ve dünya kamuoyuna sunulmuştur. Bu tankın atış ve komuta kontrol sistemleri ASELSAN’da, zırh üretimi ve kaplaması ROKETSAN’da, ana silah üretimi MKE’de yapılmıştır. ALTAY, Türkiye’nin yurt dışına teknolojik bağımlılığını azaltacak olması bakımından önemli bir semboldür.

1974 Kıbrıs Harekâtı sonrasında Türkiye’ye uygulanan silah ambargosu, millî silah üretimine duyulan ihtiyacı artırmış, bu alanda dışa bağımlılığı ortadan kaldırmak için millî silah projeleri geliştirilmeye başlanmıştır. 1990’lı yıllarda Almanya ile Leopar tankları, 2000’li yıllarda İsrail ile İHA’ların kullanımı ve ABD ile SİHA’ların tedariki sorunları yaşanmıştır. Yaşanan bu süreçle millî silah üretimi âdeta bir seferberliğe dönüşmüş ve Türkiye bugün kendi silahını kendi üreten bir ülke konumuna gelmiştir. 2016’daki Fırat Kalkanı ve 2018’deki Zeytin Dalı Harekâtı’nda kullanılan silah ve mühimmatın yüzde yetmişi yerli ve millîdir.

1. Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekâtı’nda büyük oranda yerli silahların kullanılmasının Türkiye Cumhuriyeti’ne askerî ve siyasi alanda ne tür katkılar sağladığını tartışınız.

  • Cevap: Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatı gibi askeri müdahalelerde yerel silahların kullanılması bir tür güç gösterisi olarak gösterilebilir. Yerli silahların gücünü test etmek ve başarılı olunması durumunda rakiplerine gözdağı vermek gibi amaçlara hizmet ettiği çıkarımı yapılabilmektedir. Askeri alanda da yerli silahlarla başarıya ulaşan askerlerin ve halkın milliyetçilik duyguları kabaracak ve ülkeye katkı sağlama istekleri ve arzuları artacaktır.

2. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş ilkelerinden olan milliyetçilik ilkesi doğrultusunda Türkiye’nin ülke güvenliği ve dünya barışının sağlanmasında daha etkili olması için ne tür projeler geliştirilebilir?

  • Cevap: Milliyetçilik duygusu yüksek olan bireylere gönüllü olarak vatana hizmet görevi verilmesi söz konusu olabilir. Herhangi bir polislik, jandarmalık gibi görevin verilmesi iç güvenliğin sağlanmasında etkili olabilir.

12. Sınıf Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 252 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!