Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Meb Yayınları

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 253

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Ders Kitabı Sayfa 253 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 253

A. Sol sütunda verilen açıklamaların önündeki boş kutucuklara, sağ sütunda verilen o açıklamanın ilişkili olduğu ifadeye ait harfi yazınız.

  • Cevap:

1. SSCB’nin dağılmasıyla yaşanan dönem (F)
2. Ermenilerin Rusya destekli olarak yaptıkları soykırım (E)
3. SSCB’de yenileşme ve şeffaflığı başlatan olay (D)
4. Sırpların 8372 Boşnak’ı katlettiği yer (G)
5. İnsandan insana ilk organ naklini yapan bilim insanı (C)
6. Arap Baharı’nın ortaya çıkmasına neden olan kişi (Ç)
7. Filistin’deki halk direnişine verilen ad (H)
8. Genel Ağ üzerinden gerçekleşen etkileşim aracı (B)
9. Dünyada en genç yaşta profesör olan Türk bilim insanı (A)
10. Nobel Kimya Ödülü’nü alan Türk bilim insanı (Ğ)

B. Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Türkiye’nin, SSCB’nin dağılmasıyla bağımsızlıklarını ilan eden Türk Cumhuriyetleri’ne yönelik temel politikalarını açıklayınız.

  • Cevap: Orta Asya ülkelerinin hem siyaset, hem ekonomik hem de her açıdan değerleri benimsenmiş demokratik birer ülke olmalarında desteklenmesi gerektiği yönünde düşünmüştür. Bunu temel politika olarak almıştır.

2. Irak ve Suriye’de yaşanan siyasi gelişmeler Türkiye’yi nasıl etkilemiştir?

  • Cevap: Aslında bu yaşanan siyasi gelişmeler bazen Türkiye’yi olumsuz etkilemiştir. Çünkü bu ülkelerin sınırları ayrıca Türkiye sınırıdır. Bu yüzden orada çıkan bir ayaklanma veya bir siyasi durumda Türkiye göç almaktadır. Veya çıkan herhangi bir savaşta kendisi de olaya dahil edilmektedir. Kısaca yaşadıkları olumsuz siyasi gelişmeler direkt Türkiye’yi de olumsuz etkilemiştir.

3. Küresel güçlerin Filistin üzerinde yürüttüğü politikaları açıklayınız.

  • Cevap: İngiltere ve diğer ülkeler zamanında Filistin’i bir çok yönden sömürmüştür. Hem ekonomik, hem dini hem de coğrafi nedenlerden dolayı.

4. Uydu ve iletişim teknolojisindeki gelişmeler insan hayatını nasıl etkilemiştir?

  • Cevap: Bu gelişmeler sayesinde iletişim gelişmiştir. Çünkü eskiden bu tür teknolojilerin olamamasından kaynaklı kişiler başka şehirler, mahalleler veya şehir dışında yaşayan akrabalarıyla iletişim kurmakta zorlanırlardı. Fakat günümüze baktığımızda bir kaç tuş ile çok rahat yakınlarımızdan haber alabilmekteyiz. Ayrıca bu teknoloji sayesinde haberlere daha kolay ulaşabiliyoruz. Online haber siteleri sayesinde bir kaç tuşla dünyanın diğer ucunda neler olup bittiğini görebiliyoruz.

5. Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecini değerlendiriniz.

  • Cevap: Türkiye çok zor şartlar altında AB’ye üye olabilmiştir. Bir çok defa üyelik isteği kabul edilmemiş veya kabul edilmesi çok uzun zaman almıştır. Bu durum açıkçası Türkiye’yi olumsuz etkilemiştir. Çünkü kendisi Avrupa Devletlerine yakın olup savaştan kaçınmak isteyen bir ülkedir. Kısaca değerlendirmek gerekirse bu uzun süreç aslında büyük bir sorun olmuştur. Ama sonucunda iyi bir durum elde edilmiştir.

6.1990 sonrası Türkiye’de yaşanan ekonomik krizlerin ülkenin siyasi hayatına etkilerini açıklayınız.

  • Cevap: Yaşanan ekonomik krizler ülkedeki alt sınıfların ayaklanmasına neden olmuştur. Bu ayaklanan tabaka üst tabakaya karşı çok kızgın durumdaydı. Çünkü üst tabaka ellerinde bulundurdukları mallar ile ekonomik krizden az etkilense de alt tabaka ellerine geçen az bir miktar para ile zor geçiniyordu. Ayrıca devletin yaptığı zamlar halkı daha da çok sinirlendiriyordu. Bu nedenle bazı bölgelerde devlete karşı ayaklanmalar ortaya çıktı. Bu durum da ülkeyi olumsuz etkiledi.

7. Arap Baharı’nın ortaya çıkması ve yayılmasının bölge ülkeleri üzerindeki siyasi etkilerini açıklayınız.

  • Cevap: Ülkeler yavaş yavaş Arap yönetimine geçti. Ülkelerde gözlemlenen tek kişi ve parti altında yönetim bu duruma örnek olarak söylenebilir. Ya da Arapların eğitim sistemlerinin diğer ülkelere kıyasla daha gelişmiş olmasından kaynaklı diğer ülkelerin eğitim sistemi daha modernleşti ve gelişti. Son olarak olumsuz bir örnek vermek gerekirse Arap Baharı ülkeleri din açısından zorlamaya başladı. Bunun sonucunda eğitim ve işler din üzerinden ilerlemeye başladı. Ve bir çok kişi işsiz kaldı.

8. 28 Şubat Postmodern Darbesi’ni hazırlayan etmenleri ve bu darbenin Türkiye’ye etkilerini açıklayınız.

  • Cevap: Türkiye 1960’ta ve 1980’de olmak üzere 2 darbe geçirmiş bir ülkeydi. 1980 darbesinden sonra yönetim değiştikten sonra Türkiye uluslararası piyasaya dahil olabilmek için liberal ekonomiye geçme denemelerine başlamışlardır. Bu denemeler sırasında Türkiye dünya ekonomisindeki dalgalanmaların oluşturabildiği olumsuzlukları önlemesi için gerekli olan kurumsal düzenlemeleri yapmakta gecikti. Bu yüzden de Türkiye 1991 ve 1994 yıllarında iki büyük ekonomik kriz atlattı. 1991’deki kriz ABD’nin Irak’a saldırdığında yaşanan 1. Körfez Savaşı’ndan dolayı yaşanmıştır. Türkiye bu savaşın sonunda yaklaşık 4.5 milyar dolar zarar edildiğini açıklamıştır. 1991’deki bu krizin etkileri yeni yeni geçmeye başlamışken 1994 yılında Türkiye yine büyük bir ekonomik krize yakalandı. 1994 yılı ortalama enflasyonu %114’e çıkmış Türk lirası ise %100 değer kaybetmiştir.

12. Sınıf Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 253 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
love
1
clap
1
sad
0
happy
0
confused
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!