Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Meb Yayınları

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 51

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Ders Kitabı Sayfa 51 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 51

1917 Rus Devrimi’nde iki politik patlamaya (Çarlık monarşisini yıkan Şubat Devrimi ve Bolşevik diktatörlüğünü kuran Ekim Devrimi) imparatorluğun toplumsal, ekonomik ve kültürel temellerine kadar ulaşan ayaklanmalar eşlik etmiştir. Ayrıca imparatorluğa daha önceleri katılmış ancak bağımsızlıklarını kazanma şansını yeni bulabilmiş, Rus olmayan halkların yaşadığı bölgelerde özellikle de Türkistan coğrafyasında çığ gibi büyüyen ulusal ayaklanmalar da bu politik patlamalarla eş zamanlı olarak ortaya çıkmıştır.

3. Yukarıdaki metne göre SSCB’nin kurulmasına yol açan gelişmelerin Türkistan coğrafyası üzerindeki etkileri nelerdir?

  • Cevap: Aslında bu durum sonucunda Sovyet Rusya’nın Türkistan üzerindeki baskı çok arttı. Kişilerde mülk olarak sadece evleri kaldı.

4. Komünizm, faşizm ve nasyonal sosyalizm ideolojileri arasındaki benzerlik ve farklılıkları yazınız.

  • Cevap:

Komünizm: Sınıfsız, parasız, devlet olmadan yönetilen bir toplumun ayakta kalabilmesi için kurdukları düzen, harekettir.

Faşizm: Komünizmin aksine devletsiz yönetimin olmayacağı düşüncesini barındıran, devletler üzerinde kurulu, milliyetçi bir düzendir.

Sosyalizm: Sosyalizm aslında hem faşizm hem de komünizmin ortasında bir düzendir. Kişilerin çalıştığı ve kazandığı şeylerin bir kısmının devletin, bir kısmının ise emekçinin alması gerektiğini savunan, kurallar kapsamında yönetilen ve kişlerin gereksinimlerini karşılayabileceği bir düzendir. Yani aslında bu düzende hem devlet, hem de halk kazanmaktadır.

5 ve 6. soruları aşağıdaki parçaya göre cevaplayınız.

“Orta Doğu, Batılı güçlerin müdahalesinden sonra bölünmüş ve nüfuz alanlarına ayrılmıştır. Bölgedeki konumlarını güçlendirmek ve çıkarlarını korumaktan başka hiçbir şeye önem vermeyen Batılı güçler, bulabildikleri yerel iş birlikçilerle ülke sınırlarını masa başında yeniden belirlemişlerdir. Böylece Orta Doğu ve Osmanlı bakiyesi Arabistan topraklarında I. Dünya Savaşı’ndan sonraki süreçte (McMahon, Sykes-Picot) Irak, Suriye, Ürdün, Necd, Hicaz Krallığı gibi manda yönetimleri ve yapay devletler ortaya çıkmıştır.”

5. Orta Doğu’nun siyasi yapısını oluşturan etkenler nelerdir?

  • Cevap: Orta Doğu’nun siyaseti Batı güçlerin müdaheleleri, yerel iş birlikçilerle ülke siyasi yapısını etkilemeleri ve nüfusun yoğunluğu ile oluşmuştur.

6. Batılı güçlerin müdahalesi Orta Doğu’da ne gibi sonuçlar ortaya çıkarmıştır?

  • Cevap: Sonuç olarak ülkeler bölünmüş ve yapay devletler ortaya çıkmış. Bireden fazla yapay devletin ve görüşün olmasından kaynaklı ise bölgelerdeki siyaset yapıları değişmiştir. Bu değişen düşünceler sonucunda da bazı ayrılıklar ve ülkeler arası soğumalar ortaya çıkmıştır.

12. Sınıf Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 51 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
17
clap
2
happy
2
angry
1
confused
1
unlike
0
love
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!